Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΠΟΕΔΗΝ: ΜΕΘ φαντάσματα και ελλείψεις στο ΕΚΑΒ απειλούν ζωές διασωληνωμένων

ΠΟΕΔΗΝ: ΜΕΘ φαντάσματα και ελλείψεις στο ΕΚΑΒ απειλούν ζωές διασωληνωμένων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), ΕΚΑΒ | Eθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), Νοσοκομειακοί Γιατροί, ΠΟΕΔΗΝ | Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων,

Σε σοβαρές καταγγελίες πως απειλούνται ζωές εξαιτίας ΜΕΘ που στην πραγματικότητα είναι «φαντάσματα» και αδυναμίας του ΕΚΑΒ λόγω ελλείψεων να ανταποκριθεί στις διακομιδές ασθενών με κορονοϊό, προχώρησε η ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως τονίζει, καθημερινό φαινόμενο είναι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην Αττική, σε απλούς θαλάμους ή «αυτοσχέδιες» ΜΕΘ, που περιμένουν επί ημέρες να βρεθεί κανονικό κρεβάτι σε εντατική μονάδα.

Και όταν αυτό μετά από ημέρες εντοπιστεί, αν ο ασθενής είναι ακόμα εν ζωή, πολύ σπάνια θα χρειαστεί να μετακινηθεί εντός νοσοκομείου.

Το πιθανότερο είναι ο ασθενής να πρέπει να μετακινηθεί σε άλλο νοσοκομείο.

Και η μη ενίσχυση του ΕΚΑΒ και ειδικά των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (για διασωληνωμένους) με προσωπικό και οχήματα πρακτικά αυξάνει την αναμονή των ασθενών και των οικείων τους μέχρι να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ, για πολλές ώρες, ακόμη και ημέρες!

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

Αναλυτικά όσα αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της έχουν ως εξής:

ΑΤΤΙΚΗ

• ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΕ ΜΕΘ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΕΚΑΒ

• ΜΕΘ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ

«Οι αναμονές για εύρεση ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) στο ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ είναι πολυήμερες.

»Σε καθημερινή βάση υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι καταλήγουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε θαλάμους κλινικών ή σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ περιμένοντας σε λίστα αναμονής να ελευθερωθεί ένα κρεβάτι σε κάποια ΜΕΘ νοσοκομείου.

»Όταν βρεθεί ένα κενό κρεβάτι θα πρέπει να γίνει η διακομιδή του διασωληνωμένου ασθενή σε αυτό.

»Μπορεί να είναι στο ίδιο νοσοκομείο πράγμα σπάνιο, σε κάποιο άλλο της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας Δημόσιο ή Ιδιωτικό (ιδιωτικό μόνο όταν πρόκειται για γενικά περιστατικά) ή σε άλλο νοσοκομείο άλλων νομών.

»Εξάλλου κατά το Υπουργείο Υγείας είμαστε μία Υγειονομική Περιφέρεια.

»Έχουμε καταγγελίες για πολύωρες αναμονές ακόμη και ημέρες μέχρι να γίνουν αυτές οι σωτήριες για τον ασθενή διακομιδές από τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ.

»Ο αριθμός των ασθενοφόρων αυτών είναι ό ίδιος εδώ και χρόνια.

»Δεν αυξήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας παρ’ ότι πολλαπλασιάσθηκαν οι ανάγκες.

»Οι περισσότερες στελεχώνονται από δύο διασώστες και έναν ιατρό του ΕΚΑΒ.

»Στην Αττική επιχειρούν μόλις (8) οκτώ Κινητές Ιατρικές Μονάδες όσες και πριν την πανδημία.

»Οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν και να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την διακομιδή των διασωληνωμένων ασθενών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, εάν αυξανόταν ο αριθμός των Κινητών Ιατρικών Μονάδων του ΕΚΑΒ οι οποίες αναλαμβάνουν τις διακομιδές.

»Επειδή με την πανδημία γίνονται διακομιδές και περιστατικών κορωνοϊού οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ μετά από κάθε διακομιδή απολυμαίνονται.

»Ως εκ τούτω με τόσες λίγες που λειτουργούν οι μεγάλες αναμονές είναι αναπόφευκτες.

»Είναι κρίμα ακόμη και όταν βρεθεί το πολυπόθητο κρεβάτι σε ΜΕΘ ο ασθενής να μην προλαβαίνει να μεταφερθεί έγκαιρα σε αυτό λόγω της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ.

»Ακόμη και ολιγόωρες καθυστερήσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες για τον ασθενή.

ΜΕΘ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ

»Στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας εμφανίζονται στο Νοσοκομείο ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ 12 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 2 κλίνες ΜΕΘ διατίθενται για περιστατικά κορωνοϊού.

»Και όμως!!! Στην ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟ δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ.

»Εξάλλου το Νοσοκομείο δεν διαθέτει ούτε έναν Εντατικολόγο.

»Λειτουργούν 12 κλίνες ΜΑΦ εκ των οποίων οι 2 κλίνες διατίθενται για περιστατικά κορωνοϊού, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό αλλά με το ίδιο προσωπικό της κλινικής.

»Οι διασωληνωμένοι ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΑΦ της ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ δηλώνονται κανονικά στην λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ. Και καλά κάνουν.

»Κάπως έτσι φθάσαμε ΝΑ ΛΕΝΕ ότι λειτουργούν 1336 κλίνες ΜΕΘ αθροίζοντας αυτοσχέδιες, ιδιωτικές, Στρατιωτικών Νοσοκομείων και ΜΕΘ φαντάσματα.

»Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ».

Σχετικά άρθρα