Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φωτιά Βαρυμπόμπη: «Το θερμικό φορτίο ήταν μεγάλο» λέει ο Χαρδαλιάς – Τα μποφόρ όμως μόλις 2

Φωτιά Βαρυμπόμπη: «Το θερμικό φορτίο ήταν μεγάλο» λέει ο Χαρδαλιάς – Τα μποφόρ όμως μόλις 2
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθήνα, Αττική, Βαρυμπόμπη, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χαρδαλιάς, Πυρκαγιά, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Φωτιά,

Σε πλήρη εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, όπου παραμένουν και επιχειρούν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που έχουν ενισχυθεί από όλη την Ελλάδα.

Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν από αέρος 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Ολονύχτια ήταν, ωστόσο, η μάχη των πεζοπόρων τμημάτων η δουλειά των οποίων, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, έφερε καρπούς.

«Από τα τέσσερα μέτωπα το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό μέτωπο, τα υπόλοιπα είναι σε ύφεση», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τις δηλώσεις του μαζί με τον πρωθυπουργό ο οποίος επισκέφτηκε το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη, όπου γίνεται ο συντονισμός των δυνάμεων.

Όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, το θερμικό φορτίο ήταν μεγάλο.

«Μας βοήθησε το γεγονός ότι οι άνεμοι είχαν πέσει και είχε ανέβει σχετικά η υγρασία, γι αυτό και τα πεζοπόρα μπόρεσαν να περιορίσουν τα μέτωπα».

Να σημειωθεί ότι δεν φύσαγε καθόλου, μόλις 2 μποφόρ.

Ποιοι άνεμοι λοιπόν έπεσαν; Δεν υπήρχαν άνεμοι.

Ποιο θερμικό φορτίο; Εάν φυσούσε θα είχαμε υποστεί ολοκαύτωμα.

Εάν φυσούσε όπως στο Μάτι με ριπές ανέμου 100-120 χλμ/ώρα, θα είχε γίνει όλη η Αθήνα στάχτη. Ήμασταν τυχεροί που δεν είχε αέρα.

Όπως τόνισε, τα εναέρια πλέον έχουν μία συγκεκριμένη αποστολή, να κλείσουν τα μέτωπα αυτά ώστε να πάμε σε μια οριοθέτηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο σημείο επιχειρούν επίσης 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν σε επιπλέον απομακρύνσεις και εκκενώσεις.

Να σημειωθεί ότι τη νύχτα εκκενώθηκε τμήμα του Κρυονερίου, με μήνυμα από το 112, που βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως κοντά στη δασική έκταση.

Σε όλη την περιοχή υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες πυρκαγιάς.

Χθες οι Αρχές ενεργοποίησαν το σύστημα προειδοποίησης καλώντας τους κατοίκους να εκκενώσουν τις απειλούμενες περιοχές (Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Ολυμπιακό Χωριό, Μορτερό Νέας Ερυθραίας και Αδάμες) και δίνοντάς τους οδηγίες προς τα πού να κατευθυνθούν.

Η φωτιά έκαιγε χθες σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και προξενώντας πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη.

Στην περιοχή ισχύουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της πυρκαγιά ενώ η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

«Από τις καταγραφές που υπάρχουν, η πυρκαγιά φαίνεται ότι εκδηλώθηκε αρχικά σε πυκνόφυτη δασική έκταση.

»Η πυκνή και εξαιρετικά ξηρή διαθέσιμη καύσιμη ύλη, σε συνδυασμό με την απουσία ισχυρού ανέμου, επέτρεψε στην πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη, η οποία έγινε ορατή ως ένα πυκνό νέφος καπνού που ανέρχεται σχεδόν κατακόρυφα πάνω από την πυρκαγιά», αναφέρει σε δημοσίευμή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) – meteo.gr.

Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον καπνό στην Αττική.

«Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα).

»Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου, στις περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5, να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες», αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αναγνώρισε επίσης τη δουλειά που έγινε το βράδυ, κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα.

Όπως είπε, αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε συνθήκες ακραίου καύσωνα.

«Είναι οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές αυτές οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα περιαστικά δάση», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κρατώ ως θετικό το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και ότι το σύστημα των εκκενώσεων λειτούργησε υποδειγματικά.

»Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι από εδώ και στο εξής θα ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών.

«Τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει«, τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε πως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας.

«Έχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα. Μετά θα ξεκινήσουν οι άνεμοι.

»Θα ζητήσω από όλους να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση ώστε η ζημιά που θα γίνει από εδώ και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη», είπε.

Σχετικά άρθρα