Για την πορεία της πανδημίας του κορωνoϊού στην Ελλάδα μίλησε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο lockdown.
Ο ίδιος έθεσε την «κόκκινη γραμμή» σε σχέση με μια τέτοια απόφαση, την οποία όλοι απεύχονται.
Ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι αν υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων είναι πιθανό να χρειαστούν κι άλλα μέτρα.
Όπως ανέφερε ο κ. Βατόπουλος για να αποφύγουμε το lockdown πρέπει να πειθαρχήσουμε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.
Η «κόκκινη γραμμή» για να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο εξήγησε ότι έχει να κάνει με την κατάσταση στο σύστημα υγείας, για παράδειγμα αν δεν υπάρχουν ΜΕΘ για να νοσηλευτούν άνθρωποι.
Για τα Χριστούγεννα
Ο ίδιος χαρακτήρισε δύσκολα τα Χριστούγεννα που έρχονται και επισήμανε ότι όλα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας ως οργανωμένη κοινωνία.
Όπως είπε πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έχουμε μια νόσο που μεταδίδεται με τα σταγονίδια και την αναπνοή συνεπώς πρέπει να προφυλαχθεί ο καθένας από εμάς και η κοινωνία συνολικά με την εφαρμογή των τριών όπλων που έχουμε: τον εμβολιασμό, τις μάσκες και τα μέτρα ατομικής προστασίας, τα τεστ που πρέπει να γίνονται για να εντοπίζονται τα κρούσματα και οι φορείς.
Ο κ. Βατόπουλος πρόσθεσε πως όσο υπάρχει αριθμός ανθρώπων που είναι ευάλωτοι στον ιό και όσο έχουμε ανεμβολίαστους, τόσο τα κρούσματα αυξάνονται.
Πότε θα έχουμε την κορύφωση του τωρινού κύματος
Ερωτηθείς για την κορύφωση του κύματος, εξήγησε, πως ένα κύμα κρατάει δύο με τρεις μήνες και πως αυτό που βιώνουμε τώρα έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα.
Ο ίδιος εκτιμά πως μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει τελειώσει.
Ωστόσο, σημείωσε πως πάντα ο ιός μας εκπλήσσει αλλάζοντας την συμπεριφορά του.
Για τις εκτιμήσεις συναδέλφων του ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα 11.000 στην κορύφωση της πανδημίας, σχολίασε ότι ο ίδιος αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις και ότι πιστεύει πως εξαρτάται και από την συμπεριφορά του καθενός.
Για τα μονοκλωνικά αντισώματα
Σχετικά με το πως θα επιλέγεται ο ασθενής για την θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα γίνεται αυτή η χορήγηση.
Ωστόσο, ο κ. Βατόπουλος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σύγκριση της συγκεκριμένης θεραπείας με το εμβόλιο και ότι αυτά τα φάρμακα δεν είναι για να προλάβουν την πανδημία αλλά για τους αρρώστους, ενώ το μήνυμα είναι να μην έχουμε κρούσματα.
«Η πρόληψη είναι το θέμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.