Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπ. Υγείας: Πώς θα γίνονται τα ραντεβού με τον «προσωπικό γιατρό» – ΠΟΕΔΗΝ: Θα αποτύχει ο θεσμός

Υπ. Υγείας: Πώς θα γίνονται τα ραντεβού με τον «προσωπικό γιατρό» – ΠΟΕΔΗΝ: Θα αποτύχει ο θεσμός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιατροί ΕΟΠΥΥ, ΠΟΕΔΗΝ | Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, Υπουργείο Υγείας,

Την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα των ραντεβού για τον προσωπικό γιατρό.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγία σχετικά με την υποχρέωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικών γιατρών να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους.

Το πρώτο ραντεβού θα έχει διπλάσια διάρκεια (30 λεπτά), προκειμένου να συμπληρωθεί από τον γιατρό ο φάκελος υγείας του πολίτη.

Κάθε προσωπικός γιατρός πρέπει να ορίσει το πρόγραμμα των ραντεβού του, σύμφωνα με τον αριθμό του εγγεγραμμένου πληθυσμού που έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο πρώτος προγραμματισμός για το ραντεβού όλων των προσωπικών γιατρών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Αναφέρεται πως είναι υποχρέωση όλων των προσωπικών γιατρών να επικοινωνήσουν με τους εγγεγραμμένους πολίτες για να συμπληρώσουν τον ιατρικό τους φάκελο, ακόμη και σε περίπτωση που δεν προσέλθουν για ραντεβού.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού θα πρέπει να γίνεται στο τέλος του μήνα και για τους δύο επόμενους για κάθε προσωπικό γιατρό.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται το εξής παράδειγμα: Έστω ότι ένας προσωπικός γιατρός έχει 1.000 εγγεγραμμένους πολίτες.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να προγραμματιστούν τα ραντεβού για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Με βάση τους εγγεγραμμένους πολίτες, ο συγκεκριμένος προσωπικός γιατρός θα πρέπει να έχει προγραμματίσει 20 ώρες για τα ραντεβού.

Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να γίνει έλεγχος για τυχόν μεταβολή στον αριθμό των εγγεγραμμένων του συγκεκριμένου προσωπικού γιατρού.

Στην περίπτωση που την τελευταία μέρα Οκτωβρίου οι εγγεγραμμένοι πολίτες στο συγκεκριμένο γιατρό έχουν ανέλθει στους 1.700, ο προσωπικός γιατρός πρέπει να διαθέσει επιπλέον 10 ώρες για τον Νοέμβριο, ενώ ο Δεκέμβριος πρέπει να προγραμματιστεί με βάση τον νέο αριθμό.

Τα ραντεβού που θα προγραμματιστούν θα πρέπει να έχουν διάρκεια 15 λεπτών το κάθε ένα, ενώ για τους πολίτες που προγραμματίζουν επίσκεψη για πρώτη φορά, η διάρκεια του ραντεβού θα είναι 30 λεπτά, καθώς απαιτείται η συμπλήρωση του ατομικού φακέλου υγείας κάθε πολίτη.

Τυχόν προγραμματισμένα ραντεβού των πολιτών σε συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς που είναι πλέον ενταγμένοι στον θεσμό του προσωπικού γιατρού παραμένουν ως έχουν.

ΠΟΕΔΗΝ: Ο προσωπικός γιατρός θα αποτύχει

Τη βεβαιότητά του ότι ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού θα αποτύχει εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζοντας ότι δεν προλαβαίνουν να τα βγάλουν πέρα οι 3.200 γιατροί που έχουν εγγραφεί – μέχρι σήμερα – στο σύστημα.

«Για να πετύχει ο θεσμός χρειάζονται προσλήψεις γιατρών στη πρωτοβάθμια περίθαλψη», τόνισε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά:

«Με βάσει τα στοιχεία μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού 3.200 γιατροί (2.000 γιατροί που υπηρετούν σε μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης του ΕΣΥ και μόνο 1.200 ιδιώτες ιατροί).

»Δεν μπορεί να πετύχει ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού, στηριζόμενος στους ελάχιστους ειδικευμένους γιατρούς του ΕΣΥ των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων κ.α.λ.) όταν εφημερεύουν στα Κέντρα Υγείας, σε κοντινά νοσοκομεία που έχουν ελλείψεις σε γιατρούς, προσφέρουν νυχθημερόν υπηρεσίες σε έκτακτα περιστατικά στα κέντρα υγείας ή επί τόπου στη περιοχή ευθύνης των κέντρων Υγείας, διακομίζουν έκτακτα περιστατικά στα νοσοκομεία, εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας ή κατ οίκον παρουσία γιατρού κ.λ.π.

»Πώς είναι λοιπόν δυνατόν οι άνθρωποι αυτοί να καταφέρουν να εξετάζουν επιπλέον 1.500 με 2.000 πολίτες ως προσωπικοί ιατροί, οι οποίοι ήδη τους έχουν επιλέξει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας;

»Και ακατάπαυστα χωρίς ρεπό, άδειες να δουλεύουν όλο το 24ωρο δεν προλαβαίνουν.

»Οι εφημερίες στα Κέντρα Υγείας, τα κοντινά νοσοκομεία που συμμετέχουν οι γιατροί των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών ιατρείων ξεκινάνε από το πρωί, χωρίς να γνωρίζουν το πρόγραμμα που βγαίνει τελευταία στιγμή, είτε για εφημερίες στα Κέντρα Υγείας, είτε για εφημερίες σε κοντινά νοσοκομεία.

»Πώς λοιπόν, ως προσωπικοί ιατροί, μπορούν να κάνουν προγραμματισμό και να κλείσουν ραντεβού για ένα δίμηνο στους πολίτες έως 20/9;

»Το ωράριο των γιατρών είναι 7ωρο, από 8π.μ. έως 2μ.μ. Δηλαδή 35 ώρες την εβδομάδα.

»Τα ραντεβού ως προσωπικοί ιατροί είναι το πρώτο μισή ώρα αφού συμπληρωθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος και τα υπόλοιπα ανά 15 λεπτά.

»Τι να προλάβουν να κάνουν σε 15 λεπτά; Να πάρουν ιστορικό, να συμπληρώσουν το φάκελο να εξετάσουν τον πολίτη;

»Φυσικά δεν προλαβαίνουν. Θα πρέπει να απαλλαγούν από τα ασφυκτικά καθήκοντα που σήμερα εκτελούν.

»Για να πετύχει ο θεσμός χρειάζονται προσλήψεις γιατρών στη πρωτοβάθμια περίθαλψη.

»Ή η θεσμοθέτηση αντικινήτρων για τη μη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.

»Αλήθεια με τόσα χρήματα που προβλέπονται για τους ιδιώτες γιατρούς που είναι υπερδιπλάσια από όσα λαμβάνει ο γιατρός του ΕΣΥ γιατί δεν συμμετέχουν και δεν στηρίζουν τον θεσμό του προσωπικού ιατρού;».

Σχετικά άρθρα