Έκτακτη σύσκεψη με λοιμωξιολόγους ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω της ανησυχητικής πορείας του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη.
Η διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη έχει ξεφύγει.
Πλέον απειλείται η δημόσια Υγεία κι όχι μόνο οι αντοχές των νοσοκομείων.
Τα τραγικά δεδομένα στην εξέταση των λυμάτων στην πόλη, στον καθημερινό αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στις ΜΕΘ, στον αριθμό των διασωληνωμένων και στην εκτόξευση της θετικότητας έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Μόνο στο ΑΧΕΠΑ που εφημέρευε χτες οι εισαγωγές ήταν 70, ενώ μέσα σε ένα βράδυ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 30 διασωληνώσεις, με τις κλίνες ΜΕΘ να εξαντλούνται.
Τα μέτρα που εξετάζονται θα αποσκοπούν στο να περιορίσουν τις πολλές μετακινήσεις των πολιτών.
Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι βρίσκονται η ενίσχυση της αστυνόμευσης ώστε να είναι ακόμα πιο εντατικοί οι έλεγχοι, καθώς και η μείωση των επιλογών μετακίνησης μέσω sms, αφού παρατηρείται αυξημένη χρήση τους από τους πολίτες.
Επιπλέον εξετάζεται η επαναφορά της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ από τις 21.00 έως τις 05.00, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων.
Στο μεταξύ, πενήντα νέες κλίνες ΜΕΘ θα ενταχθούν, από την Τετάρτη μέχρι την Κυριακή, στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας για την αντιμετώπιση των περιστατικών με Covid-19, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά τη σύσκεψη που είχε με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ και τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ.
Συγκεκριμένα, εντάσσονται 6 κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και 5 στο Γεννηματάς.
Οι κλίνες αυτές είναι πλέον των 50 κλινών νευροχειρουργικών, καρδιοχειρουργικών και αγγειοχειρουργικών κλινικών που έχουν μετατραπεί σε πολυδύναμες ΜΕΘ και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ.
Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ακόμη ότι για την περαιτέρω στήριξη της Βόρειας Ελλάδας η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα στηρίζει την άλλη και θα μπορούν να μεταφέρονται περιστατικά σε όμορες Υγειονομικές Περιφέρειες.
Πρόσθεσε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ προκειμένου, εφόσον χρειαστεί, να διατεθεί ένα C-130, το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών από απομακρυσμένες Υγειονομικές Περιφέρειες, πάντα με την έγκριση των γιατρών και υπό την προϋπόθεση να πληρούνται οι όροι ασφαλείας και η ασφάλεια του ασθενούς.
Υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι από χτες μέχρι σήμερα στις εφημερίες των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας έγιναν 25 διασωληνώσεις, ενώ μόνο στο ΑΧΕΠΑ, κατά την εφημερία που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, έγιναν 86 εισαγωγές περιστατικών Covid-19.
Πρόσθεσε, δε, ότι το Ιπποκράτειο κατά την αυριανή του εφημερία θα έχει επικουρικά στήριξη από το Ιατρικό Διαβαλκανικό.
Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να αναλογιστούν σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται η χώρα από τη στιγμή που ο ιός διασπείρεται στην κοινότητα λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Δεν είναι μόνο θέμα περίθαλψης και Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι θέμα Δημόσιας Υγείας και πόσοι νοσούν».
Την ίδια ώρα, έκκληση προς τους Θεσσαλονικείς να «κλειδαμπαρωθούν» στα σπίτια τους απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm.
Αυτή τη στιγμή το σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί με βάση έκτακτο σχέδιο «κατακόκκινου συναγερμού εν καιρώ πολέμου« είπε σε δραματικό τόνο ο κύριος Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε:
«Έχουμε πόλεμο κανονικότατο. Θα παρακαλέσω πολύ τους άμαχους συμπολίτες μας να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες στο μηδέν ή στο απολύτως απαραίτητο.
»Οι “άμαχοι” να κλειδαμπαρωθούν μέσα στα σπίτια τους.
»Να κάτσουν στο σπίτι τους για να μας βοηθήσουν.
»Και ας αφήσουν τα υπόλοιπα να τα κάνουμε εμείς».