Για την παράλυση που εμφάνισε νοσηλεύτρια μετά τον εμβολιασμό της μίλησε ο Αχιλλέας Γραβάνης – Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ερευνητής στο ΙΤΕ για το σύνδρομο Guillain Barre.
Ο κ. Γραβάνης, μιλώντας στο Mega, ανέφερε πως το εν λόγω σύνδρομο έχει συσχετιστεί με διάφορες ιώσεις «όπως η γρίπη, ο μεγαλοκυτταρός ιός, όπως ο ιός του AIDS, κι έχουμε ήδη αρκετά συμβάντα περιγραμμένα με το σύνδρομο μετά από λοίμωξη με τον κορωνοϊό.
»Θα πρέπει οι συνάδελφοι να αποκλείσουν την πιθανότητα προυπάρχουσας ίωσης έξω και πέρα από τον κορωνοϊό με τους άλλους ιούς», ανέφερε συγκεκριμένα.
«Υπήρξαν περιστατικά, απειροελάχιστα όπως και κάποια από εμβολιασμούς σε μικρά παιδιά.
»Η πιθανότητα να υπάρχει συσχέτιση με τον εμβολιασμό είναι πολύ μικρή», τόνισε ερωτηθείς για περιστατικά που το σύνδρομο ήταν αποτέλεσμα εμβολιασμού ακόμα και με το εμβόλιο της γρίπης.
«Πριν προχωρήσουμε σε συσχέτιση του εμβολιασμού με το συγκεκριμένο σύνδρομο θα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα άλλης ίωσης», υπογράμμισε.
Όπως τόνισε μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που εμφανίζουν το σύνδρομο Guillan Barre χρειάζονται πολύ χρόνο 8-12 εβδομάδες για να ανακάψουν.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της υγείας της νοσηλεύτριας στην Κέρκυρα.
Ενώ σε περίπτωση συσχέτισης τελικά του εν λόγω συνδρόμου με το εμβόλιο του κορωνοϊού ανέφερε πως:
«θα πρόκειται για το πρώτο περιστατικό σε 500.000 εμβολιασμούς».
Ερωτηθείς για το αν μπορεί η νοσηλεύτρια να διεκδικήσει αποζημίωση υπογράμμισε:
«Ο εμβολιασμός έχει να κάνει και με τη δική μας αποδοχή της διαδικασίας.
»Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι νομικές προεκτάσεις.
»Αυτό που πρέπει να λαβάνουμε υπόψιν είναι ότι η 100% εξασφάλιση με τοξικότητας δεν υφίσταται. Όπως για κανένα φάρμακο».