Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

FAZ: Μύκονος – Από την αυθαίρετη δόμηση, μέχρι τη μαφία, τα ναρκωτικά και το βρώμικο χρήμα

FAZ: Μύκονος – Από την αυθαίρετη δόμηση, μέχρι τη μαφία, τα ναρκωτικά και το βρώμικο χρήμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Frankfurter Allgemeine Zeitung, Αυθαίρετα, Γιάνης Βαρουφάκης, Ελληνικά Νησιά, Κυκλάδες, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μαύρο Χρήμα, Μαφία, Μύκονος, Ναρκωτικά, Τουρισμός, Τουρίστες,

Τι συμβαίνει πραγματικά στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, τη Μύκονο; Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, στην κυριακάτικη έκδοσή της, παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Η Μάχη για τη Μύκονο» εστιάζοντας σε μια σειρά ζητημάτων: από την αυθαίρετη δόμηση, μέχρι τη μαφία, τα ναρκωτικά και το μη βιώσιμο τουριστικό μοντέλο.

«Είτε με ηχηρά είτε με πιο ήσυχα πάρτι, το “Νησί των Ανέμων” προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες.

»Είναι ίσως το πιο διάσημο ελληνικό νησί και θεωρείται πρότυπο τουριστικής επιτυχίας» αναφέρει το ρεπορτάζ παρατηρώντας ότι η Μύκονος δεν είναι μόνο αυτά.

»Είναι επίσης συνώνυμη με «υμμορίες, εγκληματίες, εκβιασμούς, βρώμικο χρήματα. Και για μια παράνομη οικοδομική έκρηξη, η οποία μαζί με την καλοκαιρινή επέλαση τουριστών απειλούν το νησί να βουλιάξει», σημειώνει η FAZ.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται ενδελεχώς στην υπόθεση του ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου Μιχάλη Ψαρρού, ο οποίος σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα δέχθηκε επίθεση από την «μαφία».

Όπως υπενθυμίζει η FAZ: «επί δέκα χρόνια ο Ψαρρός προσπαθούσε να προστατεύσει την πλούσια ιστορική κληρονομιά του νησιού από την τουριστική έκρηξη».

«Μαφιόζικες συμμορίες, ναρκωτικά, πορνεία»

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι το νησί, που από 11.000 μόνιμους κατοίκους το καλοκαίρι φτάνει στις 200.000, πλέον έχει γίνει κάτι σαν «τεστ» της «δεδηλωμένης βούλησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διασφαλίσει τον νόμο και την τάξη σε όλη τη χώρα.

»Κι αυτό οδηγεί στο ερώτημα: τι είδους τουρισμό θέλει πραγματικά η Ελλάδα (…) Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η πορνεία εξαπλώνονται.

»Οι “μαφιόζικες συμμορίες” από διάφορες χώρες επιβάλλουν τους δικούς τους μπράβους στις πόρτες των κλαμπ για να έχουν τον έλεγχο.

»Αυτά γράφει ο ελληνικός Τύπος και δεν τα διαψεύδουν οι τοπικοί ιθύνοντες».

Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ φιλοξενεί και τον δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι «πλέον αστυνομία και δικαιοσύνη φροντίζουν γι αυτές τις υποθέσεις.

»Κι ότι φέτος θα εισακουστεί “επιτέλους” η έκκλησή του για περισσότερους αστυνομικούς.

»100 επιπλέον αστυνομικοί αναμένεται να ενισχύσουν τους μόλις 20 αστυνομικούς που βρίσκονται όλον τον χρόνο στο νησί.

»Ωστόσο ο ίδιος αναφέρει ότι το νησί είναι ασφαλές για τους επισκέπτες και ότι ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι Γερμανοί τουρίστες».

Από την πλευρά του για «μεθόδους Άγριας Δύσης» στον τουριστικό κλάδο κάνει λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος Μηνάς Λυριστής, ενώ το ρεπορτάζ αναφέρεται και σε τοποθετήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για τη Μύκονο και τον δήμαρχό της, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει «απατεώνα».

Μάλιστα ο Βαρουφάκης, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, όντας υπ. Οικονομικών γνώριζε ότι η Μύκονος ήταν «κέντρο φοροδιαφυγής» και ότι από εκεί «πολλά χρήματα έφευγαν κατευθείαν για τράπεζες του εξωτερικού».

Πηγή: dw.com

Σχετικά άρθρα