Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών με θέμα το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την CoViD-19, τον κορωνoϊό, την εξέλιξη της πανδημίας, τις μεταλλάξεις, την προοπτική των εμβολίων, την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, πραγματοποιήθηκε όπως κάθε Πέμπτη από το υπουργείο Υγείας.
Αρχικά η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας που έχει αυξηθεί σημαντικά –28%– με διαφοροποιήσεις σε σημεία της επικράτειας.
«Τα προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα παραμένουν με αύξηση κρουσμάτων σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία, ενώ σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου καταγράφεται για πρώτη φορά στο μεγαλύτερο μέλος της Πελοποννήσου, αλλά και στη Δυτική Ελλάδα.
»Το επιδημιολογικό φορτίο της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μία σταθερότητα αλλά σε υψηλά επίπεδα», όπως είπε.
«Οι εισαγωγές αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε ποσοστό 30%.
»Στη Βόρεια Ελλάδα η πληρότητα στις ΜΕΘ κορωναϊού ξεπερνάει το 90% παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι διαθέσιμες κλίνες», ανέφερε.
Αυτό που εντυπωσιάζει, όπως είπε, είναι ότι ενώ βλέπουμε επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα, δεν παρατηρούμε αύξηση στους εμβολιασμούς.
Προσοχή στα μέτρα προστασίας και για τους εμβολισμένους
«Πρόσφατα έγινε ένα βήμα προς την μεγαλύτερη κινητικότητα των εμβολιασμένων.
»Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει.
»Όλοι θα πρέπει να κάνουμε τη χρήση κοινής λογικής και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας», ανέφερε προσθέτοντας ότι όσο κυκλοφορεί ο ιός χρειάζεται προσοχή.
Όλοι μάσκα στις παρελάσεις
«Σε σχέση με τις παρελάσεις, επεσήμανε ότι όπου αυτές πραγματοποιηθούν θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.
»Έτσι όσοι θα τις παρακολουθήσουν θα πρέπει να φορούν απαραιτήτως μάσκα» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου και προειδοποίησε πως φέτος το χειμώνα η νοσηρότητα γενικά θα είναι πιο αυξημένη.
Προέτρεψε όλους τους συνανθρώπους μας ευάλωτους ή μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν κατά της γρίπης.
Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την πανδημία παραμένουν υπό μελέτη, αλλά η εμπειρία δείχνει από αυτούς που νόσησαν ότι για καιρό αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, ένας στους δύο έχει χρόνια νοσήματα μετά από κορωνοϊό.