Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατασχέσεις σε βάρος του Δημοσίου από ιδιώτες

Κατασχέσεις σε βάρος του Δημοσίου από ιδιώτες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατασχέσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπουργείο Δικαιοσύνης,

Κατασχέσεις σε βάρος του Δημοσίου από ιδιώτες προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014.

Το νομοσχέδιο που και συντάχθηκε σε εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας του 2004, προβλέπει την δυνατότητα να στρέφονται οι ιδιώτες δικαστικά σε βάρος του Δημοσίου για την είσπραξη των απαιτήσεών του εκδίδοντας διαταγή πληρωμής, η οποία πρέπει να εκτελείται άμεσα.

Διαταγές πληρωμής για χρέη προβλέπεται ότι μπορούν να εκδοθούν τόσο κατά του Δημοσίου, όσο και κατά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (κυρίως τα νοσοκομεία) είναι που έχουν τις σημαντικότερες υστερήσεις στην πληρωμή προμηθευτών και γενικά συναλλασσόμενων πολιτών ή επιχειρήσεων.

Σε περίπτωση που το Δημόσιο δεν συμμορφωθεί, οι ιδιώτες θα μπορούν να προβούν σε κατάσχεση δημόσιας περιουσίας, αλλά μόνον στην λεγόμενη ιδιωτική δημόσια περιουσία και όχι σε κρατικά κτίρια, όπως υπουργεία κλπ. Για παράδειγμα, μπορεί να κατασχεθούν ακίνητα που μισθώνει το Δημόσιο ή άλλα που είναι στην ιδιοκτησία του από διάφορες αιτίες.

Βέβαια θα υπάρχει η δυνατότητα άσκησης ανακοπής από την πλευρά του Δημοσίου ή του νομικού πρόσωπου δημοσίου δικαίου, με την οποία θα μπορεί να αμφισβητεί το σύνολο ή μέρος της απαίτησης του αντισυμβαλλομένου του, ενώ υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως είναι οι απαιτήσεις που προέρχονται από φορολογικές υποχρεώσεις (επιστροφή φόρων ή καταβολή ΦΠΑ) και αποτελεί βασική μνημονιακή υποχρέωση (ν.4152 / 2013).

Σχετικά άρθρα