Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΠΟΕΔΗΝ: Διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Μακεδονίας

ΠΟΕΔΗΝ: Διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Μακεδονίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δυτική Μακεδονία, Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), Κεντρική Μακεδονία, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Μακεδονία, ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), ΠΟΕΔΗΝ | Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων,

«Καμπανάκι» για τη διαθεσιμότητα ΜΕΘ και προσωπικού στα νοσοκομεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας κρούει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος το απόγευμα της Τετάρτης έκανε λόγο για «οριακή κατάσταση» στο ΕΣΥ της Βορείου Ελλάδας, λόγω των αυξανόμενων νοσηλειών για κορονοϊό και της αναστολής εργασίας για μερίδα υγειονομικών.

«Οι ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού γέμισαν στη Κεντρική Μακεδονία και Δυτική Μακεδονία και υπάρχουν περιστατικά σε λίστα αναμονής τα οποία διεκπαιρεώνονται –ευτυχώς– μέσα στο 24ωρο», αναφέρει σε ενημέρωσή του, δίνοντας το παράδειγμα του ΑΧΕΠΑ, όπου, σε «λίστα» βρέθηκαν τέσσερα περιστατικά, και του Παπανικολάου, όπου συνέβη το ίδιο, όπως ισχυρίζεται, για ακόμη έναν ασθενή.

Όπως εξηγεί ο κ. Γιαννάκος, «οι κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν με μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από κλινικές γενικών περιστατικών που συγχωνεύονται ή καταργούνται.

Τα λειτουργικό αυτό μπάχαλο προκλήθηκε λόγω των αναστολών εργασίας.

Και βέβαια δεν είναι σε θέση τα νοσοκομεία όπως στη δεύτερη και τρίτη φάση της πανδημίας να αναπτύξουν νέες αυτοσχέδιες ΜΕΘ λόγω των τεράστιων κενών που άφησαν πίσω τους οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή».

Ο συνδικαλιστής καλεί «να γυρίσουν πίσω οι συνάδελφοί που είναι σε αναστολή εργασίας» ζητώντας παρέμβαση από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο προσφάτως απέρριψε το σχετικό αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι αριθμοί των κλινών στις ΜΕΘ

Ο ίδιος παραθέτει την εικόνα της Ομοσπονδίας για την πληρότητα των κλινών εντατικής στις προαναφερθείσες περιοχές και σημειώνει:

«Δέστε σήμερα τη κατάσταση στη Κεντρική και Δυτική Μακεδονία σε ΜΕΘ πόσο οριακή είναι και δεν τολμούν να διορθώσουν το σφάλμα των αναστολών σε ένα κλάδο που είναι εμβολιασμένος κατά 95%:

»ΜΕΘ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

»ΑΧΕΠΑ 15 ασθενείς στις 15 κλίνες. Χθες υπήρχαν 4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σε λίστα αναμονής.

»ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 15 ασθενείς στις 15 κλίνες.

»ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 7 ασθενείς στις 7 κλίνες.

»ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 30 ασθενείς στις 30 κλίνες. Υπήρχε το πρωί ένας διασωληνωμένος στο ΤΕΠ covid μετά από εφημερία περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι. Στο νοσοκομείου δεν λειτουργούν 9 κλίνες ΜΕΘ από δωρεά λόγω έλλειψης προσωπικού.

»ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 6 ασθενείς στις 8 κλίνες.

»ΚΑΤΕΡΙΝΗ Κανένας ασθενής στις 4 κλίνες.

»ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 3 ασθενείς στις 6 κλίνες.

»ΣΕΡΡΕΣ 8 ασθενείς στις 10 κλίνες.

»ΕΔΕΣΣΑ Κανένας ασθενής στις 5 αυτοσχέδιες κλίνες ΜΕΘ.

»ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 5 ασθενείς στις 6 κλίνες.

»ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ: 106 με τις 5 να είναι οι αυτοσχέδιες – ΚΑΤΗΛΛΕΙΜΕΝΕΣ: 89 – ΚΕΝΕΣ: 12».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως και στη Δυτική Μακεδονία η εικόνες δεν είναι καλή:

«Οι κλίνες ΜΕΘ Covid που λειτουργούν είναι ελάχιστες.

»Λειτουργούν 6 κλίνες ΜΕΘ Covid στη Πτολεμαΐδα που είναι γεμάτες και 5 κλίνες ΜΕΘ Covid στη Κοζάνη και είναι οι 3 γεμάτες.

»Κανένα των άλλων νοσοκομείων δυτικής Μακεδονίας δεν διαθέτει ΜΕΘ Covid.

»Τα περιστατικά διακομίζονται προς κεντρική Μακεδονία με τη κατάσταση να είναι οριακή».

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.329 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα.

Οι θάνατοι λόγω της Covid-19 σήμερα, Τετάρτη (22/9), ανέρχονται σε 26. Κατά την ίδια ανακοίνωση, 333 ασθενείς με τη νόσο νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Σχετικά άρθρα