Τα εξουδετερωτικά αντισώματα στους 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό είναι κατά 30%-40% λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της Δέλτα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η ομάδα του καθηγητή Αιματολογίας ΕΚΠΑ Ευάγγελου Τέρπου.
«Παρακολουθούμε 302 υγειονομικούς εμβολιασμένους έως 67 ετών, από τους οποίους δύο που βγήκαν σε θετικοί στον ιό είχαν ήπια συμπτωματολογία, και αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,5%», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο κ. Τέρπος.
«Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι όσοι νόσησαν, νόσησαν επειδή πήραν τον ιό από μη εμβολιασμένο άτομο του περιβάλλοντός τους, ενώ δεν την μετέδωσαν σε εμβολιασμένους συναδέλφους τους», υπογράμμισε ο κ. Τέρπος.
Γιατί μπορεί εμβολιασμένοι να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, εξήγησε ο κ. Τέρπος.
«Μπορεί να είναι άτομα με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν αναπτύξει ανοσία, με αποτέλεσμα να είναι απροστάτευτοι παρότι εμβολιασμένοι και υπάρχει και η κατηγορία των ατόμων που έχει περάσει ένας χρόνος τέτοιος που τα αντισώματα να πέφτουν.
»Έχουμε δει ότι μεταξύ των τριών και έξι μηνών έχουμε μια πτώση που είναι αρκετά γρήγορη, μεταξύ των 6 και 9 μηνών είναι αργή και μετά αρχίζει να φτάνει σε ένα πλατό, αλλά το θέμα είναι τι αντισώματα έχεις εκείνη την στιγμή που να σε προστατεύουν από τις μεταλλάξεις και ειδικά από την μετάλλαξη Δέλτα που μας ενδιαφέρει αυτή την στιγμή».
Σε ένα ποσοστό περίπου 40%-50% των εμβολιασμένων σε ένα εξάμηνο και ιδίως μετά το εννεάμηνο του εμβολιασμού τα εξουδετερωτικά τους αντισώματα δεν είναι τόσο έντονα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με τον κ. Τέρπο.
«Επειδή δεν είναι εύκολο να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί, γι’ αυτό και θεωρώ ότι πολύ σωστά η κυβέρνηση έχει πει ότι μετά το 6μηνο πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση, για να φτάσουν τα αντισώματα το 90% έναντι της Γιουχάν και να αυξηθούν πάρα πολύ έναντι της Δέλτα.
»Πραγματικά, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι με την τρίτη δόση εκατονταπλασιάζονται τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι της Δέλτα».