Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΚΕΕΛΠΝΟ: Αναπόφευκτο το κρούσμα Έμπολα και στην Ελλάδα

ΚΕΕΛΠΝΟ: Αναπόφευκτο το κρούσμα Έμπολα και στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έμπολα, Ευρώπη, ΚΕΕΛΠΝΟ, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Τζένη Κρεμαστινού,

Αν και η Ελλάδα είναι ακόμη στις χώρες χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τις τακτικές αξιολογήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων, το ΚΕΕΛΠΝΟ λέει ότι είναι αναπόφευκτο το κρούσμα του ιού Έμπολα και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Τζένη Κρεμαστινού, δήλωσε ότι “η εισαγωγή κρούσματος Έμπολα είναι σχεδόν αναπόφευκτη, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι από τη στιγμή που εμφανιστεί κρούσμα, να περιορίσουμε τη διασπορά”.

Σε εμφάνισή της σε τηλεοπτικό κανάλι, η κα Κρεμαστινού δήλωσε ότι “ακόμα δεν μας αγγίζει”, αλλά πως είναι σημαντικό να υπάρξει γρήγορη ανίχνευση και οι υπεύθυνοι να τηρήσουν τις διαδικασίες.

Παράλληλα, διευκρίνισε σχετικά με την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού πως “δεν είναι πάντα εφικτό να γίνει ένα εμβόλιο”.

Σε συνέντευξή της σε εφημερίδα, ανέφερε πως: “Η μεγάλη επιτήρηση είναι αυτή που καταπονεί το σύστημα, αλλά είναι και ο μόνος τρόπους για να περιορίσουμε το φαινόμενο”, επισημαίνοντας ότι “ο ιός αυτός έχει ταχύτητα εξάπλωσης. Δεν είναι ένας εύκολος ιός. Χρειάζονται πολύ περισσότερα μέτρα τοπικά στις χώρες όπου υπάρχει η επιδημία”.

Εν τω μεταξύ, διχασμένοι είναι οι Έλληνες ως προς την ανησυχία τους για τον ιό Έμπολα. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρεία ΚΑΠΑ RESEARCH για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 13 και 14 Οκτωβρίου και στην οποία συμμετείχαν 1.155 άτομα από όλη τη χώρα, προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ με τη σκέψη ότι κάποιος δικός τους μπορεί να εκτεθεί στον ιό. Εξίσου πολλοί όμως είναι και αυτοί οι οποίοι δείχνουν ατάραχοι, ίσως επειδή ο ιός δεν έχει απειλήσει ακόμη σοβαρά τη χώρα μας. Παρά ταύτα, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δηλώνει ότι επιθυμεί τη λήψη περισσότερων μέτρων πρόληψης στις πύλες εισόδου της χώρας. Την ίδια στιγμή, δηλώνει ότι έχει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στους Έλληνες γιατρούς, στη δουλειά που κάνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

ΕΜΠΟΛΑ_erevna

Οι γνώσεις των Ελλήνων σε σχέση με τον Έμπολα φαίνεται να αυξήθηκαν:
– Το 84,2% γνωρίζει ότι ο ιός μεταδίδεται μετά από επαφή με σωματικά υγρά (σάλιο, αίμα, ιδρώτας)
– Το 41,8% με σεξουαλική επαφή και
– Το 37,9% με μολυσμένη σύριγγα.
– Το 37,1% είπε μετά από επαφή με το δέρμα και μόλις
– Το 19,5% απάντησε «μέσω του αέρα», κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν ισχύει.
Να αναφερθεί ότι οι ερωτηθέντες έδιναν περισσότερες από μία απαντήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα,
– Το 79,9% απάντησε ότι πρέπει να ανησυχήσει κανείς όταν παρουσιάζει πυρετό πάνω από 38,6 βαθμούς Κελσίου, ανεξήγητη αιμορραγία ή μώλωπες (54,5%), έντονους μυϊκούς πόνους (49,4%), σοβαρή κεφαλαλγία (44,2%) και αδυναμία – καταβολή (42,9%).

Σχετικά άρθρα