Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ναυάγιο έξω από την Πύλο: Τουλάχιστον 125 Σύροι επέβαιναν στο δουλεμπορικό – 35 από την Κομπάνι

Ναυάγιο έξω από την Πύλο: Τουλάχιστον 125 Σύροι επέβαιναν στο δουλεμπορικό – 35 από την Κομπάνι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κόμπανι, Λαθρομετανάστες, Μεσσηνία, Μετανάστες, Ναυάγια, Νταράα, Πρόσφυγες, Πύλος, Συρία,

Τουλάχιστον 125 Σύροι επέβαιναν στο δουλεμπορικό που βυθίστηκε ανοιχτά της Ελλάδας, δήλωσαν συγγενείς και ακτιβιστές την Παρασκευή, καθώς οι διασώστες ερευνούσαν τα νερά για εκατοντάδες που φοβούνται αγνοούμενοι, μεταδίδει το Kurdistan24.

Ένα τυφλό 15χρονο αγόρι και η 28χρονη αδερφή του από τη νότια επαρχία Ντάραα ήταν μεταξύ των επιβαινόντων, είπε ο θείος τους, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας.

«Δεν έχουμε κανένα ίχνος τους, ο ανιψιός μου είναι τυφλός και δεν ξέρει κολύμπι», είπε τηλεφωνικά, προσθέτοντας ότι τα δύο αδέλφια είχαν μεταβεί με επιβατική πτήση απευθείας από τη Δαμασκό στη Λιβύη.

«Έζησε μια σκληρή ζωή, ακούγοντας τους ήχους των μαχών για χρόνια.

»Έζησε με φόβο και πιθανότατα πέθανε από φόβο», είπε κλαίγοντας.

Ακτιβιστές είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι περισσότεροι Σύροι κατάγονταν από τον ταραχώδη νότο της χώρας, ενώ ένας συγγενής είπε ότι τουλάχιστον 35 ήταν από περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στο βορρά.

Ενώ ο αριθμός των επιβαινόντων εκείνη τη στιγμή παραμένει ασαφής, τα Ηνωμένα Έθνη επισήμαναν την Παρασκευή διάφορες μαρτυρίες που υποδηλώνουν ότι ήταν κάπου μεταξύ 400 και 750.

Ακτιβιστές στο Γραφείο Τεκμηρίωσης Μαρτύρων της Νταράα είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον 90 επιβάτες, 55 από τους οποίους εξακολουθούν να αγνοούνται, προέρχονταν από το νότο της χώρας, κυρίως από την επαρχία Ντάραα.

«Δεν είναι περίεργο να βρίσκουμε τόσους πολλούς νέους από τη Νταράα σε αυτό το σκάφος», είπε ένας από τους ακτιβιστές, ζητώντας να μην κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας.

«Οι νέοι και οι οικογένειες έχουν εγκαταλείψει μαζικά την Νταράα όλα αυτά τα χρόνια, επειδή η κατάσταση διαβίωσης και ασφάλειας εκεί είναι απολύτως αφόρητη».

Η επαρχία Νταράα ήταν το λίκνο της εξέγερσης του 2011 κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά επέστρεψε στον έλεγχο του καθεστώτος το 2018.

Ο αδερφός ενός 22χρονου που επέβαινε στο πλοίο που βυθίστηκε είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον 35 επιβάτες ήταν από την περιοχή Κομπάνι που ελέγχεται από τους Κούρδους στη βόρεια Συρία.

Ο αδερφός του ήταν μεταξύ των πέντε ανθρώπων που επέζησαν από το ναυάγιο αφού πάλευε με τα νερά για τουλάχιστον τέσσερις ώρες, είπε.

«Ο αδερφός μου μου είπε ότι το σκάφος ήταν πολύ γεμάτο», είπε ο άνδρας, ο οποίος επίσης δεν θέλησε να κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας.

«Έξι μέλη του πληρώματος τράπηκαν σε φυγή με λαστιχένιες βάρκες και εγκατέλειψαν επιβάτες», είπε, επικαλούμενος ως μάρτυρα τον αδερφό του που είχε ταξιδέψει σε Λίβανο και Αίγυπτο για να φτάσει στη Λιβύη.

Σχετικά άρθρα