Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καταγγελίες καρκινοπαθών για παράνομες χρεώσεις προκειμένου να κάνουν ακτινοθεραπεία

Καταγγελίες καρκινοπαθών για παράνομες χρεώσεις προκειμένου να κάνουν ακτινοθεραπεία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συχνές είναι τον τελευταίο καιρό οι καταγγελίες που δέχεται η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) από ασθενείς οι οποίοι υποχρεώθηκαν να καταβάλουν χρήματα για την πραγματοποίηση ακτινοθεραπειών που δικαιούνται δωρεάν σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά κέντρα.

Με βάση τα μέχρι σήμερα ισχύοντα η συμμετοχή των ασθενών στην πραγματοποίηση ακτινοθεραπειών σε συμβεβλημένα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα είναι μηδενική, εξαιρουμένης της ιατρικής αμοιβής, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από απόδειξη όπου θα αναφέρεται και το όνομα του γιατρού, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις καλύπτεται και η αμοιβή, όπως περιγράφεται από τη διευκρινιστική εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ.

Η Ομοσπονδία καλεί όλους όσους δέχονται «τέτοιου είδους εκβιασμούς να προβαίνουν σε επώνυμες καταγγελίες και να αντιδρούν γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την άσχημη κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα».

Διαχρονικό το πρόβλημα της επιπλέον καταβολής χρημάτων

Τους τελευταίους δύο μήνες, μετά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, υπάρχει αραίωση των ραντεβού στα νοσοκομεία, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις και ουρές αναμονών στα τμήματα ακτινοθεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων

. Αρκετοί ασθενείς αναζητούν λύση σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά κέντρα και κλινικές και όπως καταγγέλλει η ΕΛΛΟΚ «είναι συχνή η εμφάνιση φαινομένων καταχρηστικής υποχρέωσης τους να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για την πραγματοποίηση των ακτινοθεραπειών».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούριο, καθώς επί σειρά ετών ακολουθείται «σιωπηρά» και με την ανοχή του συστήματος, μία ανήθικη και μη σύννομη πρακτική από μέρος του ιδιωτικού τομέα που αν και έχει υπογράψει συμβάσεις και εμφανίζεται συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, δεν αρκείται στην τήρηση των όρων αυτών, αλλά λειτουργεί επιβάλλοντας πρόσθετες παράνομες χρεώσεις στους ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη και μη έχοντας άλλες επιλογές, τελικά υποκύπτουν».

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, έχει στηλιτεύσει πολλές φορές τις πρακτικές αυτές και έχει ζητήσει από τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να παρέμβουν ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και η υγεία των πολιτών.

Επιπλέον, τονίζει ότι τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται ως συνέπεια των μεγάλων καθυστερήσεων, παρά το γεγονός ότι ο ακτινοθεραπευτικός χάρτης της χώρας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, μετά και τις μεγάλες δωρεές του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, «γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι απόρροια έλλειψης δυνατοτήτων, αλλά μάλλον επιλογή συντήρησης μιας υπάρχουσας νοσηρής κατάστασης».

Η ΕΛΛ.Ο.Κ. θέτει απλά ερωτήματα προς το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ:

«Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος; Γιατί δεν εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις για τους παραβάτες και γιατί δεν αυστηροποιείται το θεσμικό πλαίσιο με επιπλέον ποινές για όσους εμφανίζουν υποτροπή; Δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε;

Εφόσον υπάρχει πλέον ο απαραίτητος εξοπλισμός, γιατί δεν διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων, με τη δημιουργία διπλής βάρδιας, ώστε να καλύπτεται μεγαλύτερος αριθμός ασθενών σε μικρότερο χρονικό διάστημα και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις μηνών; (Η ερώτηση αυτή μένει αναπάντητη από το 2011)

Γιατί παρά τις τόσες διαμαρτυρίες και καταγγελίες πολιτών για παράνομες χρεώσεις και εκβιαστικές συμπεριφορές, ο ΕΟΠΥΥ δεν προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις, προκειμένου να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και να προστατεύσει τους ασφαλισμένους;».

Η ΕΛΛ.Ο.Κ.

Σημειώνεται πως «η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, είναι το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας.

Σήμερα εκπροσωπεί ήδη 40 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο, σε όλη την Ελλάδα, που καλύπτουν όλους τους καρκίνους, κοινούς και σπάνιους.

Αποτελεί την ενιαία φωνή και τον επίσημο εκπρόσωπο των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο στη χώρα μας».

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου εργάζεται ώστε «κάθε ασθενής με καρκίνο να έχει ολοκληρωμένη, έγκαιρη και οικονομικά προσιτή φροντίδα, που περιλαμβάνει άριστη διάγνωση, θεραπεία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και αποκατάσταση και επανένταξη στην κοινωνία και την εργασία.

»Ταυτόχρονα αναπτύσσει δράση για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, των περιθαλπόντων και των μελών των οικογενειών τους (www.ellok.org)».

Σχετικά άρθρα