Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν κλιμακώνει με μετανάστες σε νησιά και Έβρο – Συναγερμός στα σύνορα

Ο Ερντογάν κλιμακώνει με μετανάστες σε νησιά και Έβρο – Συναγερμός στα σύνορα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Έβρος, Ελληνικά Νησιά, Λαθρομετανάστες, Λιμενικό Σώμα, Μετανάστες, Νησιά Αιγαίου, Πρόσφυγες, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σάμος, Τουρκία, Χίος,

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Λιμενικό Σώμα -και ειδικότερα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου- εξαιτίας πέντε ιστιοπλοϊκών σκαφών με 450 άτομα που είχαν αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια και προσπάθησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου και του OPEN TV, το γεγονός προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις ελληνικές Αρχές και σε συνδυασμό με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, κινητοποιεί τους αρμοδίους που θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο για επιπλέον μέτρα σε περιπολίες από γη και από θάλασσα.

Ως γνωστό, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μας έχει συνηθίσει στον εκβιασμό χρησιμοποιώντας τους άμοιρους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα του, αλλά έχουν τελικό προορισμό την Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, οι πιέσεις που ασκούνται ειδικά τον τελευταίο ενάμιση μήνα, είναι έντονες και η «Κατεχάκη βρίσκεται σε εγρήγορση».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Έβρο, παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών ακόμα και 20% σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο.

Μόνο τον μήνα Μάιο -μέχρι και σήμερα 23 του μήνα- έχουν συλληφθεί 50 διακινητές και έχουν περάσει στη χώρα πάνω από 150 παράτυποι μετανάστες.

Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, έχουν δοθεί και συγκεκριμένες εντολές σε ό,τι αφορά στον Έβρο.

Αυτές προβλέπουν αύξηση της επιφυλακής στο σημείο, αύξηση των περιπολιών ακόμα και μέσα στις νησίδες του ποταμιού, ενώ την ίδια ώρα έχει δοθεί εντολή για συλλήψεις παράνομων διακινητών.

Σύμφωνα με τις Αρχές, οι συλλήψεις διακινητών όσο και οι αποτροπές μεταναστών να περάσουν τα σύνορα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

«Φαίνεται πως τον τελευταίο μήνα δεχόμαστε πολύ μεγαλύτερες πιέσεις σε σχέση με την άνοιξη και τον χειμώνα ειδικά στο κεντρικό τμήμα του Έβρου.

»Η προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα εμφανίστηκε εντονότερη τις τελευταίες 10 ημέρες» δηλώνει στον skai.gr o αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, σημαντική αύξηση εισροής μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου παραρατηρείται τις τελευταίες ώρες, ιδιαίτερα στην περιοχή ανάμεσα σε Σάμο και Χίο, ενώ πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού, δίχως ωστόσο να προκαλέσει ζημιές.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό, τις τελευταίες ώρες έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον πέντε περιστατικά με σκάφη που μετέφεραν μετανάστες από τα τουρκικά παράλια, γεγονός που δεν αποκλείεται να συνδέεται με τη γενικότερη προκλητική τακτική της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τελικός προορισμός των σκαφών που μετέφεραν μετανάστες, ήταν τα ιταλικά παράλια. Συνολικά στις λέμβους και στα πλοιάρια που εντοπίστηκαν, επέβαιναν τουλάχιστον 590 άτομα.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού:

Σε διάστημα λίγων ωρών από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα παρατηρείται ιδιαίτερη ένταση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ ν. Χίου και ν. Σάμου με πέντε (05) περιστατικά κατά τα οποία Ι/Φ σκάφη στα οποία επέβαινε ικανός αριθμός αλλοδαπών, επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Τα εν λόγω Ι/Φ σκάφη είχαν ως αφετηρία τα έναντι τουρκικά παράλια και τελικό προορισμό τις ιταλικές ακτές.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν στην εν λόγω περιοχή τέσσερις (04) επιπλέον φουσκωτές λέμβοι με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, οι οποίες επίσης επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων στις συνολικά εννέα (09) περιπτώσεις με Ι/Φ σκάφη και λέμβους, φέρεται ότι ξεπερνάει τα πεντακόσια ενενήντα (590) άτομα.

Σε όλα τα ανωτέρω περιστατικά, Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης, καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήταν παρόντα στο θαλάσσιο πεδίο εξέλιξης των περιστατικών και τα παρακολουθούσαν στενά.

Κατόπιν έγκαιρου εντοπισμού τους και χρήσης φωτεινών και ηχητικών σημάτων από τα περιπολικά σκάφη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., κανένα από τα παραπάνω σκάφη και λέμβους δεν εισήλθε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα.

Παράλληλα, σημειώθηκε περιστατικό προσπάθειας εμβολισμού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ένα σκάφος εκ των προαναφερθέντων, το οποίο στη συνέχεια επέστρεψε στις έναντι τουρκικές ακτές.

Επισημαίνεται ότι και στα εννέα (09) περιστατικά ενημερώθηκε άμεσα η τουρκική ακτοφυλακή, προκειμένου να αναλάβει τη διαχείρισή τους και να επιληφθεί, ως όφειλε, καθώς τα συγκεκριμένα σκάφη και οι λέμβοι είχαν εντοπιστεί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Οι επιβαίνοντες ενός εκ των πέντε (05) Ι/Φ, καθώς και των τεσσάρων (04) λέμβων, περισυνελέγησαν τελικά από τουρκικές ακταιωρούς, ένα Ι/Φ επιστρέφει με τη συνοδεία τουρκικής ακταιωρού στις τουρκικές ακτές, ενώ τα υπόλοιπα τρία (03) Ι/Φ επέστρεψαν αυτοδύναμα στα τουρκικά παράλια.

Το Λιμενικό Σώμα– Ελληνική Ακτοφυλακή λαμβάνει σταθερά όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων μας από υπηκόους Τρίτων Χωρών.

Σχετικά άρθρα