Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σαρηγιάννης: Ποια ημερομηνία θα τελειώσει η «Όμικρον» – Πότε θα έχουμε 100.000 κρούσματα την ημέρα

Σαρηγιάννης: Ποια ημερομηνία θα τελειώσει η «Όμικρον» – Πότε θα έχουμε 100.000 κρούσματα την ημέρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Μετάλλαξη Όμικρον, Παραλλαγή B.1.1.529 της «Μποτσουάνα»,

Για μια ξέφρενη πορεία της Όμικρον την οποία είχαν προβλέψει τα μαθηματικά μοντέλα κάνει λόγο ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας στο Newsbeast, πως ακόμα και αν η Όμικρον είναι το τελευταίο… σκίρτημα του κορωνοϊού που βλέπουμε, κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επικρατήσει η λογική του εφησυχασμού, αυτή που λέει: «θα νοσήσουμε όλοι ήπια και θα τελειώσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μέσος εβδομαδιαίος όρος των κρουσμάτων ανέβηκε μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες (από 26/12 στις 30/12) από τις 6.600 στις 16.000 κρούσματα και η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί ακάθεκτη μέχρι και τις 20 με 22 Ιανουαρίου.

Εκείνη την ημερομηνία ο μέσος εβδομαδιαίος όρος θα έχει φτάσει τις 66.000 κρούσματα.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μπορεί τότε να υπάρξουν και μέρες που τα κρούσματα θα είναι και 80.000 ακόμα και 100.000 την ημέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη ο υπολογισμός των εβδομαδιαίων κρουσμάτων είναι πιο ασφαλής μέθοδος υπολογισμού δεδομένου ότι ο αριθμός των τεστ διαφέρει από μέρα σε μέρα.

Ο κος Σαρηγιάννης εξηγεί ότι στις 20 Φεβρουαρίου, έναν μήνα μετά την κορύφωση του κύματος της Όμικρον θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η πτώση.

Εκείνη την ημερομηνία ο μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων θα είναι 3.500 με 4.000 κρούσματα.

«Τότε θα έχουμε πια και το τέλος της Όμικρον με πάρα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας να έχει ανοσοποιηθεί» σημειώνει ο κος Σαρηγιάννης.

Κατά πάσα πιθανότητα σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός θα είναι μάλλον και ο τελευταίος… βρυχηθμός του κορωνοϊού αλλά υπάρχει πιθανότητα σημαντική να μην είναι καθώς για την ώρα η τάση του κορωνοϊού παραμένει άγνωστη και δεν είναι απίθανο μια νέα μετάλλαξη να κάνει την εμφάνιση της.

«Η πίεση στο ΕΣΥ θα ξεπεράσει αυτή του περασμένου Απριλίου»

Ο κ. Σαρηγιάννης θεωρεί επίσης ντε φάκτο την τρομακτική πίεση που θα δεχθεί το ΕΣΥ, το οποίο αυτές τις μέρες μόλις είχε προλάβει κάπως να σταθεροποιηθεί.

«Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα της Όμικρον αφορούν στο 90% των κρουσμάτων και αυτά της Δέλτα στο 10%» μας λέει ο ίδιος και συμπληρώνει:

«Οι νοσηλείες της Δέλτα όμως, είτε σε απλές κλίνες είτε σε ΜΕΘ θα συνεχίσουν να πιέζουν το ΕΣΥ τουλάχιστον για έναν μήνα ακόμα.

»Ταυτόχρονα όμως, νοσηλείες θα αρχίσει να δίνει και η Όμικρον, νοσηλείες που θα αφορούν ακόμα και σε διπλά και σε τριπλά εμβολιασμένους που όμως θα έχουν είτε υποκείμενα νοσήματα είτε μεγάλη ηλικία και πάνω από όλα και στους ανεμβολίαστους οι οποίοι θα μπουν στις ΜΕΘ με Όμικρον».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτή η διπλή πίεση στο ΕΣΥ -που θα κάνει το σύστημα να φλερτάρει ακόμα και με τις 800 κλίνες ΜΕΘ- θα ξεπεράσει ακόμα και αυτήν που δέχθηκε το σύστημα τον περασμένο Απρίλιο.

«Αυτή η πίεση είναι και ο λόγος που μίλησα τόσο εμφαντικά για την ανάγκη ενός lockdown λίγο πριν αρχίσει το μεγάλο κύμα της Όμικρον. Η δυναμική της δεν πρέπει με τίποτα να υποτιμηθεί» καταλήγει ο καθηγητής.

Σχετικά άρθρα