Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φυλάκιση 26 μηνών στον κτηνοτρόφο που πάλεψε με παράτυπους μετανάστες στον Έβρο

Φυλάκιση 26 μηνών στον κτηνοτρόφο που πάλεψε με παράτυπους μετανάστες στον Έβρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Έβρος, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Τούρκοι,

Βαριά ποινή φυλάκισης 26 μηνών με αναστολή αλλά χωρίς κανένα ελαφρυντικό επέβαλλε το δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης στον κτηνοτρόφο από τις Φέρες του Έβρου, που σταμάτησε τους Τούρκους, οι οποίοι είχαν μπει παράνομα στη χώρας μας, και συνεπλάκη μαζί τους.

Ο νεαρός κτηνοτρόφος αθωώθηκε για την κατηγορία της ρατσιστικής βίας και δεν τιμωρήθηκε εντέλει με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

Όπως μεταδίδει το evros-news.gr, η ποινή που του επιβλήθηκε, και η οποία αφορά παράνομη βία, παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία, ήταν κατά συρροή και πολλαπλασιάστηκε επί 5, αφού τόσοι ήταν οι Τούρκοι εναντίον των οποίων θεωρήθηκε ότι άσκησε τις συγκεκριμένες ενέργειες ο κατηγορούμενος κτηνοτρόφος.

Αντίθετα, αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά στους δυο Τούρκους που συνεπλάκησαν μαζί του, οι οποίοι τιμωρήθηκαν με 14 μήνες φυλάκιση για παράνομη βία αλλά και παράνομη είσοδο στην χώρα, ενώ οι 3 γυναίκες αθωώθηκαν.

Οι ποινές έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα και ο κτηνοτρόφος αφέθηκε ελεύθερος, αφού οι συγκεκριμένες κατηγορίες ήταν σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ οι 8 Τούρκοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά κρατούνται διοικητικά καθώς υπέβαλλαν αίτηση για πολιτικό άσυλο.

Συμπαράσταση

Έξω από το δικαστικό μέγαρο της Αλεξανδρούπολης είχαν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση πολλοί συντοπίτες του κτηνοτρόφου από τις Φέρες, με επικεφαλής τους προέδρους του Αγροτικού Συλλόγου Κώστα Αλεξανδρή και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κώστα Δουνάκη, αλλά και μέλη του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα» με επικεφαλής τον πρόεδρο Πάρη Παπαδάκη και τα μέλη Χρήστο Παπαδάκη και Αναγνωστόπουλο.

Επίσης, βρίσκονταν αρκετοί πολίτες της Αλεξανδρούπολης και του Εβρου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης για στήριξη του συναδέλφου τους που δικαζόταν με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, με την κατηγορία άσκησης «παράνομης βίας με ρατσιστικά χαρακτηριστικά».

«Ας έρθουν δικαστές και Χρυσοχοΐδης να φυλάνε τα σύνορα», «Τον Φεβρουάριο ήμασταν ήρωες και τώρα μας καταδικάζουν; Πλάκα μας κάνουν; Και μιλούν ακόμα για Εθνοφύλακες;

»Πέταμα το G3 και τον σάκο στη στρατιωτική άσκηση. Τι είμαστε, τα υποκείμενα τους;», έλεγε αγανακτισμένος ένας από τους αγρότες.

Αποδοκίμασαν την πρόεδρο

Όταν εμφανίστηκε η πρόεδρος του δικαστηρίου να αποχωρεί, οι συγκεντρωμένοι αγρότες και άλλοι πολίτες ξέσπασαν αρχικά σε ειρωνικά χειροκροτήματα, φωνάζοντάς της:

«Μπράβο, καλή απόφαση. Μπράβο», για να ξεσπάσουν στη συνέχεια σε αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα:

«Πρέπει να ντρέπεσαι και εσύ και οι άλλοι. Δεν ντρέπεστε για την απόφαση».

Η δικηγόρος του κατηγορούμενου κτηνοτρόφου Μένια Πολυχρόνη, δήλωσε ότι «Μετά από πολύωρη ακροαματική διαδικασία απεφάνθη η Δικαιοσύνη ότι είναι ένοχος ο πελάτης μου, ο κτηνοτρόφος από τις Φέρες.

