Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καθηγήτρια Ψαλτοπούλου: Διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν όσοι έχουν κορωνοϊό και γρίπη

Καθηγήτρια Ψαλτοπούλου: Διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν όσοι έχουν κορωνοϊό και γρίπη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γρίπη, Εμβόλιο, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

«Η γρίπη είναι ο “άγνωστος Χ” ακόμα και για λοιμωξιολόγους του εξωτερικού, οι οποίοι δεν γνωρίζουν εάν θα περάσουμε όλο τον χειμώνα με τη γρίπη και άλλους ιούς και περιμένουν να δουν πώς θα πάει αυτό το κύμα», τόνισε η παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Μπορεί να υπάρξει τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο διπλή καμπύλη νοσούντων και εισαγωγών στα νοσοκομεία ανθρώπων που έχουν και κορωνοϊό και γρίπη.

«Οι άνθρωποι που έχουν και τους δυο ιούς, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν έναντι αυτών που έχουν μόνο κορωνοϊό», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Ψαλτοπούλου μίλησε για σταδιακή επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, λέγοντας πως και τον Αύγουστο, πάντως, είχαμε 3.000 κρούσματα την ημέρα, δηλαδή ήμασταν ήδη πιεσμένοι με ένα ΕΣΥ που έχει βγει μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης.

Η εικόνα μας ως χώρα είναι αντίστοιχη με αυτή της Γαλλίας ή της Ισπανίας, που έχουν πολλαπλάσιους πληθυσμούς.

Απέδωσε την αυξημένη πίεση στη βόρεια Ελλάδα, τόσο στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όσο και στην «έκρηξη» της πανδημίας σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρωσία.

«Επομένως χρειάζεται σε οποιαδήποτε περιοχή το σύστημα υγείας φαίνεται να φτάνει σχεδόν στη μέγιστη δυνατότητά του, ίσως χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα, τα οποία μπορεί να είναι σταδιακά, αλλά πρέπει να ελέγχουμε την αποτελεσματικότητα τους», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, το 90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

«Μόνο από αυτό το νούμερο καταλαβαίνουμε ότι μπορεί και εμβολισμένος να νοσήσει πάρα πολύ βαριά, ή ότι υπάρχουν εμβολιασμένοι που μπορεί να συμπεριφέρονται σαν πρώην εμβολιασμένοι, γιατί δεν έχουν πλέον αντισώματα καθόλου, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι μη εμβολιασμένοι», επεσήμανε.

«Αν ιδεατά είχαν εμβολιαστεί όλοι, φανταστείτε πόσα λίγα άτομα θα είμαστε στις ΜΕΘ και πόσο μικρό θα ήταν το πρόβλημα ίσως να μην το συζητούσαμε καν.

«Άρα η στόχευση πρέπει να είναι στους ανεμβολίαστους, γιατί αυτοί είναι που κινδυνεύουν περισσότερο αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε η κ. Ψαλτοπούλου.

Σχετικά άρθρα