Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εξαδάκτυλος: Όλη η Ελλάδα κινδυνεύει από το σύνδρομο της Θεσσαλονίκης

Εξαδάκτυλος: Όλη η Ελλάδα κινδυνεύει από το σύνδρομο της Θεσσαλονίκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Εμβόλιο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος,

«Εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στις “Αλκυονίδες ημέρες” της πανδημίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 κ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων.

«Σε αυτές όπως γνωρίζετε δεν σημαίνει ότι ήρθε το καλοκαίρι, χειμώνας είναι απλώς είναι οι μέρες που μας επιτρέπουν να βγούμε λιγάκι και ξαναμπαίνουμε μέσα.

»Αυτό το πράγμα εκτιμώ ότι συμβαίνει», διευκρίνισε ο ίδιος.

Για την πρώτη δόση του εμβολίου, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε:

«Όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου αρχίζει να του παρέχει μια κάποια προστασία 15 ημέρες μετά την πρώτη δόση, πλήρη προστασία 15 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση και εφόσον μολυνθεί πριν τις πρώτες 15 ημέρες μετά την πρώτη δόση, νοσεί ήπια. Εγώ ήμουν σε αυτή την περίπτωση».

Ειδικότερα με την αύξηση των κρουσμάτων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε:

«Πιστεύω ότι όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες συμμετέχουν στη μετάδοση της νόσου εφόσον αφορούν περισσότερο από έναν ανθρώπους.

»Ακούσαμε μια ανακοίνωση ότι αρχίσαμε να έχουμε από τις 25 Ιανουαρίου και μετά μια σταδιακή μικρή αλλά σταθερή αύξηση των κρουσμάτων.

»Στις 25 Ιανουαρίου ξέρουμε όλοι ότι άρχισε να αποτυπώνεται η δραστηριότητα μας της 11ης Ιανουαρίου, είναι η κίνηση στην κοινωνία μέσα που προέρχεται από το άνοιγμα των σχολείων».

«Σε αυτή την εβδομάδα προστίθεται και η κίνηση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου το οποίο ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου, και μετά τις 14 Φεβρουαρίου θα προσθέσουμε και την κινητικότατα από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

»Ενδεχομένως το διαφορετικό που να προστίθεται αυτή τη στιγμή είναι ότι η βρετανική μετάλλαξη που ξέρουμε ότι είναι πιο μεταδοτική είναι παρούσα και θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις δραστηριότητές μας αναλόγως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι θα πρέπει να κλείσει άμεσα αν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε:

«Αυτή η συζήτηση έχει μέσα ένα τεράστιο δίλημμα δηλαδή σε τι δίνει κανείς προτεραιότητα στο εισόδημα των νοικοκυριών ή στην εκπαίδευση των παιδιών του που οπωσδήποτε η τηλεκπαίδευση υπολείπεται της φυσικής παρουσίας.

»Εγώ θα έδινα προτεραιότητα στο εισόδημα των νοικοκυριών».

Στην ερώτηση αν ουσιαστικά προτείνει να κλείσουν τα σχολεία, απάντησε:

«Εφόσον χρειαστεί νομίζω ότι αυτή είναι η επιλογή που πρέπει να κάνουμε διότι δεν έχουμε μια οικονομία η οποία μπορεί να μας στηρίζει αενάως».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι πραγματικά τα σχολεία προκαλούν μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι το λιανεμπόριο έτσι όπως λειτουργεί, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι «το λιανεμπόριο άνοιξε στις 14 Δεκεμβρίου υπό όρους και δεν είδαμε καμία επίπτωση από αυτό».

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι τα σχολεία προκαλούν το πρόβλημα, ανέφερε ότι «οι αριθμοί το λένε αυτό.

»Οι αριθμοί δεν μας επιτρέπουμε να βγάλουμε άλλα συμπεράσματα όσο και αν θέλουμε».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η Αττική κινδυνεύει από το σύνδρομο της Θεσσαλονίκης, απάντησε:

«Όλη η Ελλάδα κινδυνεύει από το σύνδρομο της Θεσσαλονίκης, και η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει από το σύνδρομο της Θεσσαλονίκης και το λέω γιατί έχω παρατηρήσει μια χαλάρωση στην πόλη μας.

»Όλη η Ελλάδα κινδυνεύει, είδαμε πάρα πολλές φορές περιοχές που ήταν καταπράσινες και ανθρώπους που λέγανε “μα εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα γιατί να μην έχουμε ανοιχτά τα μαγαζιά μας”, μέχρι να τελειώσουν τη φράση τους είδαμε να έχουν κοκκινίσει οι περιοχές τους και να μπαίνουν σε σκληρή καραντίνα.

»Δυστυχώς η χώρα μας είναι μικρή και ο ιός είναι ύπουλος».

Για τον εμβολιασμό, επισήμανε: «Ο εμβολιασμός εξελίσσεται ανάλογα με την προμήθεια των εμβολίων.

»Δεν έχουμε τις προμήθειες τις οποίες θα θέλαμε να έχουμε, αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

»Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς και μετρημένοι είμαστε στην πλευρά του πλανήτη που προμηθευόμαστε εμβόλια άρα είμαστε στην καλή πλευρά.

»Εκείνο που θέλω να πω για τον εμβολιασμό είναι ότι θα πρέπει να έχουμε μια προετοιμασία τέτοια ώστε αν τυχόν έχουμε μαζική παραλαβή εμβολίων να μπορέσουμε μαζικά και τάχιστα να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό».

«Δηλαδή αν έχουμε 5 εκατομμύρια εμβόλια να μην έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε 2 εκατομμύρια ανθρώπους το μήνα αλλά να εμβολιάσουμε 5 εκατομμύρια και εκεί μπορούμε να φτάσουμε γιατί έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό γιατρών και ένα πολύ μεγάλο αριθμό ιατρείων», διευκρίνισε ο ίδιος.

Σχετικά άρθρα