»Ένοχος με τις ποινές των 26 μηνών, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, παράνομη βία, χωρίς την επιβαρυντική περίπτωση του αντιρατσιστικού νόμου».

Αιχμές για την απόφαση

Και άφησε αιχμές για την απόφαση του Δικαστηρίου, λέγοντας ότι «Μαζί με τις φωτιές και τους εμπρησμούς που είχαμε το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας, κάηκε και το άρθρο 275 του κώδικα ποινικής δικονομίας, οπότε δεν μπορεί να συλλαμβάνει πλέον Έλληνας πολίτης οποιονδήποτε τελεί πλημμέλημα αυτόφωρο και υποπέσει στην αντίληψη του.

»Αυτό το δικαίωμα σήμερα καταργήθηκε. Ασκήσαμε έφεση, η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και θα προβούμε σε μια νέα δίκη».

Ο δικηγόρος των Τούρκων Βασίλης Δεμίρης αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των πελατών του προς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, είπε:

«Τα πραγματικά περιστατικά αποδείχθηκαν. Κατέληξαν και οι δυο πλευρές ότι πρόκειται για ένα ατυχές συμβάν, στο οποίο καθοδηγήθηκε ο κτηνοτρόφος από το εθνικό του φρόνημα να προστατεύσει την πατρίδα.

»Αλλά οι εντολείς μου δεν αποτελούσαν μια εθνική απειλή, έναν κίνδυνο».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κώστας Αλεξανδρής τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Θεωρούμε ότι οι σημερινές κατηγορίες είναι άδικες, το παλικάρι αυτό έκανε ότι κάνουμε όλοι μας, είμαστε ακρίτες, φυλάσσουμε τα σύνορα της χώρας μας».

Και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε ούτε ρατσιστές, ούτε ούτε ακροδεξιοί ούτε ακροαριστεροί.

»Είμαστε πατριώτες που αγαπάμε τη χώρα μας και θέλουμε όποιος έρχεται στη χώρα μας να έρχεται νόμιμα από τα τελωνεία και όχι με τον τρόπο που έρχονται.

»Γιατί δεχόμαστε δυστυχώς τέτοια πίεση όλο αυτό το διάστημα, που πλέον είναι δυσβάσταχτη».

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Δουνάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «Πασχίζουμε να δούμε νέους κτηνοτρόφους στον τόπο μας και αυτή η κατηγορία εγκυμονεί κινδύνους για μία ρήξη μεταξύ των πολιτών και των σωμάτων ασφαλείας που μέχρι τώρα η συνεργασία ήταν άψογη.

»Ποτέ δεν πήραμε τον νόμο στα χέρια μας, απλώς ενημερώναμε την Αστυνομία για να αποφύγουμε τα επεισόδια».

Αντιδράσεις

Η σύλληψη του κτηνοτρόφου στον Έβρο, που συνεπλάκη με ομάδα Τούρκων που εισήλθαν παράνομα στη χώρα, ενώ η καραμπίνα που κρατούσε εκπυρσοκρότησε δύο φορές κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, προκάλεσε τον ξεσηκωμό των συναδέλφων του παραμονές της δίκης, οι οποίοι έδωσαν δυναμικό παρών έξω από τα δικαστήρια.

Ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης μάλιστα εξέδωσε και κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια εχθές Παρασκευή:

«Ο τιτάνιος αγώνας που έδωσε ο λαός του Έβρου τον Μάρτιο, προκειμένου να συμβάλλει καθοριστικά στη διαφύλαξη της εθνικής ακεραιότητας των συνόρων μας δεν μπορεί να ποινικοποιείται. Ας προσέλθουμε όλοι μαζικά αύριο, για να διατρανώσουμε τη συμπαράστασή μας στον άδικα κατηγορούμενο συνάδελφό μας», ανέφερε.

Θέση για το θέμα πήρε, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ο πρόεδρος των Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, ο οποίος στάθηκε στη βοήθεια που προσφέρουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στους συνοριοφύλακες.

«Εδώ και χρόνια και ειδικότερα τους τελευταίους έξι μήνες ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός κόσμος της ευρύτερης περιοχής των Φερών ήταν αρωγός και συμπαραστάτης των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης των ενόπλων δυνάμεων στην προσπάθεια της διασφάλισης των συνόρων της πατρίδας μας από την βίαιη και μαζική εισβολή χιλιάδων λαθρομεταναστών.

