Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμφίπολη: Επτά γρίφοι αναζητούν απαντήσεις

Αμφίπολη: Επτά γρίφοι αναζητούν απαντήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμφίπολη, Αρχαία Αμφίπολη, Αρχαιολογία, Καρυάτιδες, Κατερίνα Περιστέρη, Μακεδονία, Σέρρες, Τάφος, Τύμβος Καστά,

Όσο προχωρούν οι ανασκαφές και η διαδικασία αποχωμάτωσης στην Αμφίπολη, τόσο αυξάνονται και τα ερωτήματα που δημιουργούνται με την αγωνία για τις απαντήσεις να κορυφώνεται.

Σύμφωνα με το Έθνος, επτά είναι οι μεγάλοι γρίφοι που έχουν δημιουργηθεί από τα ευρήματα στην Αμφίπολη, τα οποία με το τέλος των ανασκαφών εκτιμάται από το επιτελείο της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη ότι θα μπορέσουν να απαντηθούν.

1. Πώς βρέθηκε το κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας θαμμένο σε επίπεδο πιο κάτω από το μαρμάρινο κατώφλι του τρίτου θαλάμου; Είναι ένα από τα βασικότερα ερωτήματα και αφορά το τελευταίο εύρημα των ανασκαφών, με όλες τις ενδείξεις να «δείχνουν» τυμβωρύχους, πιθανότατα κατά την αρχαιότητα.

2. Θα βρεθεί το άλλο κεφάλι από τη δεύτερη -τη δυτική- Σφίγγα, που λείπει επίσης;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα αναμένεται να απαντηθεί όταν ολοκληρωθεί η αποχωμάτωση και η αποκάλυψη ολόκληρου του δαπέδου.

3. Το πώρινο δάπεδο του τρίτου θαλάμου είναι “αναστατωμένο”. Γιατί;
Η καθίζηση που παρατηρείται ίσως πρόκειται για κακοτεχνία στην κατασκευή, ενώ εκτιμάται ότι δε θα βρεθεί άλλη διακόσμηση.

4. Η μαρμάρινη θύρα είχε ανοίξει και κλείσει περισσότερες φορές από μία;
Στο μαρμάρινο κατώφλι αποκαλύφθηκαν ράγες για να ανοιγοκλείνει η πόρτα, στοιχείο που δείχνει ότι ήταν από την αρχή κατασκευασμένη για κάτι τέτοιο.

5. Υπάρχει τελικά το τέταρτο θύρωμα;

Οι ανασκαφείς πρέπει να κατέβουν κι άλλο, για να λυθεί το μυστήριο αν υπάρχει κι άλλος χώρος στον τέταρτο διαφραγματικό χώρο.

6. Τι άλλα ευρήματα αναμένονται;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, λείπει το κεφάλι της δυτικής Σφίγγας. Αναζητούνται ακόμη επίσης οι μαρμάρινες δοκοί της ψευδοροφής. Αναμένονται όμως ακόμη κτερίσματα, προσφορές στο νεκρό και η ίδια η σαρκοφάγος.

7. Είναι ο τάφος συλημένος;

Αν και οι απόψεις διίστανται, η Κατερίνα Περιστέρη επαναλαμβάνει συνέχεια ότι είναι ασύλητος, μιας και οι σφραγιστικοί τοίχοι εκτιμάται ότι έγιναν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ταφής, προκειμένου να προστατευτεί ο τάφος.Πάντως, η αντίθετη άποψη έχει ως επιχειρήματα τις επιχωματώσεις σε άσχετα σημεία και τις καταστροφές που έχουν παρατηρηθεί στα ευρήματα που έχουν μέχρι τώρα βρεθεί.

Σχετικά άρθρα