Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εμβόλιο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Μετάλλαξη Όμικρον, Παραλλαγή B.1.1.529 της «Μποτσουάνα»,

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού η οποία επιτρέπεται πια στους τρεις και όχι στους έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Όπως αναφέρθηκε στη σχετική ενημέρωση η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι το Σάββατο το πρωί.

Η απόφαση αφορά όλους τους ενήλικες από 18 ετών και στόχος είναι όσοι εμβολιάστηκαν μέχρι τέλος Αυγούστου να βρουν ραντεβού έως το τέλος Ιανουαρίου.

Προτεραιότητα βέβαια θα δίνεται στα ραντεβού της πρώτης δόσης.

Την απόφαση για να γίνεται πιο γρήγορα η τρίτη δόση επιτάχυνε η αύξηση του ρίσκου από το στέλεχος Όμικρον σε συνδυασμό με την έλευση του χειμώνα.

Τις σχετικές ανακοινώσεις για τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την επίσπευση της τρίτης δόσης έκανε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως ανακοίνωσε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατέληξε στην χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω.

Τρεις μήνες μετά θα μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός και όλων όσων νόσησαν από Covid, ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όσον αφορά στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της J&J, το διάστημα των δύο μηνών παραμένει.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για εμβολιασμό αυτήν την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα θα διορθωθούν και οι συστάσεις.

Εκτίμησε δε σε 2 εκατομμύρια τους πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προχώρησε στις παραπάνω αποφάσεις με βάση τα εγχώρια επιστημονικά δεδομένα, αλλά και εκείνα των άλλων χωρών.

Επίσης, βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία.

Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

Σε μήνυμά του στο Facebook ο Άκης Σκέρτσος σημειώνει:

«50.000 ραντεβού πρώτης δόσης στις ηλικίες 60+ κλείστηκαν από την Τρίτη το μεσημέρι έως αυτή την ώρα.

»Το 1/10 της ομάδας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, που παρέμεναν επί 11 μήνες απροστάτευτοι, έκανε σε μόλις τρεις ημέρες μια επιλογή ζωής».

Έντονη ανησυχία Τσίπρα

Την έντονη ανησυχία του για την διασπορά της πανδημίας στα σχολεία και την ανάγκη λήψης μέτρων υπογράμμισε σε συναντήσεις που είχε με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ο Αλέξης Τσίπρας:

«Προτείνουμε το κλείσιμο ενός τμήματος στο πρώτο κρούσμα για 3 μόνο μέρες και την υποχρεωτική επανέναρξη των μαθημάτων μετά από 3 μέρες αφού πρώτα όλοι οι μαθητές έχουν υποβληθεί σε δωρεάν μοριακό τεστ ώστε να σταματήσουμε την αλυσίδα της μεταδοτικότητας».

Οικονόμου: Προτεραιότητα η δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης

«Η κυβέρνηση είχε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα τη δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης.

»Ο κ. Τσίπρας, μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες, μόλις σήμερα, στις αρχές Δεκεμβρίου, δέχθηκε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοικτά.

»Αν ισχύσει αυτό που προτείνει ο κ. Τσίπρας τα σχολεία απλά δεν θα λειτουργούν» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Άλλα κόμματα

Η Ελληνική Λύση σημειώνει: «Η ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση καταφεύγει στον διχασμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό με εμφανές πλέον το μίσος της απέναντι στους Έλληνες».

Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 τονίζει ότι «αντί για δημόσιο δίκτυο για μαζικά, τακτικά rapid test, ο “σάκος” της κυβέρνησης έχει 2 self test για τις γιορτές».

Σταθεροποιημένη σε υψηλά κρούσματα είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 6.201 νέες μολύνσεις, 694 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 97 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Βρετανική Έρευνα: Δραματική αύξηση των αντισωμάτων μετά την ενισχυτική δόση

Στη μελέτη που δημοσιεύεται στη Lancet συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι που έλαβαν μία ενισχυτική δόση δύο ή τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιαστικού κύκλου με Pfizer ή ΑστραZeneca.

Για τις ενισχυτικές δόσεις χρησιμοποιήθηκαν όλα τα υπάρχοντα εμβόλια.

Το πρώτο και βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης αυξάνει δραματικά τα επίπεδα αντισωμάτων, πολλαπλασιάζοντάς τα από 3 έως και 25 φορές, αναλόγως του εμβολιαστικού σχήματος που είχε προηγηθεί και των αντισωμάτων που είχαν ήδη αναπτυχθεί στον οργανισμό των συμμετεχόντων.

Το δεύτερο σημαντικό εύρημα είναι ότι η ενισχυτική δόση με εμβόλιο mRNA, δηλαδή Pfizer ή Moderna, παρουσιάζει πολύ υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας.

Τα εμβόλια αυτά αύξησαν δηλαδή τα αντισώματα σε επίπεδα πολύ υψηλότερα απ’ ό,τι απαιτείται για ν’ αποφευχθεί η νοσηλεία και ο θάνατος από covid-19.

Οι ερευνητές εξέτασαν και μια άλλη πτυχή της άμυνας του οργανισμού, τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία συνδέονται με την καταπολέμηση των σοβαρών ασθενειών.

Η τρίτη δόση ενίσχυσε τα επίπεδα αυτών των κυττάρων ανεξαρτήτως του αρχικού εμβολίου που είχαν κάνει οι συμμετέχοντες.

