«Τα μονοκλωνικά φάρμακα δεν θα λύσουν το πρόβλημα με τον κορωνοϊό αλλά είναι ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα μας που απευθύνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.
»Μια κατηγορία είναι αυτοί που φαίνεται πως δεν χρειάζονται οξυγόνο αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης.
»Δεν μπορούν να χορηγηθούν δηλαδή σε ήδη διασωληνωμένους» διευκρίνισε η καθηγήτρια Βιολογίας-Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εθνική εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στην Επιτροπή Προηγμένων Θεραπειών, Μαρία Γαζούλη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύναψε σύμβαση για χρήση μονοκλωνικών φαρμάκων, για να μπορούν να εισαχθούν σε όλα τα κράτη-μέλη τα μονοκλωνικά αντισώματα.
Έτσι και η Ελλάδα θα προβεί στην νομοθετική διαδικασία που χρειάζεται και απαιτείται προκειμένου να καθορίσει τον τρόπο της εισαγωγής αλλά και τα κριτήρια και τα πρωτόκολλα με τα οποία οι ασθενείς που τα δικαιούνται, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή την θεραπεία.
«Θα δίνονται μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον, χρειάζεται ειδική διαδικασία για την χορήγησή τους και από εξειδικευμένο προσωπικό», τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Το κόστος παρασκευής τους είναι πολύ ακριβό, τόνισε η κ. Γαζούλη, ενώ για μία δόση η τιμή εκτοξεύεται στα 2.000 ευρώ.
«Θα μπουν σε καθεστώς προτεραιότητας όσοι πληρούν τις προδιαγραφές και δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου».
Η κ. Γαζούλη, σημειώνει, ότι σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός είναι το ισχυρότερο πλεονέκτημα που έχουμε έναντι του ιού και των μεταλλάξεων.
«Είναι θετικό να έχουμε τα απαραίτητα θεραπευτικά μέσα για να γλιτώσουμε περισσότερους ασθενείς πριν διασωληνωθούν, αλλά το κυριότερο είναι να διακόψουμε την μετάδοση».
Τόνισε μάλιστα, ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η αξιολόγησή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, βρίσκονται στο στάδιο της κυλιόμενης αξιολόγησης, αλλά τα αποτελέσματα από τις πρώτες κλινικές μελέτες είναι πολύ ενθαρρυντικά.