Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ύπατος Σκωτικού Τύπου: Υπηρετούμε την κοινωνική δικαιοσύνη – Δεν έχουμε σχέσεις με Ρωσία και Τουρκία

Ύπατος Σκωτικού Τύπου: Υπηρετούμε την κοινωνική δικαιοσύνη – Δεν έχουμε σχέσεις με Ρωσία και Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελευθεροτεκτονισμός, Εμμανουήλ Γερακιός, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ρωσία, Σκωτικός Τύπος (ΑΑΣΤ), Τουρκία,

Σε διαδικτυακό μήνυμά του την Τρίτη 26 Απριλίου ο Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης του Σκωτικού Τύπου για την Ελλάδα, Εμμανουήλ Γερακιός, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο αξιακό σύστημα αυτού του ελευθεροτεκτονικού τάγματος και στη γεωπολιτική του.

Ο κ. Γερακιός υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι, ο Σκωτικός Τύπος, που συγκροτείται από τους ανώτερους βαθμούς του Ελευθεροτεκτονισμού, 4-33 βαθμοί, υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη, τη φιλοσοφία, την αγάπη των λαών και την ευτυχία των ανθρώπων.

«Ο Τεκτονισμός είναι για να ενώνει. Δεν είναι για να χωρίζει.

»Ο Σκωτικός Τύπος έγινε (1786) ώστε σε όλες τις χώρες να υπάρχει μία δύναμη που να μιλάει για την κοινωνική δικαιοσύνη, να μιλάει για τη φιλοσοφία, για την αγάπη των λαών, για την ευτυχία κάθε ανθρώπου», είπε ο κ. Γερακιός.

Επειδή στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες, υπάρχουν «ανυπόστατες» οργανώσεις που υποδύονται τον Σκωτικό Τύπο, προκαλώντας σύγχυση στους ανθρώπους και στις Αρχές, ο κ. Γερακιός κατέστησε σαφές:

«Ένα Ύπατο Συμβούλιο για να είναι σωστό πρέπει να βασίζεται στα Συντάγματα του Μεγάλου Φρειδερίκου (1786) και να έχει και την καταγωγή του άμεσα ή έμμεσα από μητρικό Ύπατο Συμβούλιο (31 Μαΐου 1801) της Νοτίου Δικαιοδοσίας (ΗΠΑ).

»Το Ύπατο Συμβούλιο δια την Ελλάδα έλκει την καταγωγή του από εκεί, διότι δημιουργήθηκε (1872) από το Ύπατο Συμβούλιο Αγγλίας και το Ύπατο Συμβούλιο Σκωτίας, τα οποία και τα δύο ανήκουν και έχουν πάρει το φως από το μητρικό Ύπατο Συμβούλιο της Νοτίου Δικαιοδοσίας, με το οποίο έχουμε σχέσεις ανταλλαγής αντιπροσώπων».

Ακολουθεί, από έκδοση των αρχών του περασμένου αιώνα, ο κατάλογος με τα νόμιμα και κανονικά Ύπατα Συμβούλια και πότε ιδρύθηκαν:

Ο Εμμανουήλ Γερακιός διαμήνυσε, πολύ αυστηρά, ότι το νόμιμο και κανονικό Ύπατο Συμβούλιο για την Ελλάδα, που εδρεύει στην οδό Σουρμελή 2 στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα ακριβώς στο Τεκτονικό Μέγαρο της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, δεν διατηρεί ουδεμία σχέση με Ρωσία και Τουρκία, όπως επαίρονται άλλες κανονικές ή ανυπόστατες τεκτονικές δυνάμεις και απευθυνόμενος σε αυτές είπε:

«Γνωρίζω το επιχείρημα ότι έχετε σχέσεις με τη Ρωσία, με την Τουρκία και με άλλες “μεγάλες” τέτοιες δυνάμεις.

»Εμείς δεν έχουμε και δεν θέλουμε. Να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα» και συνέχισε:

«Και με πολύ προσοχή διάβασα, από ό,τι πάλι ξέρω, ότι η Μεγάλη Στοά της Αγγλίας και η Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Γερμανίας σταμάτησαν τις σχέσεις με τη Μεγάλη Στοά της Ρωσίας.

