«Η αντίστροφη μέτρηση για να τεθούν σε αναστολή καθηκόντων πάνω από 10.000 υγειονομικοί, που δεν εμβολιάζονται, ξεκίνησε. Με βάσει το νόμο, σε 28 ημέρες τίθενται σε αναστολή καθηκόντων», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Και τονίζει πως «εάν το σχέδιό τους είναι να πιέσουν τους ανεμβολίαστους συνάδελφους και με το φόβο της αναστολής καθηκόντων να εμβολιασθούν, απέτυχαν.
»Ο ρυθμός εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού δεν αυξήθηκε καθόλου από φόβο και σχεδόν όλοι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις άδικες, σκληρές συνέπειες του νόμου», όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ως παράδειγμα την Πάτρα, όπου σήμερα, «με 45 βαθμούς, Αύγουστο μεσημέρι», όπως τονίζει, «συγκεντρώθηκαν έξω από την Υγειονομική Περιφέρεια 500 άτομα, στο κάλεσμα των Σωματείων Δυτικής Ελλάδος και της ΠΟΕΔΗΝ, με τον Διοικητή της ΥΠΕ να παραδέχεται στη συνάντηση με αντιπροσωπία των σωματείων και του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, προς τιμήν του, ότι έχει δυσκολίες η εφαρμογή του νόμου, που είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει».
Ως εκ τούτου, προειδοποιεί ο κ. Γιαννάκος, «η ενδεχόμενη επιμονή στην εφαρμογή της υποχρεωτηκότητας θα οδηγήσει σε κατάρευση τα νοσοκομεία».
Και εξηγεί:
«Υπάρχουν τμήματα στα νοσοκομεία με ανεμβολίαστους συναδέλφους που, για να καλυφθούν, θέλουν εξιδεικευμένο προσωπικό (αιμοδοσία, τεχνητό νεφρό, ΜΕΘ κ.λπ.).
»Η εξιδείκευση είναι έξι μήνες. Πότε θα προλάβουν να γίνουν σε λίγες ημέρες;
»Υπάρχουν γιατροί ανεμβολίαστοι, που είναι μοναδικοί σε βασικές ειδικότητες που υπηρετούν σε νοσοκομεία.
»Με διαγωνισμούς για μόνιμους γιατρούς, που κηρύσσονται άγονοι λόγω μη ενδιαφέροντος. Πού θα βρεθεί τέτοιο προσωπικό;
»Το προσωπικό που προβλέπεται ότι θα προσληφθεί είναι με τρίμηνες συμβάσεις.
»Οι επικουρικοί πίνακες, που έχουν συσταθεί και προβλέπουν την πρόσληψη προσωπικού με δύο χρόνια σύμβαση, έχουν ήδη εξαντληθεί για τις ανάγκες της πανδημίας. Ποιος θα έρθει με τρίμηνη σύμβαση;
»Σε 28 ημέρες, πότε θα προλάβουν να προκηρύξουν προσωπικό, να υπάρξει ενδιαφέρον από υποψηφίους, επιλογή και ΦΕΚ; Σε καμμία περίπτωση».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει πως η επιμονή «στην αδιέξοδη αποφασιστικότητα εφαρμογής του νόμου της υποχρεωτικότητας σε 28 ημέρες τελειώνει τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ.
»Και μάλιστα, σε περίοδο που θα κορυφώνεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας».
Όπως αναφέρει, οι υγειονομικοί εμβολιασμένοι ή μη έχουν τη γνώση, την εμπειρία να προστατεύουν τους ασθενείς, τους συναδέλφους, τον εαυτό τους από ιούς, «μικρόβια, σε πολλές περιπτώσεις, το ίδιο επικίνδυνα με τον κορωνοϊό».
Και προσθέτει ότι «οι 9.000 ανεμβολίαστοι συνάδελφοι δεν έχουν νοσήσει ούτε μία φορά από κορωναϊό.
»Αυτό σημαίνει ότι προσέχουν, εφαρμόζουν τα μέτρα ατομικής προστασίας».
Σήμερα, προσθέτει ο κ. Γιαννάκος, «νοσσούν με κορωναϊό περί τους 100 εμβολιασμένους συνάδελφους.
»Έχουν τεθεί σε καραντίνα, για να μη μεταδώσουν τον ιό, παρότι είναι ασυμπτωματικοί ή με ελαφρά συμπτώματα.
»Οι επαφές τους – συνάδελφοι, ασθενείς, εμβολιασμένοι ή μη – κάνουν επαναληπτικά τεστ για να διαπιστωθεί αν κόλλησαν τον ιό.
»Συνάδελφοι που θα επιδείξουν πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου δεν τίθενται σε αναστολή καθηκόντων.
»Ποιος ξέρει, όμως, χωρίς τεστ αντισωμάτων, πόσοι από τους ανεμβολίαστους συναδέλφους πέρασαν τη νόσο χωρίς συμπτώματα και διαθέτουν αντισώματα;», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Και προσθέτει ότι «εμβολιασμένοι συνάδελφοι, εδώ και 7 μήνες, διαθέτουν ικανό αριθμό αντισωμάτων, άλλοι όχι.
»Δεν θα πρέπει να γίνουν τεστ αντισωμάτων για να δούμε εάν χρειάζεται τρίτη δόση εμβολίου;
»Κάποια νοσοκομεία, στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων, κάνουν τεστ αντισωμάτων στους συναδέλφους.
»Οι υπόλοιποι πληρώνουμε 20 με 30 ευρώ το τεστ αντισωμάτων στον ιδιωτικό τομέα».
«Πρόληψη – Ιχνηλάτηση να παρέχεται δωρεάν από το κράτος»
«Η πρόληψη, η ιχνηλάτηση είναι βασικός πυλώνας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το κράτος», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας πως η ιχνηλάτηση, εν μέσω πανδημίας, «είναι υποχρέωση του κράτους και όχι ατομική ευθύνη».
«Δεν συνταγογραφούνται τα τεστ κορωνοϊού (μοριακός έλεγχος, rapid) και τα πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες», αναφέρει, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως, μέχρι τώρα, «αποθεώναμε τα self-test και τώρα δεν μας κάνουν».
Οι προτάσεις για επίδειξη συνεχών μοριακών ελέγχων, «που θα πληρώνουν από τη τσέπη τους εργαζόμενοι των 400 ευρώ και άνεργοι, οδηγούν σε κατ’ οίκον περιορισμό τους ανεμβολίαστους χωρίς δουλειά.
»Πρέπει να τους πείσουν με επιχειρήματα να εμβολιασθούν.
»Όχι να τους εκβιάζουν. Δεν επιτυγχάνουν τίποτα», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.