»Σήμερα ένας νέος άνθρωπος, ένας κτηνοτρόφος της περιοχής οδηγείται στην δικαιοσύνη κατηγορούμενος σύμφωνα με το ρατσιστικό νόμο, ενώ προσπάθησε να βοηθήσει στο έργο της ελληνικής Αστυνομίας.

»Οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ μας δεν πρόκειται να κοπούν ποτέ. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη».

Η συμπλοκή

Ο κτηνοτρόφος που βρισκόταν στον Κάμπο των Φερών αντιλήφθηκε ότι ομάδα Τούρκων εισήλθε παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

Ο κτηνοτρόφος ζήτησε από τους οχτώ Τούρκους να σταματήσουν και να περιμένουν την Αστυνομία.

Οι Τούρκοι, οι οποίοι πέρασαν τα σύνορα ως πρόσφυγες που επιθυμούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, αρχικά επιχείρησαν να τον αγνοήσουν, εκείνος προσπάθησε να τους ακινητοποιήσει, μέχρι που ακολούθησε συμπλοκή ανάμεσά τους.

Ο κτηνοτρόφος είχε στην κατοχή του καραμπίνα, την οποία φέρεται να κρατούσε στα χέρια αποτρεπτικά με σκοπό να σταματήσει τους Τούρκους, έως ότου φτάσει στο σημείο η Αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, οι Τούρκοι κατάφεραν να αρπάξουν από τον κτηνοτρόφο το όπλο.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου η καραμπίνα εκπυρσοκρότησε δύο φορές στον αέρα.

Σημειώνεται δε ότι από τύχη δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Πάρης Παπαδάκης: Νομικός-Πρόεδρος Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα»: «Άδικη η καταδικαστική απόφαση για τον κτηνοτρόφο»

Θέση στην καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αλεξανδρούπολης, η οποία επέβαλλε φυλάκιση 26 μηνών με αναστολή στον Φεριώτη κτηνοτρόφο για την συμπλοκή με τους Τούρκους που μπήκαν παράνομα στον Έβρο, παίρνει ο γνωστός νομικός και Πρόεδρος του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα» Πάρης Παπαδάκης.

Με άρθρο-παρέμβαση του, ο κ.Παπαδάκης που ήταν και ένας από τους μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορουμένου δικηγόρου και μαζί με τους καλυβιέρηδες του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα» δέχθηκαν τα συγχαρητήρια για την στάση τους τον περασμένο Μάρτιο αλλά και διαχρονικά στην ελληνοτουρκική μεθόριο της περιοχής, επισημαίνει ξεκάθαρα ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι ΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και τους αναλύει με νομικά επιχειρήματα:

«Τα δικαστήρια δεν δικάζουν με γνώμονα τον πατριωτισμό του κάθε κατηγορουμένου, αλλά ωμά και ψυχρά με βάση την ποινική δικογραφία και τα στοιχεία που έχουν ενώπιον τους. Μέχρι εδώ καλά.

»Οι ποινικοί δικαστές ουσίας όμως, όταν δικάζουν οποιονδήποτε κατηγορούμενο, είναι υποχρεωμένοι ιχνηλατώντας την υπόθεση, να εισχωρούν στο… σακίδιο που κουβαλά ο κάθε κατηγορούμενος όταν κάθεται στο σκαμνί.

»Δηλαδή στα ενδότερα της ψυχής του, τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες τελέστηκε το φερόμενο αδίκημα, τον τόπο που έλαβε χώρα, τα προτερήματα, τα μειονεκτήματα, τον ψυχισμό, την αληθινή πρόθεση του εκάστοτε κατηγορούμενου, με σκοπό να εξετάσουν το γιατί της τέλεσης του φερόμενου αδικήματος.

»Αλλά για να φτάσουν στο γιατί, πρώτα πρέπει να ανοίξουν την πόρτα του εάν τελέστηκε το αδίκημα.

»Στην συγκεκριμένη περίπτωση όχι πόρτα υπάρχει για να ανοίξουν, αλλά ούτε καν πόμολο για τους εξής λόγους:

»Άδικη η απόφαση διότι σύμφωνα με το άρθρο 275 του ΚΠΔ, ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα όταν τελείται αυτόφωρο πλημμέλημα ή κακούργημα ενώπιον του να προβεί σε σύλληψη.

