Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσελέντης για σεισμό: Αυτό το ρήγμα δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ

Τσελέντης για σεισμό: Αυτό το ρήγμα δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άκης Τσελέντης, Ηράκλειο, Κρήτη, Σεισμολογία, Σεισμός,

Για το σεισμό των 5,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε την Κρήτη το πρωί της Δευτέρας μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως αναμένεται πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα.

«Ο σεισμός έγινε σε ένα πολύ γνωστό ρήγμα, το ρήγμα του Θραψανού και Καστελλίου και ως ρήγμα δεν μπορεί να δώσει σεισμική δραστηριότητα μεγαλύτερη των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως και ο ίδιος δεν περίμενε έναν τόσο ισχυρό σεισμό σαν τον σημερινό.

Όπως ανέφερε μάλιστα ήταν κατά 99,9 ο κύριος σεισμός.

«Δεν περιμέναμε αυτόν το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ» ανέφερε ο Άκης Τσελέντης.

«Επισκεπτόμενος την περιοχή, συνέστησα στους κατοίκους να μένουν μακριά από πέτρινα κτίσματα» είπε.

«Το κακό είναι ότι είχαμε μικρό εστιακό βάθος» είπε δήλωσε ο Άκης Τσελέντης στον ΣΚΑΪ και υπογράμμισε πως από τον Ιούνιο στην ευρύτερη περιοχή καταγράφεται πλούσια σεισμική δραστηριότητα.

Φόβοι για ενδεχόμενες καταρρεύσης κτισμάτων

«Όπως καταλαβαίνετε για έναν ήδη βεβαρυμμένο δομικό ιστό, τα πράγματα δεν είναι καλά» ανέφερε και έκανε λόγο για ενδεχόμενες καταρρεύσεις ακόμη και με μικρότερους μετασεισμούς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για εάν το ο βεβαρυμμένος δομικός ιστός συνεπάγεται κίνδυνο κατάρρευσης ακόμη και για νεότερα κτίσματα, ο καθηγητής δήλωσε πως ένα σπίτι που δείχνει καινούριο μπορεί να έχει κάποιο βαθμό αστοχίας και για αυτό το καλύτερο θα ήταν να γίνουν έλεγχοι από μηχανικούς.

Σχετικά άρθρα