Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πύρινη κόλαση στην Αλεξανδρούπολη – Εκκενώθηκαν 8 οικισμοί – Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Πύρινη κόλαση στην Αλεξανδρούπολη – Εκκενώθηκαν 8 οικισμοί – Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξανδρούπολη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Μακεδονία, Πυρκαγιά, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Φωτιά,

Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης και λόγω των ισχυρών ανέμων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Η πυρκαγιά πέρασε το μεσημέρι την Εγνατία Οδό, όπου είχε διακοπεί από νωρίς η κυκλοφορία και κατευθύνεται νοτιοδυτικά, καθώς, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι 6-7 μποφόρ.

Με διαδοχικά μηνύματα από το 112 έχουν εκκενωθεί μέχρι στιγμής οχτώ (8) οικισμοί, ενώ εστάλησαν ενισχύσεις και από την Αθήνα και ταυτόχρονα αυξάνονται τα εναέρια μέσα, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς, που καίει δάσος με πορεία προς αγροτικές εκτάσεις.

Ο τελευταίος οικισμός που ενημερώθηκε με μήνυμα του 112 να εκκενωθεί είναι η Άνθεια.

Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα σε Αετοχώρι και Πεύκα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά στο Αετοχώρι και στο χωριό Πεύκα έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια όπου έχουν προκληθεί υλικές ζημιές τόσο σε οικίες όσο και σε αυτοκίνητα.

Παράλληλα, κοντά σε σπίτια έχει φτάσει η φωτιά και στο χωριό Αγνάντια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη στο μέτωπο που εκτείνεται μεταξύ των οικισμών Πεύκα και Αετοχώρι, όπου έχουν συγκεντρωθεί χωματουργικά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας για να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή

Στα μέτωπα της πυρκαγιάς δίνουν μάχη συνολικά 135 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με 9 πεζοπόρα τμήματα και 31 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 14 αεροσκάφη εκ περιτροπής και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες των ΟΤΑ και εθελοντές.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, καταβάλλεται προσπάθεια να σταματήσει η φωτιά στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπου πέρασε νωρίτερα, καθώς δεν προβλέπεται μείωση των ανέμων.

Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες του αεροδρομίου

Έντονο πρόβλημα δημιουργούν και οι πυκνοί καπνοί, οι οποίοι καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.

Ειδικότερα, οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων έχουν έρθει σε επαφή με τον αερολιμενάρχη να είναι σε επιφυλακή οι υπηρεσίες του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, λόγω του ότι η πυρκαγιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί ο πυκνός καπνός να δημιουργήσει προβλήματα στην ορατότητα.

Οκτώ οικισμοί έχουν εκκενωθεί

Οι οικισμοί που έχουν εκκενωθεί μέχρι στιγμής με μηνύματα του 112 είναι οι: Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα, αρχικά και ακολούθως οι οικισμοί Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό, Δωρικό και Άνθεια

Το πρώτο μήνυμα του 112 εστάλη στις 12.40 το μεσημέρι και ανέφερε «Δασική πυρκαγιά στις περιοχές Μελία, Νίψα, Πεύκα, Λουτρός Αλεξανδρούπολη. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών».

Το δεύτερο μήνυμα που εστάλη λίγο αργότερα ανέφερε: «Αν βρίσκεται στις περιοχές, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα, απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας, ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ακολούθησε και τρίτο μήνυμα με το οποίο καλούνταν οι κάτοικοι των οικισμών Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό και Δωρικό να απομακρυνθούν επίσης προς την Αλεξανδρούπολη.

Τέλος, λίγο πριν τις 18.00, με τέταρτο μήνυμα του 112 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι του οικισμού Άνθεια να εκκενώσουν την περιοχή τους προς την Αλεξανδρούπολη.

Κλειστό τμήμα της Εγνατίας Οδού Κήπων-Αλεξανδρούπολης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης, λόγω της πυρκαγιάς που παραμένει σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης, κοντά στην Πυλαία Φερών Έβρου.

Η προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας αφορά το τμήμα από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης, ενώ οι οδηγοί και οι πολίτες παρακαλούνται -για την ασφάλειά τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Σε πλήρη ετοιμότητα η Αστυνομία

Σε ανακοίνωση του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει ότι η Αστυνομία είναι σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα, ενώ άμεσα, μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, διατέθηκαν 21 Αστυνομικοί, με 12 οχήματα, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

Οι δυνάμεις ενισχύονται, ενώ στην περιοχή έχει μεταβεί και ο διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η ΕΛ.ΑΣ. μεριμνά άμεσα για την ασφάλεια των πολιτών με αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την προστασία τους, υπό αντίξοες συνθήκες».

Αναμένεται δύσκολη νύχτα

Την άσχημη εικόνα που επικρατεί στο σημείο επιβεβαίωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

«Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη ημέρα για την περιοχή.

»Οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τις πραγματικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πυρκαγιάς νομίζω ότι αποτελούν έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο» δήλωσε ο κ. Πέτροβιτς στο MEGA και προέβλεψε «μια πολύ δύσκολη νύχτα».

Σύμφωνα με δημοσιογράφο από τοπικό Μέσο που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, καίγονται σπίτια και επιχειρήσεις στο Αετοχώρι.

Επίσης, στις φλόγες παραδόθηκε και μοναστήρι.

Όπως μετέδωσε η αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης, Ελένη Ιντζεπελίδου, έχουν καεί τουλάχιστον τρία σπίτια ενώ η μάχη δίνεται σε τέσσερα πύρινα μέτωπα.

Σχετικά άρθρα