Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμφίπολη: Ανακοινώσεις για νέα ευρήματα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

Αμφίπολη: Ανακοινώσεις για νέα ευρήματα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμφίπολη, Αρχαία Αμφίπολη, Αρχαιολογία, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, Καρυάτιδες, Κατερίνα Περιστέρη, Μακεδονία, Σέρρες, Τύμβος Καστά,

Ανήμερα της εθνικής εορτής για την 28η Οκτωβρίου αναμένεται να γίνουν οι νέες ανακοινώσεις για την Αμφίπολη και τα ευρήματα που έχει αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη. Οι εργασίες αποχωμάτωσης στον τρίτο θάλαμο στον Τύμβο Καστά συνεχίζονται, με την αρχαιολογική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη να προχωρά προσεκτικά.

Το κεφάλι της Σφίγγας που από την είσοδο του τύμβου βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο μαζί με θραύσματα από τα φτερά τους ενισχύουν κατά πολλούς τα σενάρια σύλησης του τάφου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι τυμβωρύχοι μπήκαν στο ταφικό μνημείο κατά την αρχαιότητα. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ανθρώπινα οστά, κάτι που είχε επισημάνει η κ. Περιστέρη σε παλαιότερες δηλώσεις της.

Την ίδια ώρα τα σενάρια για τον ένοικο του τάφου στην Αμφίπολη συνεχίζουν να οργιάζουν, προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον και χαρίζοντας εκτενη άρθρα και έρευνες στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου.

Εκτενή αναφορά κάνουν άπαντες στη θεωρία που διατυπώθηκε από την Ελένη Αρβελέρ, σύμφωνα με την οποία στην Αμφίπολη έχει ταφεί ο βασιλιάς Κάσανδρος.

«Πιστεύω ότι με το μνημείο της Αμφίπολης πρέπει να σχετίζονται επιφανείς, που είχαν δεσμούς λόγω καταγωγής ή λόγω δράσης με αυτή την πόλη. Πιθανότατα (να πω ασφαλώς;) ο ίδιος ο Κάσσανδρος και η γυναίκα του Θεσσαλονίκη» εκτιμά η βυζαντινολόγος, που εντόνως υποστηρίζει ότι «η μεγαλοπρέπεια του μνημείου συνάδει με τον χαρακτήρα του Κασσάνδρου.

«Δεν είναι συνηθισμένο σοβαροί επιστήμονες, όπως μερικοί θεωρούν την αφεντιά μου, για τα βυζαντινά πράγματα, να μπαίνουν στα χωράφια συναδέλφων τους άλλης ειδικότητας», ομολογεί η ιστορικός κ. Αρβελέρ, εξηγώντας το γιατί έγραψε το βιβλίο «Εικασίες, Βεργίνα – Αμφίπολη»: «Το τολμώ έχοντας επίγνωση του παράδοξου του διαβήματός μου, μόνο και μόνο για να παρουσιάσω ένα πρόβλημα που με απασχολεί από καιρό».

«Το μνημείο χρονολογείται, όπως φαίνεται, σε μια περίοδο που περιλαμβάνει και τα χρόνια της εξουσίας του Κασσάνδρου στην Αμφίπολη», αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Αρβελέρ, επιχειρώντας να δώσει απάντηση στο ερώτημα που την απασχολεί.

Η ίδια απομακρύνεται από τα γνωστά επιστημονικά ενδιαφέροντά της και ασχολείται με τον τάφο της Βεργίνας και τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα τάφο της Αμφίπολης.

Όπως εξηγεί στην εισαγωγή του ολιγοσέλιδου βιβλίου της, την απασχολούσε από καιρό «η παρουσία της ελεφαντοστέινης κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον τάφο του πατέρα του, Φιλίππου», η παρουσία ομοιώματος βασιλεύοντος βασιλέως σε τάφο ανάμεσα σε νεκρούς. Αυτό το παράδοξο έδωσε αφορμή για διαβάσματα, σκέψεις και εικασίες.

Σχετικά άρθρα