Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Κρήτη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ – Περιοριστικά μέτρα

Στην Κρήτη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ – Περιοριστικά μέτρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ηράκλειο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Κρήτη,

Στην Κρήτη θα βρίσκεται την Τρίτη κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), με επικεφαλής τον πρόεδρο Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Αρχικά το κλιμάκιο θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ. Κρήτης), όπου θα γίνει συνάντηση με τους Διοικητές των Νοσοκομείων Ηρακλείου και Λασιθίου, καθώς και τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό.

Το κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Αρκουμανέα θα επισκεφθεί και το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης ενώ θα ολοκληρώσει την επίσκεψη με συναντήσεις στα Χανιά, με τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και Διοικητές του Νοσοκομείου Χανίων και του Ρεθύμνου.

Τη Δευτέρα έκτακτα μέτρα ανακοινώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά από έκτακτη σύσκεψη, και πάρθηκαν με σκοπό τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν και με τα χθεσινά αποτελέσματα σε ολόκληρη την Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

* Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, κ.λπ.

* Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

* Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, οπότε επιτρέπεται έως 6 άτομα.

* Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί της επομένης στην Π.Ε. Ηρακλείου, ενώ σημειώνεται ότι, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες, από σήμερα Τρίτη 1/9/2020 και ώρα 6 π.μ. έως την Τρίτη 15/9/2020 και ώρα 6 π.μ.

Στο ίδιο καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παραμένουν τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Ζάκυνθος και η Λέσβος.

Σε επίπεδο Κρήτης πάντως χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε έξι νέα κρούσματα: 4 στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και 2 στην Π.Ε. Ηρακλείου.

Κρούσματα στον ΕΟΠΥΥ

Την ίδια ώρα, δύο είναι τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού που έχουν επιβεβαιωθεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ηρακλείου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για δύο υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ, που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Ωστόσο, προς αποφυγή παρεξηγήσεων και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ενημερώνονται οι ωφελούμενοι του του Προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» ότι δεν έχει διαπιστωθεί κανένα κρούσμα κορωνοϊού στο προσωπικό της ανωτέρω δομής, τόσο της Δ.Ε. Λάμπης όσο και της αντίστοιχης Δ.Ε. Φοίνικα.

Το προσωπικό τηρεί πιστά και αυστηρά όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις, από την έναρξη εμφάνισης του COVID-19 μέχρι και σήμερα.

Θετικός και φοιτητής

Θετικός, όπως έγινε γνωστό, στον κορωνοϊό είναι και ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πιο αναλυτικά, μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού σε φοιτητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ένα ακόμη κρούσμα επιβεβαιώθηκε στο πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Ειδικότερα, πρόκειται για έναν άνδρα φοιτητή του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών κ. Άγγελος Μπίλας, «ο φοιτητής του τμήματος εμφάνισε ήπια συμπτώματα, προχώρησε σε τεστ και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό».

Σύμφωνα με τον κ. Μπίλα, για το θετικό κρούσμα κορωνοϊού ενημερώθηκαν οι χρήστες του κτηρίου, όπου στεγάζεται το τμήμα, ενώ, εφόσον υπήρχε η δυνατότητα, έγιναν απολυμάνσεις σε χώρους του τμήματος.

Όπως τόνισε ο κ. Μπίλας, «ούτως ή άλλως, το σύνολο των φοιτητών, καθηγητών και λοιπού προσωπικού του τμήματος τηρούμε – όσο μπορούμε – στο ακέραιο τα μέτρα ατομικής προστασίας.

»Είναι ενδεικτικό πως, ήδη από τον Ιούνιο, οι εξετάσεις γίνονται με τις προβλεπόμενες αποστάσεις και σε αριθμημένες θέσεις».

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τον νεαρό φοιτητή, εκείνος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες – σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ – από όπου και συμμετέχει στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον κ. Μπίλα, η δυνατότητα για εξ αποστάσεως συμμετοχή στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου έχει ήδη δοθεί σε φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ή που – για λοιπούς λόγους υγείας – επιθυμούν την εξέτασή τους από το σπίτι.

Σχετικά άρθρα