Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έρευνα: Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού – Επιφυλακτικοί και για το εμβόλιο

Έρευνα: Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού – Επιφυλακτικοί και για το εμβόλιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για K-Research, Δημοσκοπήσεις, Εμβόλιο, ΚAΠΑ Research, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Απαισιόδοξοι είναι οι Έλληνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ενώ εμφανίζονται και επιφυλακτικοί και για το ενδεχόμενο όταν ανακαλυφθεί το εμβόλιο να το κάνουν, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research με τίτλο «Covid-19: Οι κρίσιμες τάσεις στην ελληνική κοινωνία» την οποία δημοσιεύει η HuffPost Greece.

Μπορεί οι Έλληνες σε ποσοστό της τάξεως του 63% να βλέπουν θετικά την πιθανότητα να εμβολιαστούν για την πρόληψη από τον νέο κορωνοϊό, αλλά από αυτούς το 25% να προτίθεται να εμβολιαστεί εάν και εφόσον το κάνει πρώτα ένα μέρος του πληθυσμού και σιγουρευτεί ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες, ενώ το διόλου αμελητέο 35% να αρνείται να μπει στη διαδικασία.

Πάντως, αν και οι περισσότεροι (το 74%) κάνουν χρήση της μάσκας, ένα 24% δεν τη φοράει καθόλου ή όχι και τόσο συχνά, με έναν στους τέσσερις, ως φαίνεται, να ανήκουν στους λεγόμενους «αρνητές», αφού δεν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης, δεν τηρούν τις αποστάσεις και δεν θα εμβολιαστούν για τον covid-19.

Σύμφωνα με αυτά, το 50% των Ελλήνων αξιολογεί θετικά τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση την κρίση της πανδημίας, το 48% αρνητικά, ενώ ερωτηθέντες εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη φράση «η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο του κορωνοϊού», το 77% διαφωνεί (27% μάλλον διαφωνεί, 50% διαφωνεί) και το 17% συμφωνεί (8% συμφωνεί, 9% μάλλον συμφωνεί).

Το 48% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση στο θέμα της πανδημίας (26% σίγουρα, 22% μάλλον) και το 50% προς τη λάθος (14% μάλλον, 36% σίγουρα).

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το στοιχείο ότι το 85% πιστεύει στην ύπαρξη του covid-19 (64% σίγουρα ναι, 21% μάλλον ναι) και μόλις το 12% (6% σίγουρα όχι, 6% μάλλον όχι) δεν πιστεύει.

Όπως άξιες προσοχής είναι και οι απαντήσεις στο ερώτημα «εσείς προσωπικά θα λέγατε ότι τηρείτε τα μέτρα πρόληψης έναντι του κορωνοϊού, όπως αυτά ανακοινώνονται από το υπουργείο Υγείας».

Το 72% απαντά θετικά (20% πολύ σχολαστικά, 52% αρκετά σχολαστικά) και το 26% αρνητικά (19% όχι και τόσο σχολαστικά, 7% καθόλου).

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία, ένα ποσοστό της τάξεως του 53%, ως φαίνεται, δεν εμπιστεύεται τους γύρω του ότι τηρούν τους κανόνες για την αποτροπή μετάδοσης της πανδημίας.

Σε αντίθεση με το 39% το οποίο απαντά θετικά (σίγουρα ναι το 8%, μάλλον ναι το 31%).

Ως προς τον βαθμό ανησυχίας για την πιθανότητα να νοσήσουν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειας από κορονοϊό, η κοινή γνώμη είναι μάλλον μοιρασμένη.

Το 20% απαντά «πολύ», το 38% «αρκετά», «λίγο» απαντά το 23% και «καθόλου» το 18%.

Σε κάθε περίπτωση οι Ελληνες δεν είναι διόλου αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

Ερωτηθέντες σχετικά απάντησαν «καθόλου» το 41%, «λίγο» το 15%, «μέτρια» το 16%, «αρκετά» το 17% και «πολύ» μόλις το 7%.

Οσον αφορά στην άποψή τους για την αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων, το 54% τα έκρινε «μάλλον αναγκαία» και «απολύτως αναγκαία» και το 41% «μάλλον υπερβολικά» ή «σίγουρα υπερβολικά».

Στο πλαίσιο αυτό, ένα 51% θεωρεί ότι σωστά άνοιξαν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου.

Στο ερώτημα «εσείς πόσο ανησυχείτε από τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού», το 73% δηλώνει για την εθνική οικονομία «πολύ», το 24% «αρκετά», ενώ για τα εισοδήματά τους το 53% «πολύ» και το 32% «αρκετά».

Σχετικά άρθρα