Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανησυχία για «έκρηξη» κορωνοϊού λόγω Δεκαπενταύγουστου

Ανησυχία για «έκρηξη» κορωνοϊού λόγω Δεκαπενταύγουστου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δεκαπενταύγουστος, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Ο Δεκαπενταύγουστος δημιουργεί πονοκέφαλο στους ειδικούς, καθώς η κορύφωση του κύματος των θερινών διακοπών συμπίπτει με την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων ενώ στο «κόκκινο» μπαίνουν το ένα μετά το άλλο τα νησιά.

Η ύφεση στην διαδικασία του εμβολιασμού επίσης συμβάλλει στην αύξηση της ανησυχίας.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, αφενός κορυφώνεται η έξοδος από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς τα νησιά και την περιφέρεια και αφετέρου την ημέρα των Δεκαπενταύγουστου, ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου δημιουργεί προϋποθέσεις συνωστισμού τόσο στις εκκλησίες και στα προσκυνήματα όπου προστρέχουν οι πιστοί, όσο και στα πανηγύρια που παραδοσιακά ακολουθούν σε πολλά μέρη της χώρας.

Τα νησιά που ανησυχούν τους ειδικούς

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων και το υψηλό ποσοστό θετικότητας στα ελληνικά νησιά και κυρίως σε Μύκονο, Πάρο, Νάξο αλλά και Ικαρία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν τοπικά περιοριστικά μέτρα και σε άλλες περιοχές, πλην των Χανίων και του Ηρακλείου όπου ήδη βρίσκονται σε ισχύ έκτακτα μέτρα.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε χθες ότι η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων θα εξαρτηθεί βασικά από δύο πράγματα:

Το ένα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η κίνηση του ιού τις τελευταίες 15-20 ημέρες και το δεύτερο η δυναμικότητα στο σύστημα υγείας σε κάθε ένα από αυτά τα νησιά.

Χαρακτηριστικό της διασποράς που υπάρχει στην κοινότητα και δη στα νησιά είναι το γεγονός ότι από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα, ο ΕΟΔΥ έχει καταγράψει πάνω από 37.000 κρούσματα, 210 θανάτους και 235 διασωληνωμένους.

Παρόλα αυτά, όπως σημείωσε και στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Χαράλαμπος Γώγος, αν και το επιδημιολογικό φορτίο είναι αντίστοιχο με εκείνο του τρίτου κύματος, οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι είναι λιγότεροι σε ποσοστό 60-80%, γεγονός που αποδίδεται βέβαια στους εμβολιασμούς.

Μάλιστα, σε χθεσινή του ανάρτηση ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ανέφερε ότι χάρη στον εμβολιασμό και το εκτεταμένο testing η πίεση στο σύστημα υγείας είναι 3-4 φορές μικρότερη συγκριτικά με τα προηγούμενα κύματα, οπότε αντίστοιχοι αριθμοί κρουσμάτων οδηγούσαν σε οριζόντια περιοριστικά μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι και κυρίως οι νέοι που κινούνται περισσότερο ώστε να χτιστεί το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας».

Ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι εάν έως τον Οκτώβριο γίνουν επιπλέον δύο εκατ. εμβολιασμοί, τότε η κατάσταση το χειμώνα θα είναι πολύ καλύτερη.

Μαγιορκίνης: Ενδεχόμενο ο υποχρεωτικός εμβολιασμών των μαθητών

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού των μαθητών, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη.

«Δεν βλέπω κάποια κίνηση σε αυτή φάση, για υποχρεωτικό εμβολιασμό, νομίζω όμως ότι σταδιακά, καθώς τα δεδομένα συλλέγονται, θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για να δούμε εάν θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως είναι και με υπόλοιπα εμβόλια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιβληθεί ο εμβολιασμός σε μαθητές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Ανησυχία για τη νυχτερινή διασκέδαση

«Υπάρχει ανησυχία για την τήρηση των μέτρων κυρίως στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης δεν μπορούμε να το κρύψουμε» επεσήμανε ο καθηγητής, εξηγώντας πως αυτό είναι που φαίνεται πως επιβαρύνει κυρίως την επιδημία σε αυτή τη τέταρτη φάση της.

«Νομίζω ότι θα πρέπει, όσοι πάνε σε όλους τους προορισμούς αυτή την περίοδο, να προσέξουν ιδιαίτερα την νυχτερινή διασκέδαση» τόνισε.

Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε πως το πρόβλημα δεν είναι οι προορισμοί αλλά οι δραστηριότητές μας:

«Νομίζω το εμβόλιο θα πρέπει να μπει στο κέντρο της αντιμετώπισης για οποιαδήποτε από αυτές τις δραστηριότητες» είπε αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «εάν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα πρέπει να προσέξει 10 φορές περισσότερο».

Υποχρεωτικά rapid test για ανεμβολίαστους

Ο κ. Μαγιορκίνης άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να γίνουν υποχρεωτικά τα rapid test σε ανεμβολίαστους, όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους, αν και ως πιθανότερο θεωρεί το σενάριο υποχρεωτικότητας rapid test για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί και επιστρέφουν στους εργασιακούς τους χώρους μετά την άδεια τους.

«Εγώ θα έλεγα ότι αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ.

»Καταρχήν θα έπρεπε να το ζητάνε οι ίδιες οι επιχειρήσεις και σε δεύτερη φάση θα ίσως θα έπρεπε να μπει σαν μέτρο από το ίδιο το κράτος».

Εφιαλτικά φθινοπωρινά σενάρια με 1.000 διασωληνωμένους

Από την Πέμπτη εκφράστηκε και δημοσίως η ανησυχία της επιτροπής των ειδικών για την αύξηση των νοσηλειών, με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας να κάνει λόγο για διπλασιασμό των εισαγωγών το τελευταίο 20ήμερο.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, προειδοποίησε για εφιαλτικά σενάρια το φθινόπωρο εφιστώντας την προσοχή για τήρηση των μέτρων προστασίας αλλά και απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Από τη στιγμή που θα επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες και το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

»Πρέπει να γίνουν τεστ ανίχνευσης σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές.

»Δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αν δεν εξασφαλίσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ότι κανείς μέσα στο σχολείο δεν είναι ύποπτος μόλυνσης, γιατί η διασπορά θα είναι τεράστια.

»Να ξέρουμε πλέον ότι αυτή η μετάλλαξη προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, επομένως είναι αναγκαία η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού και η επιτάχυνση των εμβολιασμών.

»Γιατί το 4ο κύμα θα μετατραπεί από κύμα των νεότερων, σε κύμα των ανεμβολίαστων και των ηλικιωμένων, των ατόμων άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε ο κ. Καπραβέλος, «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1.000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5.000 ή και τα 10.000.

»Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία πολύ πιο επικίνδυνη».

Σχετικά άρθρα