«Από χθες είμαστε επισήμως σε ύφεση με την έννοια ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος του αριθμού αναπαραγωγής έπεσε κάτω από τη μονάδα που σημαίνει ότι τυπικά είμαστε σε ύφεση της πανδημίας» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 Fm o καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως είπε, αυτό σημαίνει στην πράξη πως υπάρχει εδώ και μερικές ημέρες πτώση κρουσμάτων καθημερινά και μια τάση αποκλιμάκωσης.
«Λειτουργούμε λίγο πιο σοβαρά, υπεύθυνα απέναντι στα μέτρα υγειονομικής προστασίας.
»Η μάσκα για παράδειγμα φοριέται πολύ πιο σοβαρά τώρα δηλαδή πολύ πιο ψηλά τώρα από ότι ένα μήνα πριν» πρόσθεσε, ενώ, ερωτηθείς για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την αποκλιμάκωση το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως «εμείς είχαμε υπολογίσει ότι τα σχολεία θα είχαν μια συνεισφορά +10% στην οποιαδήποτε πορεία θα είχε η πανδημία.
»Στο βαθμό που είμαστε σε μια πτωτική πορεία θεωρώ ότι τα σχολεία θα επηρεάσουν αλλά δεν θα επηρεάσουν τόσο αρνητικά ώστε να ανατραπεί αυτή η πτωτική πορεία και σιγά –σιγά θα βαίνουν προς το να λειτουργούν πολύ πιο φυσιολογικά χωρίς μεγάλα προβλήματα.
»Ο μεγάλος αριθμός των τεστ προφανέστατα είναι πολύ σημαντικός και είναι η σωστή επιλογή».
Όπως σημείωσε, έχουμε περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα την κορύφωση και «αυτό θα οδηγήσει βεβαίως σε μια γρηγορότερη αποκλικάκωση… μπορεί αν φτάσουμε στα 3.000 κρούσματα στις 31 Ιανουαρίου- πρώτες μέρες του Φλεβάρη».