Άναπόφευκτη είναι η έλευση τουριστών με κορωνοιό στην Ελλάδα το καλοκαίρι, σύμφωνα με δηλώσεις του Καθηγητή Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη στον ΣΚΑΪ.
Ειδικότερα, για τον κο Δερμιτζάκη, είναι δεδομένο ότι ακόμα και για τις 29 πρώτες χώρες- που θεωρούνται οι πλέον ασφαλείς- αναπόφευκτα θα υπάρξει ένας αριθμός τουριστών, που θα έρθει με κορωνοιό στη χώρα μας, χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα.
Όπως και στην Ελλάδα υπάρχουν κι εμφανίζονται κρούσματα, και όσο χαλαρώνουν οι συμπεριφορές θα αυξάνονται και θα γίνονται ορατά, ίσως με τοπικές επιδημίες προς το παρόν αλλά με τον κίνδυνο να εξαπλωθούν να είναι υπαρκτός, είναι μια πραγματικότητα η ύπαρξη κρουσμάτων και στις 29 χώρες, εξηγεί.
Όταν αναμένεται να έρθουν 6 με 10 εκατομμύρια κόσμος, οπωσδήποτε κάποιοι θα είναι κρούσματα.
Επομένως πρέπει να έχουμε τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε, τονίζει και προσθέτει πως ακόμη κι αν αυτές οι χώρες ήταν στα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα- που είναι λίγο χειρότερα σε σχέση με εμάς- θα υπήρχε ένα ποσοστό κρουσμάτων.
Με έναν πολύ πρόχειρο υπολογισμό του καθηγητή, 6 με 10.000 τουρίστες που θα επισκεφθούν την χώρα μας θα είναι ασυμπωματικοί και περίπου 600- 700, θα νοσήσουν με συμπτώματα κορωνοιού.
Σε κάθε περίπτωση ο κος Δερμιτζάκης είναι καθησυχαστικός ξεκαθαρίζοντας πως το παραπάνω μέγεθος κρουσμάτων είναι αντιμετωπίσιμο από την στιγμή που οι συμπεριφορές της κοινότητας θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Η ελπίδα του να μπορούν οι χώρες να φτάσουν σε επιδημιολογικά χαρακτηριστικά ώστε να μπορούν να «ανοίξουν» τα σύνορα τους, όπως οι 29 χώρες από τις οποίες θα μπορούμε να δεχτούμε τουρίστες, υπάρχει, σχολιάζει μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Γενετικής.
“Χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία πάνε αρκετά καλά, έχουμε ελπίδα και πιστεύω πως αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά θα καταφέρουν να φτάσουν σε τέτοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά ώστε να ανοίξουν.” αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Δεν σημαίνει ότι σόνει και καλά θα ανοίξουν, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ειδικά με το δεδομένο ότι δεν υπάρχουν τεστ για την είσοδο» υπογραμμίζει και εκφράζει τις αμφιβολίες του ταυτόχρονα για το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αμερική θα είναι από τις χώρες που θα καταφέρουν το παραπάνω, τουλάχιστον μέχρι την πρώτη Ιουλίου.
«Νομίζω ότι δεν είναι εύκολο να ανοίξουμε τα σύνορα μας για χώρες στις οποίες υπάρχει ερωτηματικό όσον αφορά τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά χωρίς να έχουμε τα τεστ για να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο» επισημαίνει μεταξύ άλλων.