Από προβλήματα συνοδεύτηκε η πρώτη ημέρα «ηλεκτρονικής» λειτουργίας στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας καθώς «έπεσε» το πρωί το σύστημα της Cisco (Webex), μέσω του οποίου μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιούν τα τηλεμαθήματά τους από σήμερα και για τρεις εβδομάδες, λόγω lockdown.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου, συμπεριλαμβανομένου και του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, λειτουργούν κανονικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αδυναμία ανταπόκρισης από το Webex ίσως να οφείλεται σε γενικότερη αποτυχία του ευρωπαϊκού σέρβερ και δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο στην Ελλάδα.
Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται από το υπουργείο Παιδείας, όπου από το πρωί γίνονται έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί το πού οφείλεται το πρόβλημα και πώς θα ξεπεραστεί.
Η έναρξη των μαθημάτων μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει οριστεί στις 8.00 για τα λύκεια και στις 8.30 για τα γυμνάσια και κάθε διδακτική ώρα διαρκεί 40 λεπτά.
Έτσι, το πρόγραμμα των λυκείων θα ολοκληρώνεται στις 13.40 και των γυμνασίων στις 14.10.
Η διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος θα γίνεται σύμφωνα με τα παρακάτω προγράμματα:
ΓΕΛ – ΕΠΑΛ
1η 0800 – 0840
2η 0850 – 0930
3η 0940 – 1020
4η 1030 – 1110
5η 1120 – 1200
6η 1210 – 1250
7η 1300 – 1340
ΓΥΜΝΑΣΙΑ
1η 0830 – 0910
2η 0920 – 1000
3η 1010 – 1050
4η 1100 – 1140
5η 1150 – 1230
Πώς θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία και δημοτικά
Σε αντίθεση με τις δομές τις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Πρωτοβάθμια -στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά δηλαδή- συνεχίζεται κανονικά η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία.
Δια ζώσης συνεχίζουν τη λειτουργία τους και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους κηδεμόνες τους υπάρχει πρόβλεψη για άδεια μετακίνησης.
Ειδικότερα, μαθητές και εκπαιδευτικοί, έχουν προμηθευτεί από τον διευθυντή τους βεβαιώσεις μετακίνησης, με τις οποίες θα μπορούν να μετακινούνται από και προς το σχολείο τους.
Όσο για τους κηδεμόνες, που θα συνοδεύουν τα μικρά παιδιά θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033, με τον αριθμό 4.
Τι ισχύει για τα ΑΕΙ
Τέλος, όσον αφορά τα ΑΕΙ, συνεχίζουν τη λειτουργία τους με τηλε-εκπαίδευση και αναστέλλεται κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία, πρακτική άσκηση, εξετάσεις με φυσική παρουσία και η λειτουργία βιβλιοθηκών, αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναγνωστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων.
Παράλληλα απαγορεύονται οι ημερίδες, τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις εντός των Πανεπιστημίων.
Ανοικτά τα σχολεία ειδικής αγωγής
Αναφορικά με τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, η δια ζώσης λειτουργία τους θα συνεχιστεί κανονικά.
«Έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, ανάμεσα σε άλλους λόγους γιατί επιβαρύνονται δυσανάλογα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση», ανέφερε σχετικά το υπουργείο Παιδείας.
Κλειστά τα φροντιστήρια
Σε αναστολή λειτουργίας έως τις 31/11 θα βρίσκονται τα φροντιστήρια, οι δομές μελέτης και κέντρα ξένων γλωσσών. Θα μπορούν, ωστόσο, να λειτουργούν μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης.
Λοιπές δομές
Μέσω τηλεκπαίδευσης θα συνεχίσουν για τις επόμενες τρεις εβδομάδες τα ΙΕΚ, το μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας, τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και τα κολέγια. Ειδικότερα για τα κολέγια, θα επιτρέπονται δια ζώσης μόνο τα εργαστήρια και οι κλινικές ασκήσεις του τελευταίου έτους προπτυχιακών προγραμμάτων.