Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά σε Κορινθία και Δυτ. Αττική – Νύχτα αγωνίας

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά σε Κορινθία και Δυτ. Αττική – Νύχτα αγωνίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αττική, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Κορινθία, Νίκος Χαρδαλιάς, Πυρκαγιά, Φωτιά,

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κορινθία δεν σταματά, δεν αναχαιτίζεται. Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση έξω από το Χάνι Δερβένι κοντά στην περιοχή Κοκκιναρέα εξαιτίας της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει από την Τετάρτη στην ευρύτερη περιοχή Σχίνου Κορινθίας.

Φαίνεται πως θα είναι μια δύσκολη νύχτα της Πέμπτης, καθώς μεγάλο είναι το πύρινο μέτωπο στην περιοχή ενώ αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αναφέρουν ότι κινείται ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ στο σημείο που βρίσκεται η φωτιά δυστυχώς δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Οι φλόγες κατευθύνονται και σε άλλα μέρη, υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες ενώ ο οικισμός έχει εκκενωθεί. 

Παράλληλα, σύσταση προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, να απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα, απευθύνει η Πολιτική Προστασία.

Συγκεκριμένα, σε νέο μήνυμα που εστάλη μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές λόγω της αναμενόμενης ραγδαίας ενίσχυσης των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην περιοχή υπάρχουν και κάποιοι κάτοικοι που παραμένουν στα σπίτια τους παρότι υπάρχει εντολή εκκένωσης. 

Νωρίτερα, πυροσβεστικές δυνάμεις αποχώρησαν από το σημείο καθώς η ένταση των ανέμων είναι πολύ μεγάλη.

Όχημα της Πυροσβεστικής είχε σταματήσει προληπτικά λίγα μέτρα πιο κάτω.

Στο πύρινο μέτωπο έχουν σπεύσει επιπρόσθετα δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού ενώ πριν από λίγο απεγκλωβίστηκαν άτομα με κινητικά προβλήματα, τα οποία και δεν μπορούσαν να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Την ίδια ώρα ακόμη και κάτοικοι της περιοχής βοηθούν συμπολίτες τους ώστε να αποχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Από τις φλόγες δεν γλίτωσαν σπίτια και στην Μαυρολίμνη ενώ πολλοί άνθρωποι στην περιοχή Άνω Μάζι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. 

Κάτω Πευκενέα

Το μέτωπο που καίει ακόμα στην περιοχή βρίσκεται σε σημείο που έχει ένα πευκώδες δάσος ενώ από την απέναντι πλευρά υπάρχουν διάσπαρτες μικρές εστίες και κατευθύνεται και προς κατοικημένες περιοχές ενώ οι ισχυροί άνεμοι που αναμένονται το βράδυ πρόκειται να δυσκολέψουν το έργο της απόσβεσης. 

Στην συγκεκριμένη τοποθεσία είχαν δεχτεί και αυτοί μήνυμα από το 112 με οδηγία να κινηθούν προς τα Μέγαρα. 

Συνολικά 265 πυροσβέστες με 82 οχήματα και 10 πεζοπόρα τμήματα στρατού καθώς και σώματα εθελοντών, υδροφόρες και άλλα μηχανήματα επιχειρούν προσπαθώντας να περιορίσουν τις φλόγες σε όλες τις περιοχές. 

«Έχουμε ένα σημείο που είναι πολύ προβληματικό, είναι σε μια χαράδρα πάνω από τον Σχίνο.

»Είναι οι οροσειρές που πάνε προς Αγίους Θεοδώρους και Κινέτα.

»Έχει κάνει πολύ μεγάλη αναζωπύρωση και καεί τα υπόλοιπα βουνά από πίσω» αναφέρει ο Δημήτρης Δεσύλλας Πρόεδρος Εξωραιστικού Συλλόγου Σχίνου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη

Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχουν εκκενωθεί μεμονωμένα σπίτια στην περιοχή.

Χαρδαλιάς: Στάχτη 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους από την πυρκαγιά που ξεκίνησε στον Σχίνο Λουτρακίου

Περίπου 20.000 στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους έχουν καεί μέχρι στιγμής από τη φωτιά που ξέσπασε χθες στον Σχίνο Λουτρακίου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

«Θα είναι μία δύσκολη βραδιά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε από όλους «να παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή σε επαγρύπνηση».

Ο κ. Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και του κράτους θα δώσει αγώνα για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και τον περιορισμό της πυρκαγιάς.

«Δίνουμε μία μάχη απέναντι σε δύσκολες συνθήκες, σε μία συγκυρία χρονική η οποία δεν ευνοεί.

»Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω ότι όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, του κράτους, είναι εκεί.

»Δίνουμε τον αγώνα μας έτσι ώστε να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή, να έχουμε όσο το δυνατόν ελάχιστες υλικές ζημιές και βέβαια να περιορίσουμε την εκδήλωση και τη συνέχεια αυτής της πυρκαγιάς και να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, το οποίο δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από δύσκολες συνθήκες», υπογράμμισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε ότι η φωτιά ξεκίνησε από ελαιώνα και από καύση υπολειμμάτων από τον ελαιώνα, χθες βράδυ στις 10 παρά τέταρτο, στην περίμετρο του οικισμού Σχίνος στην Κόρινθο κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, όσον αφορά την ένταση των ανέμων, με ριπές που έφταναν 7 και 8 μποφόρ και που συνεχίζονται μέχρι και τώρα.

Παράλληλα, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ του ανακριτικού βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

«Προφανώς το ανακριτικό κάνει τη δουλειά του και νομίζω ότι θα έχουμε πολύ σύντομα και αποτελέσματα», τόνισε.

Όπως είπε, τέθηκαν σε επιφυλακή οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα στις 12 και 10 τα μεσάνυχτα με βάση την εξέλιξη της φωτιάς και των ραγδαίων ανέμων στην περιοχή.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτοι οικισμοί και κτίρια και χρειάστηκαν να γίνουν διαδοχικές απομακρύνσεις προληπτικού χαρακτήρα εκατοντάδων πολιτών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί έγιναν προληπτικές απομακρύνσεις στις περιοχές Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Πευκογυάλι, χθες το βράδυ, ενώ σήμερα το πρωί απομακρύνθηκαν οι πολίτες και κάτοικοι από το Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενέα, Αιγειρούσα, περιοχή Ντουράκος, περιοχή Παρασκευάς, καθώς και από τις δύο μονές, Άγιος Ιωάννης Μακρινός και Αγία Παρασκευή.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, κινητοποιήθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 265 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου.

Για τη διευκόλυνση του συντονισμού των επίγειων δυνάμεων στην πυρκαγιά βρίσκεται επιτόπου το Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος».

Ακόμη, όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης διατέθηκαν στην πυρόσβεση και έκαναν ρίψεις από το πρώτο φως της ημέρας.

Συνολικά επιχειρούν 17 αεροσκάφη (8 καναντέρ, 9 αεροσκάφη πεζετέλ), 3 ελικόπτερα (2 Σινούκ του στρατού και 1 Super Puma της Πυροσβεστικής), καθώς και 2 ελικόπτερα συντονιστικά (1 της ΕΛΑΣ και 1 του Πυροσβεστικού Σώματος).

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε από το πρωί η υπηρεσία Copernicus για την παραγωγή δορυφορικών χαρτών της περιοχής, καθώς και το 112 όταν κρίθηκε αναγκαίο- συγκεκριμένα σήμερα το μεσημέρι- στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενέα, Ντουράκος και Αιγειρούσες.

Στο σημείο βρίσκονται από χθες το βράδυ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, στρατηγός, πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, κ. Παπαγεωργίου, ο εθνικός διοικητής της Πολιτικής Προστασίας, στρατηγός εν αποστρατεία, ο κ. Δημακογιάννης και βέβαια ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αντιστράτηγος κ. Κολοκούρης, ο οποίος διευθύνει τις επιχειρήσεις, ενώ τόσο ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, ο αντιστράτηγος, κ. Κλεφτοσπύρος όπως και ο υποστράτηγος, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου, κ. Βαρσάμης μαζί με τον γενικό διευθυντή Συντονισμού, τον κ. Θεοδώρου, παραμένουν στον θάλαμο επιχειρήσεων.

«Η περιοχή καλύπτεται από ιδιωτικά δάση πεύκου χωρίς διαχείριση για πολλά χρόνια και τα στρέμματα που μέχρι τώρα έχουν καεί είναι περίπου 20.000», κατέληξε.

Μήνυμα του 112: Απομάκρυνση των πολιτών από την ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες-Ντουράκος

Mήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 εστάλη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για εκκένωση οικισμού στο Αλεποχώρι.  

Συγκεκριμένα, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες- Ντουράκος, καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι- Μέγαρα για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της δασικής πυρκαγιάς που ξεκίνησε στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας και βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες.

Νωρίτερα, με μήνυμα που εστάλη μέσω του 112,  οι κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή των οικισμών Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή  με κατεύθυνση προς την πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους. 

Σημειώνεται ότι η φωτιά συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη καίγοντας πυκνό πευκοδάσος.

Σχετικά άρθρα