»Όπως η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος έκοψε τις σχέσεις με την Αλβανία. Επειδή είναι σημαδιακή χρονολογία και δεν την ξεχνάω αμέσως μόλις ανακηρύχθηκα επίτιμο μέλος της Μεγάλης Στοάς (της Αλβανίας). Σίγουρα ήταν τυχαίο. Απλά για να το κρατάω στη μνήμη μου.

»Εμείς έχουμε άλλες απόψεις για τις διεθνείς σχέσεις.

»Εμείς πιστεύουμε στις φίλιες δυνάμεις, στη συνεννόηση των λαών, που εκεί μπορεί να βοηθήσει το Ύπατο Συμβούλιο, ιδίως τον ρόλο που μπορεί να παίξει το Ύπατο Συμβούλιο στα Βαλκάνια.

»Αλλά όχι, όχι, με Ύπατα Συμβούλια τα οποία έχουν γίνει ξαφνικά από περίεργες δυνάμεις. Με αυτά δεν έχουμε σχέση», κατέληξε.

Μεγάλη Στοά και Ύπατο Συμβούλιο δεν είναι το ίδιο

Ο Αρχαίος και Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος του Ελευθεροτεκτονισμού, γνωστός απλά και ως Σκωτικός Τύπος, είναι μια ενιαία πνευματικά και εννοιολογικά σειρά 33 προοδευτικών βαθμών, οργανωμένων σε δύο διακριτές σειρές:

Τον Συμβολικό Τεκτονισμό (1°- 3°) που συνήθως έχει διακριτή δομή και υπάγεται στη διοίκηση της οικείας Μεγάλης Στοάς.

Τον Φιλοσοφικό Τεκτονισμό (4°- 33°), διοικούμενο από το Ύπατο Συμβούλιο (υπό την προεδρία του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχη), που συνιστά και «φύλακα» (δηλαδή τον πνευματικό καθοδηγητή και «προστάτη») του Τύπου.

Ο Φιλοσοφικός Τεκτονισμός είναι μία από τις δύο κύριες εξελίξεις του Συμβολικού Τεκτονισμού (1°- 3°) που ένας Διδάσκαλος Τέκτων μπορεί να ακολουθήσει για εμβάθυνση στις αρχές και έννοιες του Ελευθεροτεκτονισμού.

Η άλλη κύρια εξέλιξη είναι ο Τύπος της Υόρκης, που καθιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα υπό την ονομασία Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος το 1868, αφού η Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας με απόφαση του Μεγάλου Διδασκάλου παραχώρησε σχετική άδεια στις 16 Φεβρουαρίου 1867 στο μέχρι τότε Διευθυντήριο, που διοικούσε από το 1864 τον υφιστάμενο Ελληνικό Τεκτονισμό (με πρώτες καταγεγραμμένες στοές στις πόλεις Αθήνα, Πειραιά, Χαλκίδα, Πάτρα, Σύρο, Λαμία και Άργος).

Το Ύπατο Συμβούλιο του 33° του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου της Ελλάδος ιδρύθηκε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το έτος 1872, υπό του Δημητρίου Ροδοκανάκη που ανυψώθηκε στον 33° βαθμό από το Ύπατο Συμβούλιο της Σκωτίας, με εξουσιοδότηση για την ίδρυση Υπάτου Συμβουλίου στην Ελλάδα.

Το 1936, η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος μετονομάσθηκε σε Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, και εδρεύει μέχρι σήμερα στην Αθήνα, επί της οδού Αχαρνών 19 και Σουρμελή, ενώ ο Σκωτικός Τύπος ήταν ο μόνος ενεργός Τεκτονικός Τύπος στην Ελλάδα μέχρι και το 1980.

Το Ύπατο Συμβούλιο για την Ελλάδα δέχεται μέλη, τέκτονες διδασκάλους, από τις δύο κανονικές μεγάλες στοές, τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος (ΜΣτΕ) και την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος (ΕΜΣτΕ).

Σχετικά άρθρα