Για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα και την εξάπλωση της Όμικρον μίλησαν ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας και η Ματίνα Παγώνη με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν είναι ήπια.
Ο Γεροτζιάφας τόνισε ότι «ο κορωνοϊός είναι ένα νόσημα που είναι μακροχρόνιο και πρέπει να αντιμετωπίζεται στην αρχή.
»Τα καινούργια φάρμακα ελαττώνουν μεν τον κίνδυνο της βαριάς νόσησης, αλλά έχουν αλληλεπίδραση με αρκετά διαδεδομένα φάρμακα που παίρνουν ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
»Ο υποχρεωτικός σκληρός εμβολιασμός ήταν για να αποφύγουμε την κατάσταση που έχουμε τώρα.
»Τώρα χρειάζεται εμβολιαστική κουλτούρα για να αποδέχεται ο κόσμος τον εμβολιασμό έναντι της νόσου με ένα εμβόλιο τον χρόνο».
«Δεν έχουμε πει ότι η Όμικρον είναι μια μικρή γρίπη.
»Έχουμε τονίσει ότι με σύμφωνα με περιστατικά που έχουμε οι ασθενείς με Όμικρον νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, αλλά μπορούν να κάνουν και επιπλοκές.
»Οι εμβολιασμένοι θα πάρουν οδηγίες και θα πάνε σπίτι τους.
»Αυτή την στιγμή έχουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με ανεμβολίαστους με Όμικρον.
»Ποτέ δεν είπαμε ότι η παραλλαγή αυτή είναι μια απλή γρίπη», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
«Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να έχει μειωθεί, αλλά για μας δύο δείκτες, των διασωληνώσεων και των θανάτων, είναι αυτές που θέλουμε να μειώνονται σταδιακά.
»Ο κάθε θάνατος είναι μια ήττα για κάθε γιατρό», δήλωσε στη ΕΡΤ η κ. Παγώνη.
Απαντώντας για τους πολλούς θανάτους που παρατηρούνται ενδονοσοκομειακά, «οι ασθενείς που έχουμε στις ΜΕΘ είχαν πολλές επιπλοκές και υποκείμενα νοσήματα».
Σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, «στις απλές κλινικές οι περισσότεροι ασθενείς είναι με Όμικρον ή με κάποια παραλλαγή της.
»Στις απλές κλινικές δεν έχουμε τους θανάτους που περιμέναμε.
»Ο Φεβρουάριος θα είναι ο μήνας που θα παλέψουμε για να μειωθούν οι ασθενείς και οι θάνατοι στις ΜΕΘ.
»Οι 300.000 πολίτες ανεμβολίαστοι πολίτες και όσοι δεν έχουν κάνει ακόμη την τρίτη δόση πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να το κάνουν γιατί αυτός ο εμβολιασμός θα τους ασφαλίσει και από την Όμικρον».
«Άδικα μπερδεύουμε τον κόσμο με την Όμικρον και τις παραλλαγές της καθώς στην ιατρική πρακτική δεν αλλάζει η αντιμετώπισή της».