Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσελέντης για σεισμό Κρήτη: «Σαν κάποιος να έδωσε μπουνιά στην περιοχή» – Καταβυθίστηκε 14 εκατ.

Τσελέντης για σεισμό Κρήτη: «Σαν κάποιος να έδωσε μπουνιά στην περιοχή» – Καταβυθίστηκε 14 εκατ.
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άκης Τσελέντης, Κρήτη, Σεισμολογία, Σεισμός,

«Τη στιγμή του φονικού σεισμού των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν σαν κάποιος να έδωσε μια μπουνιά στην περιοχή». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στην ΕΡΤ Ηρακλείου τον σεισμό της περασμένης Δευτέρας ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Όπως είπε, το υπόκεντρο του σεισμού ήταν 11 χιλιόμετρα ακριβώς κάτω από το Αρκαλοχώρι.

Σε χρόνο μηδέν έγινε καταβύθιση του εδάφους κατά 14 εκατοστά, κάτι που εξηγεί τα φορτία που δέχθηκε η περιοχή και το μέγεθος των καταστροφών που προκλήθηκαν.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αναπτύχθηκαν επιταχύνσεις 0,8 G όταν με 1 G απογειώνεσαι».

Αυτό το μέγεθος των καταστροφών αποτυπώνεται στην δήλωση του δημάρχου Μινώα Πεδιάδος, Μανόλη Φραγκάκη, στην ΕΡΤ Ηρακλείου:

«Το παλιό Αρκαλοχώρι θέλει όλο γκρέμισμα».

Ο κ. Τσελέντης ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός της περασμένης Δευτέρας ήταν έντασης 5,8 Ρίχτερ και ήταν ο κύριος.

Προήλθε δε από ο γνωστό ρήγμα του Καστελίου, που από τον περασμένο Ιανουάριο είχε δώσει «σημάδια» ενεργοποίησης.

Όπως είπε ο κ. Τσελέντης η περιοχή παρακολουθούνταν στενά από τους σεισμολόγους, που από τον περασμένο Ιούνιο είχαν καταγράψει πάνω από 2.000 μικροσεισμούς.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ενεργοποιήθηκε και το νότιο τμήμα του ρήγματος, ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν αναμενόταν σεισμός μεγαλύτερος από 5,4 Ρίχτερ.

Αναφορικά με την επόμενη μέρα, συνέστησε υπομονή στους δοκιμαζόμενους κατοίκους, καθώς εκτίμησε ότι το επόμενο δίμηνο οι μετασεισμική ακολουθία θα είναι έντονη, με σεισμούς που θα φτάνουν και τα 4,5 – 4,6 Ρίχτερ, ένταση που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα ήδη «τραυματισμένα» κτίρια.

Στο «μικροσκόπιο» τα ρήγματα της Κρήτης

Ο ισχυρός σεισμός της περασμένης Δευτέρας, που κόστισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια, σε ένα σύστημα ρηγμάτων που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι δε θα μπορούσε να δώσει σεισμό αυτού του μεγέθους, στρέφει το επιστημονικό ενδιαφέρον στην ανάγκη χαρτογράφησης των ρηγμάτων του νησιού και εκτίμησης των συνεπειών που μπορεί να επιφέρει στον οικιστικό ιστό τυχόν ενεργοποίησή τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ξεκινήσει ένα πρωτοποριακό, πιλοτικό πρόγραμμα, για την υλοποίηση του οποίου, δήλωσε ο κ. Τσελέντης, έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με την Περιφέρεια Κρήτης για την χρηματοδότησή του με κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, διευκρίνισε, θα τοποθετηθούν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο 70 σεισμογράφοι, επιπλέον του υπάρχοντος δικτύου, οι οποίοι για ένα χρόνο θα καταγράφουν τους μικροσεισμούς σε όλα τα ρήγματα του νησιού.

Στη συνέχεια, θα γίνει εικονική διέγερση των σημαντικότερων ρηγμάτων μέσω υπολογιστή, ώστε να υπολογιστούν οι κινήσεις των σεισμικών κυμάτων και οι συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν πιθανοί μελλοντικοί σεισμοί στα οικιστικά περιβάλλοντα.

Σε δεύτερο χρόνο, στο πλαίσιο άλλο προγράμματος, ανάλογος υπολογισμός θα μπορεί να γίνει ακόμη και σε κλίμακα σπιτιού, με σκοπό τη λήψη μέτρων για την πρόληψη των επιπτώσεων από τους σεισμούς.

Σχετικά άρθρα