Μια απίστευτη περιπέτεια πέρασε ένα βρέφος μόλις 1 έτους στην Αλόννησο, όταν χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Βόλου επειδή ήταν άρρωστο, με το σκάφος που το μετέφερε να «μένει» μεσοπέλαγα και να χρειαστεί η επέμβαση του Λιμενικού για να φτάσει τελικά στον προορισμό του.
Η μητέρα του βρέφους πήγε το παιδί της στις 23.00 της Δευτέρας (13/3/2023) στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου.
Μετά από εξέταση, η γιατρός έκρινε πως το μωρό έπρεπε να διακομιστεί στο νοσοκομείο του Βόλου.
Όμως, το πλωτό ασθενοφόρο ήταν εκτός λειτουργίας και έτσι κλήθηκε ένα ιδιωτικό σκάφος από τη Σκόπελο για να πάρει το βρέφος και τη μητέρα του και να τους μεταφέρει στον Βόλο.
Όμως, το σκάφος τελικά «έμεινε» έξω από τη Σκιάθο.
Για το περιστατικό αυτό μίλησε στο «Στούντιο με Θέα» και τον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Αλοννήσου αναφέροντας πως «από το 2011 και μετά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης.
»Έχουν καλυφθεί 1-2 θέσεις, όμως υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, ειδικά την τουριστική περίοδο που ο κόσμος στο νησί δεκαπλασιάζεται».
Ο ίδιος ανέφερε πως «εγώ και ο αντιδήμαρχος οδηγούμε το ασθενοφόρο και έχουμε ζήσει πολλά, όπως τροχαία που είναι συχνά ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες».
Όσον αφορά την υγεία του παιδιού ο δήμαρχος είπε πως «το μωρό είναι καλά, νοσηλεύεται ακόμη αλλά είναι καλά και αναμένεται να λάβει εξιτήριο».
Η Αλόννησος (παλαιότερα Ηλιοδρόμια) είναι νησί της Ελλάδας.
Το νησί ονομαζόταν από τους αρχαίους Έλληνες «Ίκος».
Κατά το 15ο αιώνα αναγνωρίζεται στις πηγές με την ονομασία Διάδρομοι, και οι μεταγενέστεροι περιηγητές την αναφέρουν με το τοπωνύμιο Δρόμοι.
Από την παραφθορά αυτής της λέξης προέρχεται και η κοινή ονομασία του νησιού (η) Λιαδρόμια ή Χιλιοδρόμια.
Το όνομα Αλόννησος δόθηκε επί Όθωνα, το 1838, με πρόταση του τότε Υπουργείου Εσωτερικών σε αντικατάσταση του προηγουμένου ονόματος Λιαδρόμια ή Ηλιοδρόμια, όπως αναφέρεται στη Διοικητική διαίρεση της Ελλάδας του 1828.
Από μετέπειτα έρευνα αυτό διαπιστώθηκε ως λάθος, δεδομένου ότι κατά την αρχαιότητα άλλο νησί ονομαζόταν Αλόννησος.
Παρά ταύτα αυτό δεν άλλαξε και το όνομα παραμένει ως έχει για τη συγκεκριμένη νήσο.
Βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων.
Η συνολική έκτασή του φθάνει τα 64,5 τχλμ. και το μήκος των ακτών του τα 67 περίπου χλμ.
Μέγιστο μήκος περίπου 20 χλμ. και πλάτος από 3 μέχρι 4,5 χλμ.
Ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 2.750 κάτοικοι.
Από τα παλαιολιθικά χρόνια
Το νησί παρουσιάζει την πιο μακραίωνη ιστορία ανθρώπινης παρουσίας στο Αιγαίο.
Η πρώτη ανθρώπινη κατοίκηση της Αλοννήσου τοποθετείται στη Μέση Παλαιολιθική εποχή, τότε που πιθανολογείται ότι το νησί ήταν ενωμένο με τα άλλα νησιά και τη Θεσσαλία.
Την περίοδο 1969-1970, οι ανασκαφές που διεξήχθησαν από τον Δημήτρη Θεοχάρη στη νοτιοδυτική παραλία της Αλοννήσου (απέναντι από τη χερσόνησο Κοκκινόκαστρο), πάνω στο μικρό νησί Βράχος, έφεραν στο φως για πρώτη φορά λείψανα χρονολογημένα στη Μέση Νεολιθική εποχή (5.000-4.000 π.Χ.).
Αποκαλύφθηκαν άφθονα εργαλεία, απολεπίσματα από σκληρό ασβεστόλιθο και απολιθωμένα οστά μεγάλων ή μικρότερων θηλαστικών του Πλειστόκαινου.
Σύμφωνα με τις έρευνες πρόκειται πιθανότατα για θέση στην οποία στάθμευαν οι κυνηγοί της Μέσης Παλαιολιθικής εποχής (100.000-33.000 π.Χ.), για να κατασκευάσουν τα λίθινα εργαλεία τους, να διαμελίσουν τα θηράματά τους και να καθαρίσουν τα δέρματα των ζώων.
Σε πολλά σημεία της νοτιοανατολικής κυρίως πλευράς της νήσου, μεταξύ των οποίων η χερσόννησος Κοκκινόκαστρο και η νησίδα Μικρό Κοκκινόκαστρο, οι θέσεις Λεπτός Γιαλός, Γλύφα κ.α, διαπιστώνεται η παρουσία ευρημάτων που χρονολογούνται από τη Μέση Παλαιολιθική έως και τη Μεσολιθική εποχή.
Κατάλοιπα εγκαταστάσεων υπάρχουν στη νησίδα Μικρό Κοκκινόκαστρο και αλλού, ενώ τάφος της γεωμετρικής περιόδου βρέθηκε στη βόρεια πλευρά της νήσου, στη θέση Άγιος Κωνσταντίνος, από τον οποίο πιθανόν προέρχεται μία ακέραιη οινοχόη με γραπτή διακόσμηση.
Τα παλαιολιθικά ευρήματα της Αλοννήσου που εντοπίστηκαν στη μικρή νησίδα απέναντι από το Κοκκινόκαστρο είναι τα αρχαιότερα λείψανα ανθρώπινης παρουσίας στο Αιγαίο.
Κρητική αποικία
Η παράδοση αναφέρει ότι οι Κρήτες, κατά τη διάρκεια της μινωικής θαλασσοκρατίας στο Αιγαίο (16ος αι. π.Χ.), ίδρυσαν αποικίες στην Πεπάρηθο (σημερινή Σκόπελο) και στην Ίκο, με αρχηγό το μυθικό ήρωα Στάφυλο.
Την εποχή αυτή άρχισε και η καλλιέργεια της ελιάς και της αμπέλου στο νησί.
Η μινωική αποικία, όμως, αργότερα απέκτησε μυκηναϊκό χαρακτήρα.
Η μυκηναϊκή πόλη τοποθετείται στη σημερινή θέση Κοκκινόκαστρο, στην ανατολική πλευρά του νησιού.