Παρατηρήθηκε μάλιστα ότι η αντίδραση των κυττάρων αυτών εναντίον των στελεχών Βήτα και Δέλτα ήταν εξίσου καλή με την αντίδραση εναντίον του αρχικού στελέχους της Βουχάν.

Αυτό δημιουργεί αισιοδοξία και για μια αποτελεσματική αντίδραση και στην περίπτωση του νέου στελέχους Ομικρον.

Παραλλαγή Όμικρον: Υψηλή μεταδοτικότητα, χρειάζεται ψυχραιμία λέει ο ΠΟΥ

Η υψηλή μεταδοτικότητα που δείχνει να έχει η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλο τον πλανήτη.

Όμως οι επιδημιολόγοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν ψυχραιμία.

«Δεν χρειάζεται πανικός, γιατί βρισκόμαστε σε διαφορετική κατάσταση σήμερα απ’ ότι στις αρχές του 2020.

»Έχουμε εργαλεία, γνωρίζουμε τι να κάνουμε, ξέρουμε τι έχει αποτέλεσμα» τόνισε η επικεφαλής επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν.

Τα εμβόλια, όπως τονίζουν, παραμένουν το βασικό όπλο και ήδη οι εταιρείες σχεδιάζουν το επόμενο βήμα: σκευάσματα που θα στοχεύουν και στο νέο στέλεχος.

Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο να χρειαστεί να γίνεται ετήσιος εμβολιασμός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της BioNTech.

«Όλο και μεγαλώνει η πιθανότητα να χρειαστεί να γίνονται ετήσιοι εμβολιασμοί» είπε o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ουγκούρ Σαχίν.

Κι ενώ στην Νότια Αφρική υπάρχει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων λόγω της Όμικρον, έρευνα του Ινστιτούτου Μεταδοτικών Νοσημάτων της χώρας αναφέρει πως το στέλεχος έχει σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να επαναμολύνει άτομα που είχαν και στο παρελθόν νοσήσει.

Στη Χαβάη 65χρονος ανεμβολίαστος, ο οποίος είχε νοσήσει το 2020 βρέθηκε και πάλι θετικός με το νέο στέλεχος, ενώ ήδη και άτομα που έχουν εμβολιαστεί έχουν βρεθεί θετικά.

«Το γεγονός ότι δεν νοσούν σοβαρά και βέβαια θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε περισσότερα, αλλά το ότι αναπτύσσουν ήπια συμπτώματα, σημαίνει πως τα εμβόλια ακόμη παρέχουν προστασία» υποστηρίζει η Σούμια Σουαμινάθαν.

Τα χαρακτηριστικά του νέου στελέχους ακόμη ερευνώνται. Η Όμικρον μέχρι τώρα έχει κάνει την εμφάνισή της σε 38 χώρες με ήπια συμπτώματα και όχι θανάτους.

«Δεν έχω δει καμία αναφορά για θανάτους που σχετίζονται με το στέλεχος Όμικρον» τονίζει η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κριστιάν Λιντμάιερ.

Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι το στέλεχος Όμικρον μπορεί να πρωτοεμφανίστηκε οπουδήποτε.

Το πιθανότερο σε μια χώρα με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και επιστημονική αδυναμία ανάλυσης του γονιδιώματος, αλλά η Νότιος Αφρική κατάφερε να το ταυτοποιήσει πρώτη.

Μ. Παγώνη στην ΕΡΤ για την Όμικρον: Σε 2 εβδομάδες τα αποτελέσματα για το πώς θα τη διαχειριστούμε

Περίπου σε δύο εβδομάδες θα έχουμε τα αποτελέσματα από τις έρευνες για να κάνουμε διαχείριση της παραλλαγής Όμικρον, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Εμφανίστηκε καθησυχαστική, λέγοντας ότι «δεν είναι τόσο δυσάρεστα τα πράγματα», ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και υπομονή για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

Η Ματίνα Παγώνη τόνισε πως είναι σημαντικό ότι δεν υπάρχουν θάνατοι από την παραλλαγή Όμικρον μέχρι τώρα.

Έδωσε έμφαση στη σημασία που έχει να ληφθεί σύντομα απάντηση, από τις έρευνες που διεξάγονται, στο ερώτημα εάν «τα εμβόλια που έχουμε μέχρι τώρα» καλύπτουν την παραλλαγή Όμικρον.

Ξέρουμε, όπως είπε, ότι έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα από την Δέλτα και «τρυπάει» τη φυσική ανοσία τρεις φορές περισσότερο, όμως η συμπτωματολογία, σε γενικές γραμμές είναι ίδια με την Δέλτα, εκτός από τα συμπτώματα της όσφρησης και της γεύσης, αλλά «ούτε και δύσπνοια στους περισσότερους ασθενείς».

Την ίδια ώρα Εκκλησία και Δικαιοσύνη αντιστέκονται στους αρνητές: ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος είπε πως οι ιερείς-αρνητές του εμβολίου είναι «ηθικοί αυτουργοί» για τους θανάτους ανύποπτων ή αφελών πιστών, τους οποίους εξομολογούν.

Είπε δε πως στο εξής δεν θα επιτρέπεται σε αρνητές ιερείς να κάνουν εξομολόγηση.

Στη Θεσσαλονίκη, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε δύο άτομα-διαχειριστές ιστοσελίδας που καλούσε σε ανυπακοή.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Ζέτα Κονταξή, Λήδα Παπαδοπούλου, Ειρήνη Κυρίτση

Σχετικά άρθρα