ΤζιχαντιστέςΚορωνοϊός - Κορονοϊός
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αθηνά Λινού: Tηλεργασία στο 90% και κουπόνια για μετακίνηση με ταξί

Αθηνά Λινού: Tηλεργασία στο 90% και κουπόνια για μετακίνηση με ταξί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθηνά Λινού, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,

Για τα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης του κορονοϊού μίλησε το πρωί στην ΕΡΤ η καθηγήτριας Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, καταθέτοντας ορισμένες ενδιαφέρουσες προτάσεις ειδικά σε ό, τι αφορά στους εργαζόμενους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, λοιπόν για τα μέτρα που ήδη ισχύουν και για το σενάριο να «εκτοξευτούν» τα κρούσματα στα 4.000 την ημέρα, η καθηγήτρια Λινού σημείωσε πως «είτε αργήσαμε, είτε όχι (σ.σ. για τα μέτρα) αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Δεν πρέπει να αργήσουμε για τα υπόλοιπα.

»Πρέπει να προχωρήσουμε σε καθολική χρήση μάσκας και στις πράσινες περιοχές, καθώς οι πόλεις και περιοχές της Ελλάδας είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν είμαστε ένα απομονωμένο νησί».

Η Αθηνά Λινού προσέθεσε ότι «πρέπει να θεωρήσουμε ότι όλες οι περιοχές ακόμα και οι πράσινες σε λιγότερο από μια βδομάδα μπορεί να γίνουν πορτοκαλί και κόκκινες. Δεν πρέπει να αργήσουμε άλλο».

Σε ό, τι αφορά στα προβλήματα που παρατηρούνται στις συγκοινωνίες -και τα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς– η κα Λινού είπε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε τις συγκοινωνίες, να προστατεύσουμε αυτούς που δεν έχουν τρόπο να προστατευθούν».

Η Αθηνά Λινού επισήμανε ότι σε όσους είναι αναγκασμένοι να πάνε στην εργασία τους θα πρέπει να δοθούν κουπόνια, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ιδιωτικά μέσα (π.χ. ταξί).

«Έτσι όταν υπάρχει συνωστισμός θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποια άλλα μέσα.

»Η κατάσταση με τους όρθιους και τους συνωστισμένους στα ΜΜΜ θα βοηθήσει σε περαιτέρω διάδοση του ιού», σχολίασε σχετικά.

Το δεύτερο μέτρο που θα βοηθούσε να «ανασάνουν» οι συγκοινωνίες, σύμφωνα με την κα Λινού, είναι η τηλεργασία.

«Η τηλεργασία θα πρέπει να πάει στο 90% για όσους είναι δυνατόν.

»Γιατί δεν υπάρχουν παντού γραφεία με ανοικτά παράθυρα ή γραφεία όπου κάθε εργαζόμενος είναι στο δικό του χώρο», υποστήριξε η ίδια.

Τα μέτρα για την εστίαση

Παρά τις σκέψεις για καθολικό lockdown, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας είπε ότι δεν πρέπει να κλείσει εντελώς η εστίαση.

Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα, τόνισε.

Συγκεκριμένα, η κυρία Λινού είπε ότι πρέπει να γίνουν τα εξής:

-να επιδοτηθούν οι θερμάστρες για τους εξωτερικούς χώρους

-τα καταστήματα εστίασης να προμηθευτούν κουβέρτες, όπως συμβαίνει σε Γαλλία, Αυστρία, Ελβετία και αλλού

-να επιδοτηθεί και να ενισχυθεί το delivery και το catering

Σε ό, τι αφορά στο τρίτο μέτρο, η Αθηνά Λινού είπε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα ευνοηθούν μόνο οι ιδιοκτήτες αλλά και οι εργαζόμενοι.

«Αν για ένα διάστημα μπορεί ένας εργαζόμενος να γίνει από σερβιτόρος διανομέας, τότε αυτός θα ήταν ένας τρόπος για να διασώσουμε το κομμάτι της εστίασης, χωρίς να φέρνουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους.

»Το βέβαιο είναι πως όλες οι μελέτες από το εξωτερικό δείχνουν ότι η εστίαση αποτελεί εστία μετάδοσης του κορονοϊού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε εκείνο το σημείο η καθηγήτρια είπε ότι θα πρέπει να επιδοτηθεί η θέρμανση για όλους τους πολίτες, ώστε να μπορούν να έχουν ανοικτά τα παράθυρα.

Η καθηγήτρια Λινού εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, η Ελλάδα θα κερδίσει χρόνο.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα λήξει το πρόβλημα μέχρι είτε να γίνει μια σοβαρή μετάλλαξη όπου η νόσος δεν θα είναι θανατηφόρος ή μέχρι να βγει το εμβόλιο.

»Τον Δεκέμβριο το πιο πιθανό είναι να έχουν εγκριθεί, δυο – τρία, ή ένα εμβόλιο.

»Το θέμα είναι αν θα παραχθεί σε τόσο μεγάλες ποσότητες που να καλύψει την υφήλιο» εξήγησε.

Σχετικά με τους νέους, παρατήρησε ότι «το κακό είναι πως σιγά σιγά μαθαίνουμε ότι και νέοι άνθρωποι κινδυνεύουν.

»Πρέπει μαζί με την οικογένειά τους να εφαρμόσουν ευρύτατα μέτρα προστασίας».

Καταλήγοντας, η κυρία Λινού τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αρκετές κλίνες στα νοσοκομεία, αλλά λίγες ΜΕΘ, ενώ δεν απέκλεισε -λόγω πίεσης του ΕΣΥ- να χρειαστεί η μεταφορά ασθενών από την Ελλάδα στο εξωτερικό. «Είναι παγκόσμιος ο κίνδυνος.

Όσο περισσότερο μπορούμε να μειώσουμε τη διασπορά, σε οποιαδήποτε χώρα ή πόλη, τόσο βοηθάμε όλους τους ανθρώπους» υπογράμμισε κλείνοντας.

Σχετικά άρθρα