Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πότε θα έρθει στην Ελλάδα το χάπι κατά του κορωνοϊού – Τι είπε η Μίνα Γκάγκα

Πότε θα έρθει στην Ελλάδα το χάπι κατά του κορωνοϊού – Τι είπε η Μίνα Γκάγκα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Μίνα Γκάγκα, Υπουργείο Υγείας, Φάρμακα,

Αισιοδοξία σε παγκόσμιο επίπεδο προκάλεσε η είδηση για το πρώτο αντιικό χάπι κατά του κορωναϊού, το οποίο έχουν αναπτύξει η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics, και το οποίο μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο νοσηλείας, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κλινικές δοκιμές.

Το εν λόγω χάπι πρόκειται να έρθει και στη χώρα μας, προκειμένου να προστεθεί στα εργαλεία που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη νόσηση με τον φονικό ιό, όπως επιβεβαίωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης την Πέμπτη για την πανδημία στην Ελλάδα.

Το «πράσινο» φως για την χορήγηση του συγκεκριμένου χαπιού έδωσε την Πέμπτη η Βρετανία, ενώ και ο ΕΜΑ δηλώνει έτοιμος να συστήσει τη χρήση του στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πότε θα έρθει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Γκάγκα, η Ελλάδα σύντομα πρόκειται να προμηθευτεί το χάπι της Merck, αλλά και τη θεραπεία των μονοκλωνικών, επισημαίνοντας πως οι σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ωστόσο, η ίδια ξεκαθάρισε πως ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί, καθώς η παραγωγή των φαρμάκων δεν επαρκεί, ώστε να αντιμετωπιστεί η έξαρση των κρουσμάτων.

«Περιμένουμε για μονοκλωνικά να έχουμε την έγκριση και να τα έχουμε αρκετά γρήγορα εδώ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

»Παράλληλα, για τα χάπια είμαστε επίσης σε συνεννόηση με την εταιρεία για να μπορέσουμε να τα εισάγουμε και θα έρθουν.

»Αν έχουμε όμως 6.800 κρούσματα την ημέρα, από τα φάρμακα θα έχουμε 2.000 με 10.000, ως εκεί, όχι 100.000» είπε χαρακτηριστικά

«Αν υποθέσουμε ότι θα τα πάρουν όλοι -που δεν θα το κάνουν- η ποσότητα είναι τεράστια.

»Είναι πιο ασφαλές να έχουμε εμβολιαστεί και να προλάβουμε αυτά τα κρούσματα, παρά να θεραπεύσουμε.

»Είμαστε σε διαδικασία να φέρουμε τα φάρμακα, αλλά δεν υπάρχει τέτοια παραγωγή, ώστε να αντιμετωπίσει τα κρούσματα» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, εξήγησε πως «είναι ευχάριστο πως θα έχουμε φάρμακο, αλλά όλη η ουσία είναι το εμβόλιο».

Πότε θα χορηγείται

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της μελέτης η μολνοπιραβίρη, όπως και τα άλλα ήδη διαθέσιμα φάρμακα, θα πρέπει να χορηγείται νωρίς μετά την διάγνωση, ενώ η αποτελεσματικότητά της σε προχωρημένη νόσο πιθανώς να είναι περιορισμένη.

Το γεγονός ωστόσο ότι χορηγείται από το στόμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρεία χρήση της αμέσως μετά την αδειοδότησή της, τονίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Τονίζεται ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή συνέστησε σήμερα τη χρήση του φαρμάκου όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι ρυθμιστικές Αρχές σε ΗΠΑ και ΕΕ αξιολογούν ακόμα το φάρμακο της Merck, για το οποίο έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες από τις κυβερνήσεις από τότε που δημοσιεύθηκαν τα θετικά αποτελέσματα της φάσης 3 των κλινικών δοκιμών τον περασμένο μήνα.

Σχετικά άρθρα