Ένα πεντάχρονο αγόρι, το οποίο νοσηλευόταν με κορωνοϊό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, εμφάνισε εν συνεχεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ekriti,gr, επιπλοκές οι οποίες ενδεχομένως να σχετίζονται με τη νόσο Kαβασάκι.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, μιλώντας στο τοπικό Μέσο, το αγόρι που νοσηλεύεται στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου, μετά την ανάρρωση του από την Covid 19, εμφάνισε φλεγμονώδη αντίδραση, με τη συμπτωματολογία να παραπέμπει στη νόσο Καβασάκι (την οποία έχουν εμφανίσει αρκετά παιδιά που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό), χωρίς όμως αυτό να έχει εξακριβωθεί, καθώς το παιδί συνεχίζει να υποβάλλεται σε εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται την Τρίτη και την Τετάρτη.
Ένα 14χρονο κορίτσι χρειάστηκε να νοσηλευθεί στην ίδια κλινική του νοσοκομείου, καθώς εμφάνισε αντίστοιχα συμπτώματα. Παρουσιάζοντας σημάδια βελτίωσης, έλαβε εξιτήριο.
Τι είναι η νόσος Καβασάκι
Νόσος Kawasaki ή σύνδρομο Kawasaki είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων και σημείων με απαραίτητο σύμπτωμα το ψηλό πυρετό ο οποίος διαρκεί περισσότερο από πέντε μέρες.
Πρώτος περιέγραψε την αρρώστια αυτή το 1967, ο Γιαπωνέζος γιατρός Tomisaku Kawasaki, από τον οποίο πήρε και το όνομα της.
Η πλειοψηφία των αρρώστων είναι ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων χρόνων και σπάνια προσβάλλει παιδιά μεγαλύτερα των οκτώ χρόνων.
Κορίτσια και αγόρια έχουν την ίδια πιθανότητα να προσβληθούν.
Ποια τα συμπτώματα της νόσου
Για να σκεφτεί κανείς την αρρώστια αυτή πρέπει το παιδί να κάνει ψηλό πυρετό για τουλάχιστον πέντε μέρες και να μην δικαιολογείται ο πυρετός του από κάποια άλλη αρρώστια.
Τα υπόλοιπα συμπτώματα και σημεία που πιθανό να παρουσιάσει είναι τα ακόλουθα:
Τη δεύτερη με τρίτη μέρα του πυρετού παρουσιάζει επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα των ματιών χωρίς όμως να τρέχει πύο (χωρίς να τσιμπλιάζουν) από τα μάτια).
Εξάνθημα εμφανίζεται στο σώμα του παιδιού και στα γεννητικά του όργανα.
Τα χείλη γίνονται έντονα κόκκινα και σου δίνουν την εντύπωση ότι το παιδί έβαλε κραγιόν.
Η γλώσσα φουσκώνει λίγο, παίρνει έντονα κόκκινο χρώμα και η επιφάνεια της μοιάζει με φράουλα (μοροειδής γλώσσα).
Ο φάρυγγας του παιδιού κοκκινίζει και τον δυσκολεύει να καταπιεί.
Οι παλάμες και πατούσες του παιδιού φουσκώνουν και παίρνουν ένα ελαφρύ κόκκινο χρώμα.
Πολλά παιδιά παρουσιάζουν διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό τους.
Κάποια παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν διάρροιες, εμετούς και πόνο στην κοιλιά.
Την δεύτερη βδομάδα της αρρώστιας το παιδί θα παρουσιάσει χαρακτηριστικό ξεφλούδισμα στο δέρμα των παλαμών και πελμάτων.