Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ευλογιά των Πιθήκων – Οι επιστήμονες λένε τι νομίζουν και η διαφορά της από την ανεμοβλογιά

Ευλογιά των Πιθήκων – Οι επιστήμονες λένε τι νομίζουν και η διαφορά της από την ανεμοβλογιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γκίκας Μαγιορκίνης, Ευλογιά, Ευλογιά των Πιθήκων,

Συνεχίζεται η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων με τους επιστήμονες να επιχειρούν να λύσουν το γρίφο της εξάπλωσης της νόσου.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας Μανώλης Κογεβίνας, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» είπε για τον ευλογιά των πιθήκων ότι «Είναι μία σημαντική κρίση, δεν είναι κάτι νέο, αυτό που είναι νέο είναι ότι έχουμε παραπάνω κρούσματα στην Ευρώπη».

Όσο για το από πού έγινε αρχή της διασποράς και τα σενάρια που λένε ότι όλα ξεκίνησαν όλα από ένα πολύ μεγάλο πάρτι στην Ισπανία, είπε ότι αυτό δεν είναι σίγουρο ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, από την μεριά του είπε για τον βαθμό μεταδοτικότητας, ότι «δεν έχουμε απαντήσεις γιατί είδαμε τόσα κρούσματα εκτός Αφρικής.

»Μας έχει απασχολήσει ότι έχει γίνει μετάδοση παρατεταμένη ανάμεσα σε ανθρώπους και πιθανώς να σχετίζεται με σεξουαλική μετάδοση».

Όσον αφορά τους ασυμπτωματικούς και τον ρόλο της στην ευλογιά των πιθήκων, ότι «γενικά δεν μεταδίδουν αλλά ίσως στη σεξουαλική επαφή να γίνεται εφικτή αυτή η μετάδοση».

Για τον αν θα επιβάλλεται καραντίνα των 21 ημερών ξεκαθάρισε ότι «η καραντίνα 21 ημερών είναι κάτι υγειονομικό άρα συμβαίνει έτσι κι αλλιώς, δεν είναι καραντίνα είναι απομόνωση.

»Ένας ο οποίος είναι θετικός έχει εξανθήματα θα μπαίνει σε απομόνωση».

Και συνεχίζει: «Μας ανησυχεί η τόσο μεγάλη διασπορά εκτός Αφρικής, δεν θέλουμε να γίνει ενδημικό εκτός της Αφρικής.

»Δεν θέλουμε ένα επιπλέον μεταδοτικό νόσημα ανάμεσά μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει COVID, θέλουμε να το περιορίσουμε στην αρχή του» και τονίζει ότι δεν χρειάζεται πανικός αλλά όχι και αδιαφορία.

Για την μάσκα είπε ότι «σε αυτή την φάση για την ευλογιά των πιθήκων είναι υπερβολικό» καθώς δεν έχουμε ένδειξη ότι γίνεται μετάδοση στα ΜΜΜ ή στα σούπερ μάρκετ.

Η διαφορά ανεμοβλογιάς και ευλογιάς των πιθήκων

Η ανεμοβλογιά είναι παιδικό νόσημα οι περισσότερο το κολλάνε μέχρι τα 10 τους χρόνια.

Υπάρχουν σαφείς διαφορές, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Ενήλικος που εμφανίζει εξάνθημα τέτοιου τύπου πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για να γίνει η διαφοροδιάγνωση σωστά.

»Αν κάποιος είναι 20+, όπως ο τουρίστας, είναι σπάνιο να είναι ανεμοβλογιά και να μην το έχει περάσει».

Για το αν υπάρχει θεραπεία ο επιδημιολόγος κ. Κογεβίνας τόνισε ότι άμα κολλήσεις μπαίνεις καραντίνα και κάνεις συμπτωματική θεραπεία, παρακεταμόλη και προσέχεις να μην επιμολυνθείς, να μην ξύνεσαι.

«Δεν έχουμε κάποια αποτελεσματική θεραπεία αυτή τη στιγμή».

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε από την πλευρά του ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν εγκαθίσταται, τον περνάς και «καθαρίζεις», κι αυτό είναι ακόμα μία διαφορά με το ιό της ανεμοβλογιάς που αν τον κολλήσεις τον κουβαλάς μία ζωή και μπορεί να κάνεις έρπητα ζωστήρα.

Aνεμοβλογιά δείχνουν οι εξετάσεις του ύποπτου κρούσματος στην Ελλάδα

Η αγωνία σχετικά με την «ευλογιά των πιθήκων» που καταγράφει συνεχώς νέα κρούσματα ανά τον κόσμο κορυφώνεται και στη χώρα μας, μετά το πρώτο ύποπτο κρούσμα που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.

Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωτική, εισήχθησαν στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, διενεργήθηκαν δύο επαναλαμβανόμενοι εργαστηριακοί έλεγχοι του δείγματος, ενώ, όπως αναφέρεται, υπάρχει συνάφεια των συμπτωμάτων και των δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούν οι δύο ασθένειες.

Ο 29χρονος Ρουμάνος και η σύντροφός του μένουν στην Αγγλία και αυτές τις μέρες βρίσκονταν στην Κεφαλονιά για διακοπές, όταν εκείνος εμφάνισε συμπτώματα και πήγε στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί, βλέποντας το βασικό σύμπτωμα, το εκτεταμένο εξάνθημα στο δέρμα, ειδοποίησαν τον ΕΟΔΥ και η μεταφορά του ζεύγους στην Αθήνα έγινε με C-130 μέσα σε ειδικές κάψουλες, μέχρι τη διακομιδή τους με ασθενοφόρα στο Αττικό Νοσοκομείο.

Τον ασθενή επιβλέπει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σκέψεις από τον ΕΟΔΥ για καραντίνα 21 ημερών

Εν μέσω έντονης ανησυχίας για την μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ελλάδα φαίνεται να βαδίζει στα βήματα του Βελγίου, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει καραντίνα 21 ημερών για τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων, καθώς ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τις τρεις εβδομάδες.

Καθησυχαστικός για τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως πάντα ανησυχούμε όταν εμφανίζονται σπάνια νοσήματα, αλλά η ανησυχία μας αυτή την στιγμή δεν είναι μεγάλη για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς δεν είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως μόλις μια 1 στις 50 στενές επαφές κολλάει και διευκρίνισε πως δεν μιλάμε για έναν ιό που μεταδίδεται, όπως κορωνοϊός.

«Και δεν μεταδίδεται στην ασυμπτωματική φάση, αυτά τα στοιχεία μας καθησυχάζουν σε έναν βαθμό» είπε.

Όσον αφορά στα μέτρα είπε πως οι οδηγίες είναι οι γνωστές αρχές υγιεινής, σχολαστικό πλύσιμο χεριών και φροντίζουμε να καλύπτουμε τον βήχα μας.

Για το εμβόλιο της ευλογιάς είπε ότι όσοι το έχουν κάνει, έχουν έναν βαθμό ανοσίας και απέναντι στην ευλογιά των πιθήκων.

Σχετικά άρθρα