Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

FAZ: Η «ασύμμετρη» ασφάλεια των ελληνικών συνόρων

FAZ: Η «ασύμμετρη» ασφάλεια των ελληνικών συνόρων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Frankfurter Allgemeine Zeitung, Αιγαίο Πέλαγος, Βαλκάνια, Γερμανία, Έβρος, Μετανάστες, Νησιά Αιγαίου, Πρόσφυγες,

Η συζήτηση σχετικά με την προσφυγική «Βαλκανική οδό» φαίνεται να έχει ανοίξει ξανά, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), καθώς, όπως επισημαίνει, ο αριθμός «παράτυπων εισόδων» μεταναστών και προσφύγων μέσω Βαλκανίων στη Γερμανία δείχνει να αυξάνεται και πάλι.

Η εφημερίδα εστιάζει συγκεκριμένα και στην ελληνική πολιτική προστασίας των συνόρων:

«Προκειμένου να κρατήσει τους αριθμούς σε χαμηλό επίπεδο, η Ελλάδα έχει στηριχθεί σε μια πολιτική που θα μπορούσε να ονομαστεί “ασύμμετρη προστασία των συνόρων”.

»Στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετανάστες και πρόσφυγες παρεμποδίζονται από το να εισέλθουν στη χώρα με ισχυρά (ή ακόμη και παράνομα) μέσα, τόσο διά θαλάσσης, όσο και διά ξηράς.

»Η πρακτική των βίαιων επαναπροωθήσεων (pushbacks) από την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και συνεπώς και το ελληνικό Δίκαιο είναι παράνομη, έχει καταγραφεί πολλές φορές.

»Ωστόσο εξακολουθεί να εφαρμόζεται συστηματικά.

»Όσοι κατορθώσουν πλέον να φτάσουν στο εσωτερικό της χώρας, δεν παρεμποδίζονται ενεργά από το να συνεχίσουν το ταξίδι τους με προορισμό τοn βορρά».

Το σύνθημα των χωρών της Βαλκανικής οδού θα μπορούσε να είναι «Μην εμποδίζετε τους ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα.

»Ειδικά αν θέλουν να πάνε στη Γερμανία», σχολιάζει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας πως «στο πλαίσιο αυτής της ασύμμετρης ασφάλειας των συνόρων, η Ελλάδα επιδιώκει να επεκτείνει τον φράχτη στα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία».

Σύμφωνα με την FAZ, πρόκειται για «ένα πολιτικό μήνυμα εσωτερικής κατανάλωσης, καθώς όπως ισχύει σχεδόν παντού, η σκληρή άμυνα κατά της παράτυπης μετανάστευσης είναι δημοφιλής και στην Ελλάδα.

»Ακόμη και επί της πρωθυπουργίας του αριστερού Αλέξη Τσίπρα, οι συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα δεν ήταν καλές.

»Ωστόσο με τον συντηρητικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο», αναφέρει η εφημερίδα.

Σχετικά άρθρα