Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tagesschau: Εκδιώχθηκε η Mare Liberum από τα ελληνικά ύδατα;

Tagesschau: Εκδιώχθηκε η Mare Liberum από τα ελληνικά ύδατα;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Τουρκία,

Από το 2018, η οργάνωση Mare Liberum βρισκόταν στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα, προσπαθώντας να καταγράφει τα ίχνη των πλοίων που μετέφεραν πρόσφυγες προς την Ελλάδα.

Όμως τώρα, όπως ανακοίνωσε η ΜΚΟ τις προηγούμενες ημέρες, διακόπτει τη δραστηριότητά της στο Αιγαίο.

«Η οργάνωση είχε επανειλημμένως παρατηρήσει παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την ελληνική ακτοφυλακή, πίσω στα τουρκικά ύδατα», αναφέρει η tagesschau.

«Ωστόσο, τα κυβερνητικά μέτρα ήταν ολοένα και πιο αυστηρά και όπως υποστηρίζουν μέλη της Mare Liberum, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που έθετε η ελληνική κυβέρνηση αποσκοπούσαν είτε στο να οδηγήσουν τη δραστηριότητα της οργάνωσης στην αποτυχία, είτε στο να μεγεθύνουν τις επαπειλούμενες κυρώσεις.

»Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης απορρίπτουν τις κατηγορίες παρεμπόδισης του έργου των ΜΚΟ μέσω της επιβολής όρων που δεν μπορούν να τηρηθούν», προσθέτει το γερμανικό μέσο.

«Την ίδια στιγμή, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, επικεφαλής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Mare Liberum σταμάτησε το έργο της, μία οργάνωση που είχε παράσχει πολύτιμες πληροφορίες που δεν άρεσαν στην ελληνική κυβέρνηση.

»Ο κ. Παπαγιαννάκης προσθέτει ακόμη ότι, αν και πιστεύει ότι η εγγραφή των ΜΚΟ σε μητρώο, την οποία θέσπισε η ελληνική κυβέρνηση, έχει κάποιο νόημα, και άλλες ΜΚΟ στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τη Mare Liberum.

»Καθώς φαίνεται, στη χώρα επικρατεί μια διαρκώς εχθρικότερη ατμόσφαιρα απέναντι στις οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όπως τονίζει η tagesschau, «κάθε άνθρωπος που ζητά άσυλο έχει το δικαίωμα να περάσει από τις προβλεπόμενες διαδικασίες χορήγησης ασύλου στην ξηρά.

»Σύμφωνα με τη Mare Liberum, μόνο το 2020 περίπου 10.000 άτομα υπήρξαν θύματα επαναπροωθήσεων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. […] Τα μέλη της οργάνωσης βλέπουν με ανησυχία την αυξανόμενη τάση απομόνωσης της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας πως η ύπαρξη διαδρόμων ασφαλούς εισόδου είναι αναγκαία.

»Όπως εξίσου απαραίτητη είναι και μια πιο κριτική στάση των κρατών-μελών της Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα, αναφορικά με τον ρόλο της στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.»

Τέλος, το γερμανικό μέσο αναφέρει πως «εφ’ εξής, η Mare Liberum θα έχει ενεργή παρουσία στα ιταλικά ύδατα.

»Έτσι, πιθανές παραβιάσεις του δικαίου στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και πάλι δεν θα παρακολουθούνται.

»Γιατί η Mare Liberum ήταν ο μοναδικός παρατηρητής στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

ΠΗΓΗ: dw.com

Σχετικά άρθρα