Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έτοιμη να «πάρει φωτιά» η κόκκινη Αττική – Τα νούμερα που προμηνύουν πρόβλημα

Έτοιμη να «πάρει φωτιά» η κόκκινη Αττική – Τα νούμερα που προμηνύουν πρόβλημα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθήνα, Αττική, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Ολοένα και πιο κοντά στο lockdown βρίσκεται η Αττική, καθώς η εικόνα δείχνει να επιστρέφει σε δεδομένα περασμένου Δεκεμβρίου, σε ό,τι αφορά σε κρούσματα, διασωληνώσεις, ενώ σ’ όλα τα υπόλοιπα έχει προστεθεί κι ο φόβος των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

Για πρώτη φορά την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου τα νέα κρούσματα στη χώρα έφτασαν και πάλι σε τετραψήφιο νούμερο, από τις 29 Δεκεμβρίου.

Η κατάσταση ξαναβάζει στο τραπέζι σενάρια αυστηροποίησης με νέα μέτρα, με ενδεχόμενο καθολικό lockdown και διευρυμένη απαγόρευση κυκλοφορίας και στην -κόκκινη πια- Αττική.

Τα 652 νέα κρούσματα στην Αττική και η επιβαρυμένη κατάσταση σχεδόν όλων των περιφερειακών της ενοτήτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και το 48ωρο που διανύουμε μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ, οπότε και θα εισηγηθούν οι λοιμωξιολόγοι στην κυβέρνηση, είναι εξόχως κρίσιμο.

«Κόκκινο» χτύπησε το κέντρο της Αθήνας με 180 νέα κρούσματα, 68 εντοπίστηκαν στην Ανατολική Αττική, 36 στη Δυτική Αττική, 79 στον Βόρειο και 84 στον Νότιο Τομέα Αθηνών, αντίστοιχα, 97 στον Πειραιά ενώ τα 105 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών συνοδεύτηκαν από μια υψηλή αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού στα 21,44.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, από τα ημερήσια κρούσματα ένα ποσοστό της τάξης του 15% καταλήγει στα νοσοκομεία, κάτι που σημαίνει ότι πάνω από 150 ασθενείς με βάση τα χθεσινά κρούσματα θα χρειαστούν νοσηλεία 10-15 ημερών.

Κι ενώ το ΕΣΥ αντέχει προς το παρόν, αν συνεχίσει να υπάρχει η αυξητική τάση στα κρούσματα, το σύστημα θα πιεστεί.

Χθες Τρίτη στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου νοσηλεύονταν 724 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 από τους 1.562 που νοσηλεύονταν σε όλη τη χώρα.

Σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι εισαγωγές νέων ασθενών με λοίμωξη Covid-19 σε όλη τη χώρα, αλλά ιδίως στην Αττική, καθώς στην τελευταία έγινε το 52% των εισαγωγών της επικράτειας.

Ειδικότερα, σε σύνολο 176 εισαγωγών στις κλινικές Covid, οι 93 έγιναν στην Αττική.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εισαγωγών από την αρχή του έτους.

Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, η αύξηση είναι της τάξης του 20% σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές-νοσηλείες στην Αττική γεγονός που καθίσταται από μόνο του ανησυχητικό.

Μέσα σε δύο εβδομάδες ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού σχεδόν τριπλασιάστηκε, κάτι που σημαίνει ότι για να πάρει «ανάσα» από αυτή τη «φουρνιά» ασθενών το σύστημα υγείας, θα πρέπει να περάσουν 3-4 εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση βαίνει προς το χειρότερα.

Ναι μεν πάντα το ολικό lockdown βρίσκεται στο τραπέζι εντούτοις τη δεδομένη στιγμή δεν είναι από τα πλέον πιθανά σενάρια τη στιγμή που εξετάζονται περαιτέρω περιοριστικά μέτρα αναφορικά με τη κυκλοφορία.

Κι αυτό διότι, όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μετακινείται τόσο αυξάνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι τα όποια νέα μέτρα θα αποφασιστούν, κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιτροπής των ειδικών.

Σχετικά άρθρα