Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμφίπολη: “Το νέο εύρημα είναι πρωτόγνωρο”

Αμφίπολη: “Το νέο εύρημα είναι πρωτόγνωρο”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμφίπολη, Αρχαία Αμφίπολη, Αρχαιολογία, Βεργίνα, Καρυάτιδες, Μακεδονία, Μιχάλης Τιβέριος, Σέρρες, Τύμβος Καστά,

Για ένα πολύ σημαντικό και πρωτόγνωρο εύρημα έκανε λόγο ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τιβέριος, μιλώντας για το ψηφιδωτό στην Αμφίπολη ενώ δεν απέκλεισε ο τάφος να ανήκει στον Νέαρχο, ωστόσο, υπογράμμισε πως το ψηφιδωτό, θα αποκαλύψει το μυστικό του ένοικου του Τάφου.

Αναφερόμενος στο ψηφιδωτό που ήρθε στο φως τις τελευταίες ημέρες, έκανε λόγο για ένα μνημείο μοναδικό από κάθε άποψη.

«Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται μακεδονικού τύπου τάφος ο οποίος έχει διακόσμηση με ψηφιδωτή αναπαράσταση στο δάπεδο» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «Οι μακεδονικοί τάφοι ως τώρα ήταν διακοσμημένοι με ζωγραφιές».

Εκτίμησε δε, πως «εάν αποκαλυφθεί γυναικεία μορφή δίπλα από τον άνδρα που ήδη ανακαλύφθηκε, θα πρόκειται για την αρπαγή της Περσεφόνης. Εάν όχι, τότε η μορφή του άνδρα που απεικονίζεται, θα είναι ο ίδιος ο νεκρός».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Τιβέριο που μίλησε στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά το μνημείο «τοποθετείται χρονολογικά στον 4ο αιώνα πΧ» και ανέφερε πως ένα σενάριο με βάση τα ιστορικά και χρονολογικά δεδομένα, μπορεί να είναι πως ο τάφος ανήκει στον Νέαρχο.

Τέλος, υπογράμμισε πως υπέγραψε το κείμενο των 140 αρχαιολόγων γιατί πιστεύει ότι το να κατηγορείται η αρχαιολόγος κ. Παλαγγιά ως πράκτορας των Σκοπιανών ή με άλλα τέτοιου είδους υπονοούμενα επειδή εξέφρασε την άποψή της, είναι μεσαίωνας.

Σχετικά άρθρα