Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΕΟΠΥΥ: Παίρνει πίσω τις περικοπές για το τεστ ΠΑΠ

ΕΟΠΥΥ: Παίρνει πίσω τις περικοπές για το τεστ ΠΑΠ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΟΠΥΥ, Μάκης Βορίδης, Τεστ ΠΑΠ,

Παίρνει πίσω την απόφαση του για περικοπές στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ των διαγνωστικών εξετάσεων, όπως το τεστ ΠΑΠ για τον καρκίνο της μήτρας , η μαστογραφία, και το PSA για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, μετά το σάλο που προκάλεσε στην ελληνική ιατρική κοινότητα, αλλά και στην κοινωνία η απόφαση του αυτή.

Έτσι, ο ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι καμία από τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις δεν περικόπτεται και θα είναι διαθέσιμες και θα αποζημιώνονται για τους ασφαλισμένους.

Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ ισχυρίζεται ότι η ελληνική επιστημονική κοινότητα δικαίωσε το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης για τις Κατευθυντήριες Οδηγίες, αλλά σεβόμενος τις απόψεις αρκετών ιατρών στην Ελλάδα που προτείνουν τη συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση κάθε χρόνο, θα την καλύπτει στους ασφαλισμένους.

Το πνεύμα της ανακοίνωσης του ΕΟΠΥΥ, πάντως προδιαθέτει για περικοπές στο μέλλον , αφού όπως επισημαίνει “οι διαγνωστικές εξετάσεις και κυρίως οι πιο ακριβές έχουν ξεπεράσει κάθε επιτρεπτό όριο». Ειδικά, οι μαγνητικές τομογραφίες και τα triplex έχουν ανοδική εξέλιξη το δωδεκάμηνο Αύγουστος 2013- Ιούλιος 2014, όπως τονίζεται.

Αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής στοιχεία:

Σε σύνολο έτους, από τον Αύγουστο 2013 ως τον Ιούλιο 2014, οι αξονικές ανήλθαν σε 1.011.358, δαπάνης 51.941.837 ευρώ, οι μαγνητικές έφτασαν τις 581.242, ύψους 92.544.373 ευρώ και τα triplex σε 639.699, δαπάνης 25.698.276 ευρώ.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν μία εφιαλτική εικόνα, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ. Οι τόσες πολλές απεικονιστικές εξετάσεις δεν αποτελούν μόνο αιτία εκτροχιασμού των οικονομικών της υγείας αλλά συνιστούν και μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας τονίζει ο Οργανισμός και επισημαίνει ότι το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ θα λάβουν όσα μέτρα χρειάζονται ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός της κατάστασης.

Σχετικά άρθρα