Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χατζηθεοδοσίου εναντίον Μασούτη: Είσαι ανεπαρκής, έκανες την ΚΕΕΕ «μουγκοθόδωρο»

Χατζηθεοδοσίου εναντίον Μασούτη: Είσαι ανεπαρκής, έκανες την ΚΕΕΕ «μουγκοθόδωρο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος,

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας με τον πρώην πρόεδρο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου να επιτίθεται με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του νυν προέδρου Γιάννη Μασούτη, τον όποιο χαρακτηρίζει «ανεπαρκή» και την ίδια την ΚΕΕΕ «μουγκοθόδωρο».

Με αφορμή την ακύρωση από τον νυν πρόεδρο της ΚΕΕΕ Γιάννη Μασούτη μια διαζώσης συνεδρίασης της Διοικητικής Επιτροπής της και την απόφαση να εγκριθούν τα σοβαρά θέματα της δια περιφοράς, ο πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηριών και πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου απέστειλε επιστολή προς τους προέδρους των 59 Επιμελητηρίων της χώρας με «πυρά» κατά του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μασούτη.

Όπως σημειώνει, ο κ. Χατζηθοδοσίου στην επιστολή του, ο κ. Μασούτης «με την απόφαση να διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δ.Ε. της 12.04.2023 δια περιφοράς, δίνει το δικαίωμα σχηματισμού της εντύπωσης περί εξυπηρέτησης συμφερόντων σε βάρος των Επιμελητηρίων της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα θέματα της συνεδρίασης που μας ζητήθηκε να περάσει δια περιφοράς, είχε αναβληθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο ο οποίος είχε ζητήσει επιπλέον στοιχεία. Παρόλα αυτά, πέρασε.

Υπάρχει άραγε κάποιος από εμάς που έχει περάσει θέματα όπως απολογισμό, τροποποίηση προϋπολογισμού, έγκριση έργων που κοστίζουν εκατομμύρια, χωρίς προηγούμενη σύγκληση του οργάνου;» διερωτάται.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, για περισσότερο από έναν χρόνο η διοίκηση της ΚΕΕΕ «είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και με έναν πρόεδρο ανεπαρκή, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στα 42 χρόνια ιστορίας του θεσμικού μας οργάνου.

Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της ΚΕΕΕ στον δημόσιο διάλογο για τις κοσμογονικές αλλαγές που συμβαίνουν στην οικονομία και πλήττουν την επιχειρηματικότητα.

Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ΕΣΠΑ, έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, οφειλές, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν σήμερα την επιχειρηματική κοινότητα. Η ΚΕΕΕ όφειλε, λόγω του θεσμικού της ρόλου, να αποτελεί την αιχμή του δόρατος των επιχειρήσεων της χώρας στην προσπάθεια διευθέτησης αυτών των εξαιρετικά σοβαρών ζητημάτων. Αντί αυτού, διαπιστώνουμε μία «εκκωφαντική» σιωπή, μία παρατεταμένη απουσία» επισημαίνει.

Όπως συμπληρώνει, «την ίδια ώρα γινόμαστε μάρτυρες σκανδαλολογίας (άραγε όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά;) για 4 μέλη της Διοικητικής Επιτροπής, που κατηγορούνται για σειρά παραβατικών συμπεριφορών οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσα από προσωπικές συγκρούσεις.

Έτσι, μάθαμε ότι υπάρχουν:

· Μέλη της Δ.Ε. με οδοιπορικά 30.000 ευρώ μέσα σε 2 χρόνια

· Έξοδα μετακίνησης χωρίς παραστατικά

· Διπλοπληρωμένα έξοδα

· Χρήματα που έχουν φύγει από την ΚΕΕΕ χωρίς υπογραφή Προέδρου ή Δ.Ε.

· Έσοδα για μέλη της Δ.Ε. που αγγίζουν τις 75.000 ευρώ και είναι μέσω της επιμελητηριακής ενασχόλησης

· Ανάθεση έργων σε μέλος ΔΣ επιμελητηρίου που ο Πρόεδρος είναι στη Δ.Ε. της ΚΕΕΕ

· Μέλη οικογενειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εργαζομένων της ΚΕΕΕ

· Προμηθευτής της ΚΕΕΕ που κατηγορείται για βαρύτατο ποινικό αδίκημα».

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών υπογραμμίζει πως το έργο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων είναι πολύ σημαντικό, καθώς «η Ένωση μας πρέπει να αποτελεί τον πολυτιμότερο σύμμαχο των επιχειρήσεων στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Η σημερινή ηγεσία, η οποία ανέλαβε με πραξικοπηματικό τρόπο, υποβαθμίζει συνεχώς ένα όργανο με μεγάλη ιστορία.

Κανείς δεν δικαιούται μελλοντικά να πει «δεν γνώριζα». Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε στην εξυγίανση του κεντρικού οργάνου, προστατεύοντας έτσι τον επιμελητηριακό θεσμό» αναφέρει στην επιστολή του ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα ο κ. Χατζηθεοδοσίου είχε αποστείλει προς Προέδρους Επιμελητηρίων της χώρας και άλλη επιστολή την οποία συνυπέργραφαν ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Παύλος Ραβάνης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Φώτης Δαμούλος, όλοι τους μέλη της Δ.Ε. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Στη συγκεκριμένη επιστολή ανέφεραν:

Κε Πρόεδρε,
Θεωρούμε υποχρέωση και καθήκον μας να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:

Παραλάβαμε, ως μέλη της Δ.Ε. της Κ.Ε.Ε.Ε. την πρόσκληση που ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. απέστειλε για τη συνεδρίαση της Δ.Ε. της ΚΕΕΕ στις 12.04.2023, και με έκπληξη αναγνώσαμε ότι αυτή πρόκειται να διεξαχθεί «δια περιφοράς».

