Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γκάγκα για Astrazeneca: Μεγαλύτερη συχνότητα περιστατικών θρομβώσεων στους νέους

Γκάγκα για Astrazeneca: Μεγαλύτερη συχνότητα περιστατικών θρομβώσεων στους νέους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εμβόλιο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

«Μέχρι τώρα η πρώτη μελέτη που έγινε στο Ισραήλ είχε καλά αποτελέσματα και ελπίζουμε ότι εξίσου καλά θα έχει και σε εμάς», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, αναφορικά με την κλινική μελέτη για το εισπνεόμενο φάρμακο κατά του κορωνoϊού.

«Έχουμε πράγματι μια ελπίδα. Κάθε φάρμακο που έχουμε και που μπορεί να μας βοηθήσει είναι πάρα πολύ σημαντικό.

»Το φάρμακο αυτό το εισπνεόμενο δίνεται για 5 μέρες σε ασθενείς που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια, που δεν είναι πάρα πολύ βαριά αλλά δεν το περνάνε και το πόδι οπότε σε αυτούς τους ασθενείς μπορούμε να το δώσουμε για 5 μέρες και να τους παρακολουθούμε μετά ένα μήνα συνολικά», διευκρίνισε η ίδια.

«Δοκιμάζουμε δύο διαφορετικές δόσεις για να δούμε τι είναι καλύτερο και φυσικά ελέγχουμε πάντα την ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όπως ξέρετε οι κλινικές δοκιμές είναι γενικά μακροχρόνιες δηλαδή αυτή είναι μια φάση 2, μετά θα χρειαστεί μια φάση 3 και εφόσον όλα είναι καλά μπορεί να βγει και να δοθεί στο εμπόριο το φάρμακο ακόμη όμως είναι μια αρχική προσέγγιση είναι πολύ ελπιδοφόρο πάντως ότι την έχουμε και γενικά κάθε φάρμακο που έχουμε», υπογράμμισε η κ. Γκάγκα.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του καθηγητή Αρμπερ ότι είναι ένα φάρμακο που μπορεί να παραχθεί αποτελεσματικά, γρήγορα και φθηνά, η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» σημείωσε:

«Είναι πολύ σημαντικό ότι θεωρεί ότι μπορεί να το παράξει και να είναι φθηνό και να δοθεί.

»Να θυμίσω πάντως ότι είναι καλύτερο να προλάβουμε την αρρώστια παρά να προσπαθήσουμε να την κάνουμε καλά.

»Δηλαδή είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχουμε φάρμακο, οποιοδήποτε φάρμακο αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικό να εμβολιαστούμε και να μην χρειαστούμε τίποτα».

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, η κ. Γκάγκα επισήμανε:

«Το θέμα των θρομβώσεων το είδαμε με το εμβόλιο της AstraZeneca γιατί κάναμε πάρα πολλά εκατομμύρια δόσεις και μπορέσαμε να δούμε αυτή την πολύ σπάνια αντίδραση που είναι 13 περιστατικά στο 1 εκατομμύριο.

»Αν είχαμε κάνει 200 χιλιάδες δόσεις πιθανώς δεν θα είχαμε προλάβει να καταλάβουμε ότι υπάρχει αυτό το σήμα άρα γενικά σαν εκδήλωση είναι πάρα πολύ σπάνια και δεν είναι θανατηφόρα, γενικά είναι κάτι που μπορούμε να το προλάβουμε».

«Στους νεότερους ανθρώπους έχει λίγο μεγαλύτερη συχνότητα, αυτό το είδαμε καθώς προχωρούσε ο χρόνος και με βάση αυτό η επιτροπή είπε αρχικά όχι κάτω από τους 30 και εν συνεχεία όχι κάτω από τους 60 για δύο λόγους.

»Ένα γιατί μαζεύουμε περισσότερο επιδημιολογικά δεδομένα και δύο γιατί και η πανδημία μειώνεται άρα ο κίνδυνος να νοσήσουμε αρχίζει και μειώνεται σιγά-σιγά.

»Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε εμβόλιο, εμβόλιο πρέπει να κάνουμε γιατί μπορεί να έχουμε ένα επόμενο κύμα.

»Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει ο εμβολιασμός», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείσα αν θα έπρεπε να είχαμε πάει πιο νωρίς το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 60, απάντησε:

«Νομίζω ότι μαζεύοντας τα δεδομένα αποφασίζουμε.

»Δεν μπορώ να σας πω αν έπρεπε να έχει γίνει μια εβδομάδα πριν, δεν νομίζω ότι πριν από 15 μέρες ή από 20 μέρες ξέραμε δηλαδή και οι άλλες χώρες καταρχήν δεν το κάνανε όλες οι χώρες και το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν θέματα προτιμήσεων, η Γερμανία έχει ένα εμβόλιο δικό της άρα προτιμάει να κάνει ένα εμβόλιο δικό της δηλαδή πρέπει να σκεφτούμε ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που ωθούν.

»Δηλαδή αν σκεφτούμε το αμιγώς φαρμακευτικό κομμάτι ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων εξακολουθεί να λέει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, είναι ασφαλές και εξακολουθεί να το χορηγεί άρα δεν είναι φαρμακευτική απόφαση, είναι απόφαση πολιτική που έχει και άλλα πράγματα μαζί».

«Νομίζω ότι καλά έκανε η επιτροπή και καλά το κάνουμε τώρα, νομίζω από εκεί και πέρα είναι σημαντικό ο κάθε άνθρωπος που πρόκειται να κάνει ένα εμβόλιο να μιλήσει με το γιατρό του να λύσει όλες του τις απορίες και να προχωρήσει στον εμβολιασμό.

»Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τα δυο μου αγόρια που έχουν κάνει την πρώτη δόση με Astra τέλος του μήνα θα κάνουν δεύτερη δόση με Astra», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα