Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Όλα τα θετικά δείγματα αυτή τη στιγμή έχουνε πάρα-πάρα πολύ υψηλό ιικό φορτίο»

«Όλα τα θετικά δείγματα αυτή τη στιγμή έχουνε πάρα-πάρα πολύ υψηλό ιικό φορτίο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθήνα, Αττική, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Κρήτη, Μακεδονία,

Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, κος Νικόλας Θωμαΐδης, επεσήμανε, μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, ότι «τα λύματα λένε την αλήθεια γιατί αυτό το οποίο κάνουμε είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο έγκαιρης ειδοποίησης ακόμα και αν έχουμε αβεβαιότητες της μέτρησης η τάση από μέρα σε μέρα δεν αλλάζει.

»Αυτή τη στιγμή ο ΕΟΔΥ όπως και το υπουργείο Υγείας έχει αναγνωρίσει την αξία αυτού του εργαλείου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

»Όλος ο κόσμος παρακολουθεί τα λύματα ως ένα εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης» και συνέχισε:

«Είδαμε ότι και στις υπόλοιπες πόλεις έχουμε μια έκρηξη σε κάποιες από αυτές, Θεσσαλία-Κρήτη, έχουμε αύξηση μεγάλη του ιικού φορτίου στα λύματα που σημαίνει ότι και σε αυτές τις περιοχές μετά από κάποιο διάστημα, θα είναι 7 μέρες θα είναι 10 μέρες, θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων.

»Άρα πανελλαδικά αναμένεται να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων για αυτό και ελήφθησαν έκτακτα μέτρα συνυπολογίζω βέβαια την εξαιρετική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία κυρίως της Αττικής».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι μπορεί να συνεχιστεί το lockdown και πέραν της Καθαράς Δευτέρας, απάντησε ότι «είναι πιθανό».

Όπως εξήγησε, «η χθεσινή μέτρηση δείχνει ότι δεν έχουμε καμιά σημαντική μεταβολή, παραμένουνε δηλαδή στα επίπεδα που βλέπαμε και την προηγούμενη εβδομάδα.

»Το lockdown βοήθησε στο να μην έχουμε περαιτέρω αύξηση.

»Έχει σταθεροποιηθεί στην Αττική μια εικόνα και πρέπει να δούμε τι θα συμβεί τώρα αν και εφόσον θα εφαρμοστούν αυτοί οι περιορισμοί, που πιστεύω ότι θα εφαρμοστούνε, για να δούμε την επόμενη εβδομάδα αν θα έχουμε μια στατιστικά σημαντική μείωση».

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ανέβει ο αριθμός των κρουσμάτων πανελλαδικά πάνω από τα 3.000, δεν το απέκλεισε:

«Ναι θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπορεί να συμβεί αυτό τις επόμενες εβδομάδες.

»Δεν μπορώ να πω ότι τα πράγματα είναι ή δεν είναι ελεγχόμενα, εγώ μπορώ να πω ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι υπάρχει μια μεγάλη μετάδοση και αυτό φαίνεται πάρα πολύ καιρό τώρα στην Αττική.

»Το λέμε από τέλος Ιανουαρίου οπότε όταν πλέον η διάδοση είναι εκτεταμένη, δεν θα πω έχει ξεφύγει, είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί γρήγορα».

Καταλήγοντας τόνισε «κάτι σημαντικό για αυτή την εποχή που δεν υπήρχε τον Νοέμβριο» ότι, «όλα τα θετικά δείγματα αυτή τη στιγμή έχουνε πάρα-πάρα πολύ υψηλό ιικό φορτίο.

»Φαίνεται ότι τα στελέχη που επικρατούν αυξάνουν το ιικό φορτίο πάρα πολύ που σημαίνει ότι αυτό κάνει πιο εύκολη τη μετάδοση.

»Πέρα από τη δομική αλλαγή που έχουν πάνω στο καψίδιο που κάνουν καλύτερη πρόσδεση άρα σημαίνει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, έχουνε και μεγαλύτερο πληθυσμό».

Σχετικά άρθρα