Η πανδημία του κορωνοϊού θα τεθεί υπό πλήρη σχεδόν έλεγχο την άνοιξη εκτιμά ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, που βάζει επίσης «στο τραπέζι» το ενδεχόμενο εμβολιασμού των παιδιών άνω των 5 ετών.
«Εάν τα πράγματα χειροτερέψουν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε μέχρι τέλος Οκτωβρίου την επιδημία, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εμβολιασμού και των παιδιών άνω των 5 ετών» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Τούντας.
«Τα παιδιά μας τα εμβολιάζουμε εδώ και δεκαετίες υποχρεωτικά για να μπορούν να γραφτούν στο σχολείο με μια σειρά από εμβόλια τα οποία έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο, μέσα ακριβώς στην ίδια αναγκαιότητα και λογική δεν πρέπει οι γονείς να ανησυχούν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους» εξήγησε.
Αποκλιμάκωση από Νοέμβριο – Σε πλήρη έλεγχο η πανδημία από την άνοιξη
Ο Γιάννης Τούντας θεωρεί ότι η επιδημία θα έχει μπει σε πλήρη σχεδόν έλεγχο την άνοιξη και το καλοκαίρι θα είναι πολύ πιο ξέγνοιαστο, που σημαίνει ότι θα περάσουμε στην ενδημική μορφή της νόσου, που θα έχει σποραδικά κρούσματα, περισσότερο τους χειμερινούς μήνες.
«Μην ξεχνάμε ότι η γρίπη μας κόστιζε 500-600 θανάτους τον χρόνο.
»Μέχρι να βρεθεί ένα 100% αποτελεσματικό εμβόλιο ή μια θεραπεία που να προλαμβάνει την βαριά νόσηση, θα έχουμε και στο μέλλον θύματα από τον κορωνοϊό.
»Γι’ αυτό κάποια από τα μέτρα που βάλαμε στην ζωή μας, όπως η μάσκα, οι αποστάσεις, η ατομική υγιεινή, ίσως θα πρέπει να τα διατηρήσουμε και στο μέλλον.
»Με βάση τα τωρινά δεδομένα πρέπει να είμαστε προσαρμοσμένοι σε μια τέτοια κατεύθυνση» είπε ο καθηγητής.
Στη συνέχεια εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι τέλος Οκτωβρίου και από Νοέμβριο θα υπάρξει αποκλιμάκωση.
«Μετά τον Οκτώβριο, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν δεν υπάρχει κάποια δυσάρεστη έκπληξη με μια καινούρια και επικίνδυνη μετάλλαξη, από Νοέμβριο και μετά θα μπούμε σε μια σταδιακή μείωση της πανδημίας».
Ωστόσο, προειδοποιεί ο κ. Τούντας, ότι θα έχουμε δυστυχώς κρούσματα, νοσηλευόμενους και θανάτους.
«Θα είναι μια κατάσταση που θα αποκλιμακώνεται, η οποία όμως θα είναι αργή, λόγω του χειμώνα που επιβαρύνει πάντα αυτές τις ιογενείς λοιμώξεις και επειδή δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε εγκαίρως το ποσοστό ανοσίας άνω του 80%, το οποίο θα μας κατοχύρωνε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο τους επόμενους μήνες».
Τι είπε για υποχρεωτικότητα και τρίτη δόση
Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα για τους υγειονομικούς και να έχει γίνει ήδη από την αρχή της τουριστικής σεζόν σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις, σε εργαζομένους σε ΜΜΜ, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε γραφεία που συναλλάσσονται απευθείας με το κοινό, ανέφερε ο κ. Τούντας.
«Στις ομάδες αυτές κατά την γνώμη μου, αν εφαρμοστεί μια τέτοια ρύθμιση στις επόμενες λίγες εβδομάδες, θα δούμε αύξηση στους εμβολιασμούς.
»Αυτό που αποτελεί κίνδυνο είναι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε σχέση με τον στόχο που είχαμε βάλει».
Η τρίτη δόση προέκυψε, εξήγησε ο κ. Τούντας, όταν τεκμηριώθηκε η χρονική διάρκεια της ανοσίας από τα εμβόλια, η οποία κυμαίνεται στους 6-8 μήνες κατ’ ελάχιστον και θεωρήθηκε απαραίτητο όσοι έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους και έχει παρέλθει αυτό το διάστημα, να πρέπει να πάρουν μια ενισχυτική δόση.
Δεν έχει γενικευτεί η οδηγία αυτή για το σύνολο του πληθυσμού ή αν πρέπει να δοθεί μόνο στις μεγάλες ηλικίες, στις ευπαθείς ομάδες και στους υγειονομικούς, όπως έχει ήδη αποφασιστεί.
«Θα προκύψει ανάγκη τρίτης δόσης και στον υπόλοιπο πληθυσμό εφόσον στο επόμενο δίμηνο δεν μπορέσουμε να τιθασεύσουμε το επιδημικό κύμα.
»Εάν πραγματικά μπούμε σε μια κατάσταση μείωσης της επιδημίας και είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε, τότε η ανάγκη ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσμό δεν θα είναι απαραίτητη».
Ο κ. Τούντας, εκτίμησε πως αν βρεθούμε σε μια συνεχιζόμενη έξαρση του επιδημικού κύματος, όπως δυστυχώς θα βρεθούμε, είπε, τις επόμενες εβδομάδες, τότε πολύ πιθανόν να χρειαστεί να δοθεί η τρίτη δόση και στις άλλες ηλικίες.