Η πρακτική αυτή υπήρξε κατά νόμο ανεκτή κατά την περίοδο ισχύος των μέτρων κατά της πανδημίας, μόνο για εξαιρετικώς επείγοντα θέματα, και εφόσον δεν ήταν δυνατή η συνεδρίαση διά ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης, κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του συλλογικού οργάνου.

Όφειλε, δε, η απόφαση αυτή να αναφέρει, πως τεκμηριώνεται η αδυναμία συνεδρίασης διά ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πλέον, και ενώ δεν υφίσταται καμία ρητή διάταξη νόμου στον επιμελητηριακό θεσμό που να επιτρέπει «συνεδρίαση» συλλογικού οργάνου, που έχει τη μορφή ν.π.δ.δ., «δια περιφοράς», επιλέγεται η εκμετάλλευση του δήθεν «νομοθετικού κενού», ώστε να απαξιωθεί πλήρως η λειτουργία της Δ.Ε. της Κ.Ε.Ε.Ε.

Όμως «κενό νόμου» δεν υφίσταται, διότι κατά βασική παραδοχή στο χώρο του διοικητικού δικαίου, «ότι δεν επιτρέπεται, απαγορεύεται».

Όπως, επίσης, δεν υφίσταται καμία απολύτως αιτιολογία ή επείγων λόγος για τη μη συνεδρίαση δια ζώσης ή έστω με τηλεδιάσκεψη της Δ.Ε. της Κ.Ε.Ε.Ε και μάλιστα με δέκα σοβαρά θέματα (απολογισμός, τροποποίηση προϋπολογισμού κλπ).

Αγαπητοί Συνάδερφοι, έχουμε καταστεί μάρτυρες μιας σταδιακά εντεινόμενης διολίσθησης στο κενό, του κορυφαίου οργάνου του επιμελητηριακού θεσμού, της Κ.Ε.Ε.Ε.

Πλέον, είναι ολοφάνερο ότι προκρίνεται ως σημαντικότερο χαρακτηριστικό γνώρισμα της λειτουργίας της, η αφωνία.

Τη συντονισμένη προσπάθεια περιθωριοποίησης της Κ.Ε.Ε.Ε. διαδέχεται σήμερα η απόπειρα επιβολής «σιωπητηρίου» στη Δ.Ε. αυτής.

Να γίνει, δηλαδή, η ΚΕΕΕ ένας γραφικός «μουγκοθόδωρος». Ο «μουγκοθόδωρος» του επιμελητηριακού θεσμού.

Η περιδίνηση ενός θεσμού στο κενό αποδεικνύεται στοχευμένη επιδίωξη, με κατάλληλη καθοδήγηση και μέσα για την επίτευξή του.

Δεν υπάρχει χώρος ή ανάγκη για επιχειρήματα ή απόψεις. Κάθε συζήτηση θεωρείται περιττή.

Μια υπογραφή κάτω από ένα «ναι» ή «όχι», είναι το μόνο που επιζητείται. Εάν, αυτό δεν αποτελεί τον πλήρη ορισμό της απαξίωσης, τότε τι είναι;

Σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση δεν πρόκειται να παραμείνουμε σιωπηλοί.

Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε την Δ.Ε. της Κ.Ε.Ε.Ε., ώστε αυτή να λειτουργεί σε συνθήκες ομαλότητας. Δηλώνουμε την αντίρρησή μας στη «δια περιφοράς» συνεδρίαση της Δ.Ε. της 12.04.2023, διότι στερείται οποιασδήποτε θεσμικής νομιμοποίησης και θέτουμε την επιλογή της στη κρίση σας.

Διότι, δεν υπάρχει κενό νόμου. Υπάρχει κενότητα επιχειρημάτων και τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. και Επίτιμος Διδάκτωρ ΠΑ.ΠΕΙ., κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α., κ. Παύλος Ραβάνης

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας, κ. Φώτης Δαμούλος

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι δυο αντιμαχόμενοι Πρόεδρο ο πρώην κ. Γιάννης Χατζηθοδοσίου και ο νυν κ. Γιάννης Μασούτης, δεν έχουν εκλεγεί στην προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων δια της «ορθόδοξης» οδού.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εξελέγει πρόεδρος με και πολιτικές παρεμβάσεις κάτω από τραπέζι «εσωτερικές» διαδικασίες εκλογής μετά τον αδόκητο θάνατο του εμβληματικού Προέδρου της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου, ενώ λίγο αργότερα, όπως ο ίδιος ο κ. Χατζηθοδοσίου κατήγγειλε και καταγγέλει, ανατράπηκε πάλι με πολιτικές παραμβάσεις για να αναλάβει την προεδρία ο Γιάννης Μασούτης.

Σχετικά άρθρα