»Το δικαστήριο ναι μεν αναγνώρισε το δικαίωμα αυτό, αλλά ακούστηκε από την Εισαγγελική έδρα η άποψη την οποία υιοθέτησε το δικαστήριο, ότι η υποχρέωση του πολίτη είναι να πάρει τηλέφωνο στην αστυνομία και τίποτα άλλο. Με λίγα λόγια, σύλληψη κατά τους δικαστικούς λειτουργούς είναι το τηλεφώνημα!!!

»Άδικη η απόφαση, διότι σύμφωνα με το άρθρο 330 του ΠΚ, παράνομη βία τελείται όταν ο δράστης με βία ή απειλή βίας εξαναγκάζει κάποιον σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή που ο εξαναγκαζόμενος δεν υποχρεούται.

»Ο κτηνοτρόφος μας καταδικάστηκε γιατί απείλησε με το όπλο τους λαθρομετανάστες, ξεχνώντας όμως ότι εκείνη την στιγμή αυτοί τελούσαν το αδίκημα της λαθραίας εισόδου σε ξένη χώρα και άρα ήταν υποχρεωμένοι να ανεχτούν την σύλληψη, είτε από αστυνομικούς που έχουν υποχρέωση, είτε από κάθε πολίτη που έχει δικαίωμα.

»Συνεπώς το αδίκημα της παράνομης βίας δεν υφίσταται.

»Άδικη η απόφαση, διότι σε καμιά αναπτυγμένη χώρα του κόσμου δεν διενεργείται σύλληψη με… παράδοση λουλουδιών και εναγκαλισμούς, αλλά ναι μπορεί να χρειαστεί και βία και απειλή όταν πας να σταματήσεις το παρόν αυτόφωρο έγκλημα που τελείται μπροστά σου.

»Όταν βλέπει πολίτης να τελείται βιασμός ενώπιον του, τότε δεν θα πάει να σταματήσει τον βιαστή με παράδοση γλυκών, αλλά θα χρειαστεί και βία και απειλή, όπως θα έκανε και ο κάθε αστυνομικός. Με την ίδια λογική και οι αστυνομικοί σε παρόμοια περίπτωση πρέπει να καταδικαστούν για παράνομη βία.

»Ούτε ρατσιστής, ούτε φασίστας είναι ο κτηνοτρόφος μας.

»Απλά δεν προσποιήθηκε ότι κοιμάται (όπως συμβούλευε ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ), ούτε έπαθε απότομη μυωπία, αλλά έπραξε ως γνήσιος ακρίτας, φρουρός των συνόρων που καθημερινά δραστηριοποιείται σε εκείνο το μέρος.

»Είμαστε δυσαρεστημένοι με την απόφαση, αλλά αυτό δεν χαλαρώνει, ούτε μειώνει τον καθαρό και ειλικρινή πατριωτισμό μας, γιατί ότι κάναμε το κάναμε με κόστος, θυσίες για όλους τους Έλληνες, για κάθε ελληνικό σπίτι, για κάθε παιδί από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, για το ευλογημένο χώμα που πατάμε, για την ιστορία μας.

»Σε καμιά περίπτωση δεν αποδυναμωνόμαστε με μια απόφαση από τρεις δικαστές και μια Εισαγγελέα γιατί έχουμε εδραιωθεί στην συνείδηση εκατομμυρίων Ελλήνων και δεν μας πτοούν οι δικαστικές αποφάσεις (ας μην ξεχνάμε τον Κολοκοτρώνη που τον βάζαμε φυλακή οι ίδιοι οι Έλληνες και αυτός δεν σταμάτησε ποτέ να πολεμά για την ΕΛΛΑΔΑ).

»Ούτε βραβεία θέλουμε, ούτε δάφνες και στέφανα.

»Σε καμιά περίπτωση δεν παραλληλίζω τον εθνικό ήρωα με εμάς, απλά τον αναφέρω για να θυμίσω τι πέρασαν από τους ίδιους τους Έλληνες και παρόλο αυτά συνέχισαν τον αγώνα.

«ΥΓ. Δώρο η απόφαση στον φίλο μας και… αγωνιστή Βαρεμένο και τους ομοίους του.

»Πάρης Παπαδάκης

»Πρόεδρος Συλλόγου “Αινήσιο Δέλτα”».

Σχετικά άρθρα